Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Τι γίνεται με την επισκευή του Phylax – Ο Κωστής Γεωργίου μιλά στο Alimos Online

Τι γίνεται με την επισκευή του Phylax – Ο Κωστής Γεωργίου μιλά στο Alimos Online

«Μέσα σε μία  αποθήκη, βρίσκεται το γλυπτό «Phylax» μετά τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί και για να ξεκινήσει η επισκευή του, θα πρέπει να βρεθεί χορηγός που θα καλύψει το κόστος».

Αυτά δήλωσε στο Alimos Online ο δημιουργός του, Κωστής Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «η ζημιά που έχει υποστεί το γλυπτό, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το έργο θα πρέπει να γίνει «σχεδόν εξ’αρχής», τα σημάδια από τα σκοινιά είναι εμφανή και τα φτερά και ο λαιμός έχουν σπάσει. Είναι ένα πραγματικά θλιβερό γεγονός. Δεν στενοχωριέμαι τόσο για την καταστροφή του «Phylax», όσο για το τι σηματοδοτεί αυτή η συμπεριφορά σε κοινωνικό επίπεδο. Ενέργειες αυτού του τύπου, είναι τοξικές και μοιάζουν με μολυσματικό ιό ο οποίος εύκολα μπορεί να προσβάλλει το σύνολο».

Όπως είναι γνωστό, ξημερώματα της Πέμπτης  18 Ιανουαρίου 2018, 15 άγνωστοι με full-face μάσκες, προσέγγισαν το άγαλμα με ένα τζιπ και ένα ημι-φορτηγό, έδεσαν το γλυπτό με σκοινιά και το έριξαν στο έδαφος. Δύο εβδομάδες πριν την καταστροφή του έργου, μια ομάδα παλαιοημερολογιτών, έκανε πορεία διαμαρτυρίας έως το γλυπτό, τελώντας ακόμα και αγιασμό κάτω από τον «Phylax». Το γλυπτό είχε χαρακτηριστεί από ορισμένους «αμφιλεγόμενο», «σατανικό», «προσβλητικό».

Το χρώμα της μορφής αποτέλεσε «κόκκινο πανί», με κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου – και όχι μόνο – να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την τοποθέτησή του στην είσοδο της πόλης. Κάποιοι, μάλιστα, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα και είχαν ρίξει άσπρη μπογιά και είχαν καταστρέψει τους προβολείς που το φώτιζαν!