Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Οι Κρήτες τίμησαν την 152η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου

Οι Κρήτες τίμησαν την 152η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου

Ο Σύλλογος Κρητών Αλίμου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» τιμώντας την 152η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου -1866, διοργάνωσε στις 25 Νοεμβρίου, μια λαμπρή εκδήλωση μνήμης και τιμής στο κατάμεστο από κόσμο, Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στο Άνω Καλαμάκι.

 Η εκδήλωσή του Συλλόγου ήταν για μία ακόμη φορά, φόρος τιμής στην αυτοθυσία του Κρητικού λαού, που με γενναιότητα και ηρωισμό εναντιώθηκε και πολέμησε τους κατακτητές καθ΄ όλη την ιστορική του διαδρομή. Η εκδήλωσή αφιερώθηκε στην Εθελοθυσία των Κρητών – Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου 1866.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τους μάρτυρες του Αρκαδίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Η παρουσία όλων των όμορων Συλλόγων με τις Σημαίες τους και τα τιμητικά αγήματα, έδωσε λαμπρότητα στην τελετή. Η ιστορική σημαία του Αρκαδίου, κρατήθηκε από τα νεαρότερα μέλη του Συλλόγου μας, φόρος τιμής στους Ήρωες.

Η έκθεση χαρακτικών της χαράκτριας κας Ελένης Τζιφάκη-Μισιρλή, καθήλωσε το κοινό με την εκφραστικότητα των έργων της καθώς και τη λεπτομέρεια της απεικόνισης.

Η Πρόεδρος Κλέα Μανωλαράκη ανέφερε  «Λαός που για τη Λευτεριά, το αίμα του έχει δώσει...  χίλιοι να ‘ρθουν κατακτητές, κεφάλι θα σηκώσει...»

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Γεώργιος Βλατάκης , είναι νομικός, θεολόγος και φέρει το οφίκιο του Άρχοντος Νομοφύλακος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως και το σταυρό του Αγίου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου Ρεθυμνίων Αττικής «ΑΡΚΑΔΙ», μίλησε για το χρονικό του Ολοκαυτώματος και τις συνέπειες του στη μετέπειτα πορεία των Επαναστάσεων στην Κρήτη. Η επίδραση στην δημοκρατική Ευρώπη ήταν καθοριστική για την Επανάσταση.

Ο τραγουδιστής-λυράρης μέλος του Συλλόγου, Μάνος Νοδαράκης, πλαισιωμένος από τον Άγγελο Παπαματθαίου στο Λαούτο και τον Άρη Σερκεδάκη στην κιθάρα, πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωσή μας. Η Χορευτική ομάδα του συλλόγου – παίδων και ενηλίκων με χοροδιδάσκαλο το Γρηγόρη Μωραΐτη, μάγεψαν με τη χάρη και τη θεατρικότητά τους, τους παρευρισκόμενους. Τα Ριζίτικα τραγούδια από την Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού «Αίγαγρος» μας γύρισαν σε χρόνους ηρωικούς και πένθιμους.

Τα νεαρότερα μέλη, απήγγειλαν ποιήματα που γράφτηκαν για το ηρωϊκό Αρκάδι.

Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. Δήμαρχος Θάνος Ορφανός-επίτιμο μέλος του Συλλόγου και ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νερούτσου, ο Αντιδήμαρχος Διαμαντής Στέφανος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Παπανικολάου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Αμαλία Αθανασακοπούλου. Ο Γιάννης Τερζάκης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αποκορώνου, ο Στέλιος Μαμαλάκης πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου, η Λιαναντωνάκη-Τσέκα Ελένη, Γραμματέας του Σύλλογου Ρεθυμνίων Αττικής το «ΑΡΚΑΔΙ» και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αντιπροσωπείες από Δάφνη, Αργυρούπολη, Βύρωνα-Καισαριανή.

Από την Ομοσπονδία Ηπειρωτικών Συλλόγων Μουργκάνας Θεσπρωτίας, ο Πρόεδρος Αλέξης Τσέκας .Από το Σύλλογο Οικισμού Εκτελωνιστών ο πρόεδρος Σωτήρης Μετζίνης με μέλη του ΔΣ, αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Ευώνυμο και Αρκάδων, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και ο Κρητικός Τύπος με τον Νίκο Δασκαλάκη- Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου, από τα Κρητικά Νέα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν κρητικά κεράσματα και άφθονη τσικουδιά στον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.