Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Έγιναν απόψε τα επίσημα εγκαίνια και η βράβευση των έργων της έκθεσης με θέμα τα «Σεπτεμβριανά»

Έγιναν απόψε τα επίσημα εγκαίνια και η βράβευση των έργων της έκθεσης με θέμα τα «Σεπτεμβριανά»

Μετά την έναρξη της εικαστικής έκθεσης – που έγινε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου – με έργα εμπνευσμένα από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, απόψε πραγματοποιήθηκαν  τα επίσημα εγκαίνιά της, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

 Η έκθεση είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Αλίμου και της Εθελοντικής Ομάδας «Ρωμιών Πράξεις», με αφορμή την 63η επέτειο από το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τον Σεπτέμβριο του 1955. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και περιλαμβάνει έργα 50 καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και ερασιτεχνών. Στον χώρο της εκδήλωσης, εκτίθεται επίσης, πλούσιο υλικό από σχετικά πρωτοσέλιδα ελληνικών και τουρκικών εφημερίδων της εποχής, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τα γεγονότα. Υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής είναι η Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη και την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο κ. Κυριάκος Πεταλίδης.

Η τελετή των επίσημων εγκαινίων, περιελάμβανε συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης», στην οποία  συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και εκδότης Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Παρών στα εγκαίνια ήταν  ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης και από τον Δήμο Αλίμου παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, οι Αντιδήμαρχοι, Στέφανος Διαμαντής και Αναστασία Σιμητροπούλου,  ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Γιάννης Μαριόλης και η Δημοτική Σύμβουλος Μαίρη Ανανιάδου.

Η τελετή έκλεισε, με την βράβευση των τριών καλύτερων έργων, σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή, που την αποτελούσαν : ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο δημοσιογράφος και εκδότης Ανδρέας Ρομπόπουλος, η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Σοφία Ντενίση, ο δημοσιογράφος και εκδότης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο συλλέκτης  Δημήτρης Τσίτουρας, ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσος Μπουλμέτης, ο Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Γιώργος Σταυρίδης και  η ζωγράφος Χριστίνα Πουλιάση.

Το 3οβραβείο απενεμήθη στην Καλλιόπη Μίξη, για το έργο της «Μνήμες», το 2ο βραβείο απενεμήθη στον Γιάννη Μακρίδη, για το έργο του «Ξεριζωμός» και το 1ο βραβείο απενεμήθη στην Αγγελική Λόη, για το έργο της «The next day».

Το κάθε βραβείο ήταν από ένα ταξίδι 5 ημερών στην Κωνσταντινούπολη, με όλα τα έξοδα πληρωμένα (μετακινήσεις, διατροφή, διαμονή και ξεναγήσεις στο Πατριαρχείο, εκδρομή στο Βόσπορο κλπ.). 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: 

Το 1ο βραβείο:

Το 2ο βραβείο:

Το 3ο βραβείο: