Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

H θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Σαββάτο 8 Σεπτεβρίου 2018, 11:31
H θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

 Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στις μέρες μας από το να είσαι κατοικίδιο στην Αμερική. Τα κατοικίδια είναι ιδιαίτερα αγαπητά: σύμφωνα με έρευνες το 95%  των ιδιοκτητών θεωρούν τα ζωάκια τους μέλη της οικογένειας τους. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους αγοράζουν δώρα για τα γενέθλια τους. Αλλά δεν είναι μόνο τα ζώα που κερδίζουν από την αγάπη και την αφοσίωση. Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καρδιακό ρυθμό και χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο. Αυτά τα ευεργετικά οφέλη της υγείας μπορεί να προέρχονται από την επιπλέον άσκηση που απαιτούν το παιχνίδι και το περπάτημα, και την ανακούφιση από το άγχος που προσφέρει ένας σταθερός καλός φίλος.

Οι επιστήμονες τώρα ανακαλύπτουν  στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ζώα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ακόμη και για άτομα με σοβαρές διαταραχές. Αν και οι μελέτες είναι περιορισμένες, τα οφέλη είναι αρκετά εντυπωσιακά ώστε τα κλινικά πρωτόκολλα να ανοίγουν τις πόρτες τους σε παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από ζώα – το pet therapy, με άλλα λόγια. Κάποτε το pet therapy αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα «όχι» στον χώρο της κλινικής πράξης, λόγω φόβου για πιθανές μολύνσεις. Σήμερα όμως ελάχιστα είναι τα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία που δεν έχουν τουλάχιστον ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ζώα.

Το pet therapy υποστηρίζεται από όλο και πιο σοβαρές έρευνες που δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη -ένα αποδεδειγμένο αντίδοτο στο άγχος και τη μοναξιά- μπορεί να έρθει και σε τέσσερα πόδια, όχι μόνο σε δύο. Διάφορα είδη ζωών μπορούν να βοηθήσουν στη χαλιναγώγηση του άγχους και του φόβου στα μικρά παιδιά, στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν οι επιστήμονες διαλευκάνουν το πως λειτουργεί και πόση αλληλεπίδραση των ζώων είναι απαραίτητη για τα καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν μια θέση στην ιατρική και στην ψυχική ευεξία. "Τα δεδομένα είναι δυνατά", λένε οι επιστήμονες. «Αν κοιτάξετε τι κάνουν τα ζώα για τους ανθρώπους και πώς αλληλεπιδράμε μαζί τους, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει».

Παρακάτω  δίνονται μερικά παραδείγματα ζώων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική με θαυμάσια αποτελέσματα:

  1. Κουνέλια: Σε ένα πείραμα, υπέδειξαν σε μια στρεσαρισμένη ομάδα ενηλίκων να χαϊδέψουν ένα κουνέλι, μια χελώνα και λούτρινα παιχνίδια με την μορφή αυτών των ζώων. Τα λούτρινα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αλλά η αλληλεπίδραση με τα ζωντανά πλάσματα, ασχέτως εάν αυτά ήταν μαλακά και γούνινα ή είχαν κέλυφος, ανακούφιζε το άγχος. Το πείραμα ήταν αποτελεσματικό σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα με το αν είχαν δηλώσει ότι τους αρέσουν τα ζώα ή όχι.
  2. Άλογο: Μεταξύ των θεραπευτικών ζώων που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι τα άλογα  που εμπλέκονται σε σχέδια ιατρικής θεραπείας στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1860. Δραστηριότητες όπως η περιποίηση ενός αλόγου και η οδήγηση γύρω από ένα στυλό έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της PTSD σε παιδιά και εφήβους.
  3. Ψάρια: Τα ψάρια μπορούν να κεντρίσουν την προσοχή των ανθρώπων. Όταν ασθενείς με Alzheimer δειπνούσαν μπροστά από ένα ενυδρείο που περιείχε ψάρια με έντονα χρώματα παρατηρήθηκε ότι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, βελτίωσαν την διατροφή τους, και έγιναν πιο προσεκτικοί και μειώθηκε η τάση τους προς την ληθαργικότητα
  4. Σκύλος: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν  παιδιά που εμφανίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, διαβάζουν δυνατά σε έναν εκπαιδευμένο σκύλο , εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους. "Οι στάσεις τους αλλάζουν και οι ικανότητές τους βελτιώνονται", λέει η Λίζα Φρίμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Tufts για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ζώων.
  5. Ινδικό χοιρίδιο: Τα ζώα αυτά κάνουν ευκολότερη την κοινωνικοποίηση. Σε πρόσφατες μελέτες παρατήρησαν ότι όταν τα παιδιά με αυτισμό που είχαν ινδικό χοιρίδιο στην τάξη, ήταν πιο κοινωνικά με τους συνομηλίκους τους, χαμογελούσαν και γελούσαν περισσότερο και παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα άγχους.

 

Dr. Παναγιώτης Παπαδόπουλος –Κτηνίατρος DVM, MRCVS, μέλος του Royal College of Veterinary Surgeorns.

Το «Κτηνιατρικό Κέντρο Αλίμου» βρίσκεται στην οδό Επονιτών 9 στον Άλιμο και δέχεται κατόπιν ραντεβού, επείγοντα περιστατικά και πραγματοποιεί και επισκέψεις κατ’ οίκον.

Τηλέφωνα: 210 9848802 και 698 5900038

 https://ktiniatreioalimos.gr/ 

 

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Τραγικό συμβάν σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου

16 Νοεμβρίου, 07:49

Τραγικό δυστύχημα έγινε σήμερα το πρωί με συνέπεια να χάσει τη ζωή του 52χρονος υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου.

 
 

Πέτρος Χατζημιχαηλίδης: Ποιός ήταν ο άτυχος υπάλληλος του Δήμου Αλίμου που έχασε σήμερα τη ζωή του

16 Νοεμβρίου, 17:17

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλίμου, έχασε τη ζωή του όταν το απορριμματοφόρο-νταλίκα που οδηγούσε, ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

 
 

Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στον Πέτρο Χατζημιχαηλίδη

17 Νοεμβρίου, 13:07

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στις 16:00, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του ατυχούς υπαλλήλου του Δήμου Αλίμου, Πέτρου Χατζημιχαηλίδη, στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου της Αργυρούπολης.

 
 

Για λίγες μόνο ημέρες μπορείς να αγοράσεις αξεσουάρ και φορέματα του Βασίλη Ζούλια από 50€

15 Νοεμβρίου, 06:15

Καθώς τα προηγούμενα bazaar του Έλληνα σχεδιαστή ήταν άκρως επιτυχημένα, έρχεται ακόμη ένα.

 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτήν την ώρα έξω από το Δημαρχείο Αλίμου

19 Νοεμβρίου, 17:12

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνδικαλιστές και μέλη της  ΟΤΑ, έξω από το Δημαρχείο Αλίμου, με αφορμή τον χαμό του Πέτρου Χατζημιχαηλίδη, επικαλούμενοι εργοδοτική αδιαφορία.

 
 

Πανήγυρις του I.N Εισοδίων Θεοτόκου - Αναλυτικά το πρόγραμμα

14 Νοεμβρίου, 15:00

Ο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στους Τράχωνες, σας προσκαλεί στην πανήγυρη από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου.

 
 

Η «λύση» στο θέμα των δέντρων στην οδό Ταξιαρχών

16 Νοεμβρίου, 08:20

Αρκετά πρόχειρα κρίνουμε ότι «αντιμετωπίστηκε» η κακοτεχνία που είχε γίνει στο πεζοδρόμιο της οδού Ταξιαρχών.

 
 

Συνέντευξη με τους διεθνούς κύρους Αλιμιώτες chefs, Μίλτο και Βασίλη Καρούμπα

14 Νοεμβρίου, 08:50

Μία συνάντηση και συζήτηση υψηλού επιπέδου περί γαστρονομίας, είχαμε με τους δύο διεθνώς γνωστούς Αλιμιώτες chefs, τους αδελφούς Μίλτο και Βασίλη Καρούμπα.

 
 

Ο Γιώργος Νανούρης μας υποδέχεται στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε μία φαντασμαγορική έναρξη

16 Νοεμβρίου, 12:47

Και αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε έναν τόπο γιορτής.

 
 

Η Πολεοδομία στο Cine Άλιμος – Η ανακοίνωση του Δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη

15 Νοεμβρίου, 12:58

Η Πολεοδομία πήγε το πρωί στον χώρο του θερινού κινηματογράφου Αλίμου και μετά από τον σχετικό έλεγχο έφυγαν χωρίς κάποια σημείωση.