Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Τα έργα και οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν στην έκθεση με θέμα τα «Σεπτεμβριανά»

Παρασκευή 14 Σεπτεβρίου 2018, 11:59
Τα έργα και οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν στην έκθεση με θέμα τα «Σεπτεμβριανά»

Τα επίσημα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης, με έργα εμπνευσμένα από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». 

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης με θέμα τον ρόλο της τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ανακοινώθηκαν και οι 3 νικητές του Φοιτητικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ.

1ο  βραβείο:

Αγγελική Λόη «THE NEXT DAY»
Πάνε χρόνια που διάβασα για εκείνη τη νύχτα του Σεπτέμβρη του 1955 στην Πόλη.  Είδα εικόνες της ανείπωτης φρίκης και μανίας και αυτόματα τις συνέδεσα με τις εικόνες από έναν άλλο Σεπτέμβρη.

Λίγα χρόνια αργότερα (από τον Σεπτέμβρη του 1955), όταν κάηκε ολοσχερώς σε μια νύχτα το ραφείο του πατέρα μου στη Ναύπακτο.  Αντίκρισα την εικόνα της καταστροφής την επόμενα μέρα.  ΄Ημουν, δεν ήμουν, 5 χρονών.

Από τότε η μυρωδιά της … με κάνει να κλαίω.

 

Η Αγγελική Λόη γεννήθηκε στη Ναύπακτο.  Αρχικά, σπούδασε οδοντοτεχνική και κατόπιν ζωγραφική, στο εργαστήρι του Δήμου Καλλιθέας με δάσκαλο τον Χ. Παπαδάκη, στην «Ομάδα Τέχνης Σημείο» με τον Γ. Ρόρρη και έπειτα στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Γιάννη Ψυχοπαίδη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Άγγελο Αντωνόπουλο και Μιχάλη Μανουσάκη.  Έχει στο ενεργητικό της 4 ατομικές εκθέσεις, 2 στην Ελβετία το 2015 στο Μπάντεν και στη Ζυρίχη, το 2011 στο Φετιχέ Τζαμί στη Ναύπακτο και το 2005 στην Αθήνα στο Εργαστήρι του Δήμου Καλλιθέας.  Έχει λάβει μέρος σε περίπου 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα-Ναύπακτο-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Βόλο-Αίγινα-Πόρο-Μύκονο, Τρίκαλα) και στο εξωτερικό Ελβετία-Ιταλία-Πράγα-Σαγκάη-Ινδία-Κωνσταντινούπολη.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην ΑΣΚΤ τιμήθηκε με έναν έπαινο και 2 βραβεία.  Είναι μέλος της ομάδας JJC.

 

2ο βραβείο:

Γιάννης Μακρίδης «Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ»

Ο ξεριζωμός ενός ανθρώπου από τον τόπο του, ταυτίζεται στο έργο με τον ξεριζωμό ενός δέντρου και την προέκταση αυτού, ως ανθρώπινο χέρι ενός απογόνου προσφύγων, το δικό μου. Η βαλίτσα της εποχής συμβολίζει το ταξίδι, έτοιμη να δεχτεί στα σπλάχνα της τις μνήμες μας, τα υπάρχοντά μας, τα πιο βασικά όπως ένα σεντόνι που το χέρι προσπαθεί να κρατήσει.  Οι ρίζες του δέντρου σαν ανθρώπινες φλέβες, είναι ακόμα δυνατές και με το πέρας της έκθεσης θα μεταφυτεφθούν σε άλλο χώμα, μιας νέας πατρίδας του.

Ο Γιάννης Μακρίδης γεννήθηκε στη Γλυφάδα Αττικής το 1983, όπου διαμένει και εργάζεται.  Αποφοίτησε το 2004 από το τμήμα διακόσμησης και αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων με ειδίκευση στο βιομηχανικό σχεδιασμό και κατασκευή επίπλων της ΑΚΤΟ.   Σήμερα, είναι δευτεροετής φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής με καθηγητές τους Μιχάλη Μανουσάκη και Κωνσταντίνο Τσώλη.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Γλυφάδας, αλλά και του Δήμου Κερκύρας.  Είναι μέλος της Α.Ο.Τ.Ε. (Αθλητική Ομοσπονδία Taekwon-Do Ελλάδος  ITF) από το 1999 και του Σώματος Ελλήνων Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και Πολιτικής Προστασίας (2006).

3ο βραβείο:

Καλλιόπη Μίξη «ΜΝΗΜΕΣ»

To αίμα ρέει …

Η μνήμη θυμάται …

ζωές κατεστραμμένες, ζωές συνυφασμένες με τη βία, το απρόσωπο, το σκληρό …

και ο Πατριάρχης ανήμπορος μπροστά στο κακό …

Η Καλλιόπη Μίξη γεννήθηκε στην Κάλυμνο.  Σπούδασε στο Εμπορικό Κολλέγιο Saint George Commercial College S.A. και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.  Το 2015 ξεκίνησε να φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει το 3ο έτος των σπουδών της στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής.  Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Καλαμάτα.

 

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν : ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο δημοσιογράφος και εκδότης Ανδρέας Ρομπόπουλος, η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Σοφία Ντενίση, ο δημοσιογράφος και εκδότης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο συλλέκτης  Δημήτρης Τσίτουρας, ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσος Μπουλμέτης, ο Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Γιώργος Σταυρίδης και  η ζωγράφος Χριστίνα Πουλιάση.

Η έκθεση είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Αλίμου και της Εθελοντικής Ομάδας «Ρωμιών Πράξεις», με αφορμή την 63η επέτειο από το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τον Σεπτέμβριο του 1955. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και περιλαμβάνει έργα 50 καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και ερασιτεχνών. Στον χώρο της εκδήλωσης, εκτίθεται επίσης, πλούσιο υλικό από σχετικά πρωτοσέλιδα ελληνικών και τουρκικών εφημερίδων της εποχής, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τα γεγονότα. Υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής είναι η Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη και την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο κ. Κυριάκος Πεταλίδης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Τραγικό συμβάν σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου

16 Νοεμβρίου, 07:49

Τραγικό δυστύχημα έγινε σήμερα το πρωί με συνέπεια να χάσει τη ζωή του 52χρονος υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου.

 
 

Πέτρος Χατζημιχαηλίδης: Ποιός ήταν ο άτυχος υπάλληλος του Δήμου Αλίμου που έχασε σήμερα τη ζωή του

16 Νοεμβρίου, 17:17

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου, έχασε τη ζωή του όταν το απορριμματοφόρο-νταλίκα που οδηγούσε, ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

 
 

Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στον Πέτρο Χατζημιχαηλίδη

17 Νοεμβρίου, 13:07

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στις 16:00, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του ατυχούς υπαλλήλου του Δήμου Αλίμου, Πέτρου Χατζημιχαηλίδη, στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου της Αργυρούπολης.

 
 

Για λίγες μόνο ημέρες μπορείς να αγοράσεις αξεσουάρ και φορέματα του Βασίλη Ζούλια από 50€

15 Νοεμβρίου, 06:15

Καθώς τα προηγούμενα bazaar του Έλληνα σχεδιαστή ήταν άκρως επιτυχημένα, έρχεται ακόμη ένα.

 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτήν την ώρα έξω από το Δημαρχείο Αλίμου

19 Νοεμβρίου, 17:12

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνδικαλιστές και μέλη της  ΟΤΑ, έξω από το Δημαρχείο Αλίμου, με αφορμή τον χαμό του Πέτρου Χατζημιχαηλίδη, επικαλούμενοι εργοδοτική αδιαφορία.

 
 

Πανήγυρις του I.N Εισοδίων Θεοτόκου - Αναλυτικά το πρόγραμμα

14 Νοεμβρίου, 15:00

Ο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στους Τράχωνες, σας προσκαλεί στην πανήγυρη από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου.

 
 

Η «λύση» στο θέμα των δέντρων στην οδό Ταξιαρχών

16 Νοεμβρίου, 08:20

Αρκετά πρόχειρα κρίνουμε ότι «αντιμετωπίστηκε» η κακοτεχνία που είχε γίνει στο πεζοδρόμιο της οδού Ταξιαρχών.

 
 

Συνέντευξη με τους διεθνούς κύρους Αλιμιώτες chefs, Μίλτο και Βασίλη Καρούμπα

14 Νοεμβρίου, 08:50

Μία συνάντηση και συζήτηση υψηλού επιπέδου περί γαστρονομίας, είχαμε με τους δύο διεθνώς γνωστούς Αλιμιώτες chefs, τους αδελφούς Μίλτο και Βασίλη Καρούμπα.

 
 

Ο Γιώργος Νανούρης μας υποδέχεται στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε μία φαντασμαγορική έναρξη

16 Νοεμβρίου, 12:47

Και αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε έναν τόπο γιορτής.

 
 

Η Πολεοδομία στο Cine Άλιμος – Η ανακοίνωση του Δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη

15 Νοεμβρίου, 12:58

Η Πολεοδομία πήγε το πρωί στον χώρο του θερινού κινηματογράφου Αλίμου και μετά από τον σχετικό έλεγχο έφυγαν χωρίς κάποια σημείωση.