Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Τέλος εποχής για τον θρυλικό «Σκαραβαίο» της Volkswagen

Τέλος εποχής για τον θρυλικό «Σκαραβαίο» της Volkswagen

Το τέλος εποχής για ένα θρυλικό όχημα σηματοδότησε η χθεσινή μέρα καθώς ο τελευταίος «σκαραβαίος» της Volkswagen βγήκε την Τετάρτη από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πουέμπλα του Μεξικού.  

Το θρυλικό όχημα που σημάδεψε την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε ένα αποχαιρετιστήριο ισάξιο της δημοφιλίας του. Υπό τους ήχους μιας μπάντας μαριάτσι, το τελευταίο «κατσαριδάκι»  όπως ήταν ένα παρατσούκλια του, κάλυψε μερικά μέτρα, καταχειροκροτούμενο από τους εργάτες και ενώ όλες οι κάμερες είχαν στραφεί επάνω του.  

 Στο εργοστάσιο της Πουέμπλα έχουν παραχθεί από το 1997 περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια τέτοια οχήματα. «Σ' ευχαριστούμε, Σκαραβαίε», έγραφαν στα μπλουζάκι τους οι εργαζόμενοι που συναρμολόγησαν το τελευταίο όχημα της Final Edition, σε χρώμα μπλε ελεκτρίκ, μέσα σε επτά ώρες.   Τα τελευταία 65 «κατσαριδάκια» της ιστορίας είναι αριθμημένα, από το 1 μέχρι το 65, για να τιμηθούν τα 65 χρόνια παρουσίας της Volkswagen στο Μεξικό. Θα πουληθούν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, στην τιμή των 21.000 δολαρίων (περίπου 18.500 ευρώ).

Αυτή η τελική εκδοχή πάντως δεν έχει τίποτα το κοινό με τον πρόγονό του, το αυτοκίνητο που εμπνεύστηκε προπολεμικά ο Αδόλφος Χίτλερ και γέννησε η ιδιοφυία του Φερντινάντ Πόρσε. Η παραγωγή του είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και σταμάτησε το 2003. Δεν έχει επίσης καμία σχέση με το όχημα που προτιμούσαν οι νέοι τις δεκαετίες του 1960 και '70, το οποίο ενσάρκωνε τη δίψα της γενιάς εκείνη για "Ειρήνη και Αγάπη" και το οποίο συχνά ήταν πολύχρωμο, καλυμμένο με σχέδια και αμέτρητα λουλούδια.

Η Volkswagen ανακοίνωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο πως τερματίζει την παραγωγή του πραγματικού "αυτοκινήτου του λαού", με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια παραγωγής και τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων υπό την ίδια πλατφόρμα.

 Σε αυτά τα 80 χρόνια ζωής του το Σκαθάρι λατρεύτηκε από εκατομμύρια ανθρώπους της μεσαίας τάξης σε όλο τον κόσμο και αφήνει πίσω του ένα τεράστιο αποτύπωμα στην ποπ κουλτούρα.