Συνέντευξη: Η υποψήφια Δήμαρχος Αλίμου Αναστασία Σιμητροπούλου μιλάει στο Alimos Online

Συνέντευξη: Η υποψήφια Δήμαρχος Αλίμου Αναστασία Σιμητροπούλου μιλάει στο Alimos Online

Έχοντας εισέλθει «ακόμα πιο ζεστά» στην προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής και έχοντας ήδη ξεκινήσει τις συνεντεύξεις μας με τους υποψηφίους Δημάρχους  του Αλίμου, σειρά έχει η Αναστασία Σιμητροπούλου, ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης  Δημοτικής Κίνησης "Άλιμος Για Όλους" και υποψήφια Δήμαρχος στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Η Αναστασία Σιμητροπούλου γεννήθηκε το 1983 και κατάγεται από τις Κροκεές Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών και εν ενεργεία δικηγόρος. Από το 2010 έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο στο Άνω Καλαμάκι ενώ μένει στην οδό Θουκυδίδου. 

Είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία του Αλίμου, έχοντας εμπειρία σχεδόν 15 χρόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από το 2010 είναι εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αλίμου. 

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνεια και Νομικών Θεμάτων, από το 2014 έως το 2017.  Εν συνεχεία  ανέλαβε την θέση της Αντιδημάρχου της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Νομικής Υπηρεσίας.  Τον Ιούλιο του 2022 παραιτήθηκε από τη θέση της Αντιδημάρχου ενώ στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και δημιούργησε την ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Άλιμος για Όλους".

Πώς πήρατε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθείτε από τον συνδυασμό «Αγαπώ τον Άλιμο» και ποια είναι τα σημεία που ο συνδυασμός «Άλιμος για όλους» διαφοροποιείται;

Ρωτάτε για το χθες. Εγώ μιλώ για το αύριο της πόλης μέσα από έναν νέο συνδυασμό που διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου και που ζητάει τη στήριξη όλων ώστε να έρθει ένα καλύτερο αύριο στο Δήμο.

Με λίγα λόγια, πολλοί  συνάδελφοι και  συμπολίτες μου ασφυκτιούσαν όπως και εγώ, ειδικά στην δεύτερη θητεία, από μια  πολιτική στασιμότητας, αδιαφάνειας, αλαζονικής συμπεριφοράς,  αλλεργίας στην αντίθετη άποψη.

Μια κατάσταση πολιτικής παρακμής, απόρροια ενός υπέρμετρου, παραφουσκωμένου ΕΓΩ της Δημοτικής Αρχής, που δεν έδινε λογαριασμό για τίποτα, σε κανέναν.

Την ομαδική δουλειά της πρώτης θητείας, αντικατέστησαν οι  κλειστές πόρτες, η έλλειψη διαλόγου και προγραμματισμού και κυρίως η έλλειψη οράματος για την πόλη.  Γίναμε ο δήμος, όπου οι σχολικές επιτροπές διαχειρίζονται χιλιάδες ευρώ χωρίς λογοδοσία και ανάρτηση, ως οφείλουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φυσικά με τόσες χιλιάδες ευρώ δεν θα έπρεπε να είναι στη σημερινή τους κατάσταση. Και επειδή θέλω να μιλάω συγκεκριμένα έχω ζητήσει εδώ και 1,5 χρόνο να τοποθετηθώ στις σχολικές ούτως ώστε να γίνει έλεγχος αλλά και πρόσφατα ζητήσαμε να έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας τους. Είναι τα χρήματα των δημοτών και αφορούν τα σχολεία μας, τα παιδιά μας.  Γίναμε ο δήμος των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους Αλιμιώτες και τις Αλιμιώτισσες. Περί τις αρχές Ιανουαρίου 2023 εισήλθε στο δήμο έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο - Υπηρεσία Επιτρόπου ΟΤΑ στο Δήμο Καλλιθέας-Ομάδα Ελέγχου, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις και παρά το γεγονός οτι ζήτησα να μου δοθεί (έχω έννομο συμφέρον), ουδέποτε μου χορηγήθηκε. 

Γίναμε ο δήμος της παραπληροφόρησης, της τοξικότητας και του διχασμού, του facebook με τα διαδικτυακά δικαστήρια από ψεύτικα προφίλ, της κατασυκοφάντησης των αντιπάλων για δήθεν εξαγορά τους από συμφέροντα της νύχτας που δήθεν ο κ. Κονδύλης τα πολεμάει.

Αποκλειστικός σκοπός να τους καταστήσει “αναξιόπιστους” για όσες «πράξεις» της διοίκησης αποκαλύπτουν καθημερινά, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αφήγημα του τωρινού Δημάρχου, ο οποίος έχει μετονομάσει τη κριτική σε λάσπη.

Δυστυχώς η πόλη μας την τελευταία θητεία της τωρινής δημοτικής αρχής δεν προχώρησε μπροστά. Ούτε έργα υποδομής, ούτε στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Μία βόλτα στον Άλιμο και αντιλαμβάνεσαι οτι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχουν δρόμοι, αντιθέτως υπάρχουν παντού εμπόδια και κολωνάκια.
Η σημερινή δημοτική αρχή έχασε μεγάλες ευκαιρίες και μαζί το στοίχημα για την πόλη του μέλλοντος.

Χάσαμε το κοιμητήριο, χάσαμε την εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, χάσαμε την ανθρωπιά μας. 

Την ώρα που οι άλλοι δήμοι καλπάζουν, εμείς μένουμε στάσιμοι.

Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον απολογισμό που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες, όπου από τα στοιχεία που εμφανίζει, έργο έγινε την πρώτη θητεία 2014-2019.  Συγκρίνει μόνιμα τη θητεία του, με αυτή της διοίκησης Ορφανού, δηλαδή πριν από μια δεκαετία, ενώ η σύγκριση πρέπει να γίνει με τον ίδιο καθώς ο κ. Κονδύλης είναι δήμαρχος 10 χρόνια.

Σε όλα αυτά δεν συμβιβαζόμαστε και εκεί ακριβώς είναι και  η διαφοροποίησή μας.

Βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε αυτό που αξίζει ο Άλιμος.

Διαθέτουμε όραμα, εμπειρία, πρόγραμμα, καθαρή ματιά, ικανότητα και θέληση  για να κάνουμε τον Άλιμο για Όλους, όπως μας αξίζει να είναι. Μια πόλη πρότυπο για Όλους!

Σας καλώ να διαβάσετε το πρόγραμμα μας, που φτιάχτηκε από μία ομάδα εργασίας τεχνοκρατών, ανθρώπων με εμπειρία, αγάπη και μεράκι.

Το στρατηγικό σχέδιο Άλιμος 2030, που ενώνει όλον τον Άλιμο, τον κάνει πρωταγωνιστή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και που οι Δημότες μας θα εισπράξουν τα οφέλη αυτής της επιλογής.

Ποια είναι η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας του συνδυασμού σας «Άλιμος για όλους»;

Η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας μας είναι το όνομα της ομάδας μας, «Άλιμος για Όλους».

Είμαστε άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, που δεν εξαρτόμαστε οικονομικά από κανένα, έχουμε τα επαγγέλματα μας. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση αλλά και νέων με διάθεση προσφοράς, που ενωθήκαμε με συνδετικό κρίκο την αγάπη για την πόλη μας. Πιστεύουμε ακράδαντα στην ομαδικότητα, στον διάλογο και στην ενότητα. Και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα, είναι η κατευθυντήρια γραμμή μας. Το στρατηγικό μας σχέδιο, στηρίχτηκε στη  γνώση επί της ουσίας των θεμάτων και είναι ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο.  

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε έναν Άλιμο καλύτερο για όλους τους συμπολίτες μας, έναν Άλιμο με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Μία ομάδα, που θα ακούει και θα σέβεται κάθε πολίτη,  που θα είναι η φωνή του, όπως οφείλει να κάνει κάθε Δημοτική αρχή.

Μία ομάδα που θα λειτουργεί με ανοικτές πόρτες και πάνω από όλα με αξιοκρατία, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.   Και επιμένουμε στην διαφάνεια και στην αξιοκρατία γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει τίποτε άλλο, ούτε ανάπτυξη, ούτε μείωση τελών, ούτε έργα.

Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και θέλουμε συνεργασία με όλους. Πιστεύουμε στο δημόσιο διάλογο και δεν βλέπουμε τους πολίτες ούτε ως ημέτερους, ούτε ως αόρατους εχθρούς. Θέλουμε συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις. Θα εντείνουμε τη συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους και θα συμπράξουμε σε κοινούς στόχους.

Αυτό έγινε ήδη πράξη καθώς στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου την 4/9/2023, μας τίμησε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης. Εκεί λοιπόν ανακοινώθηκε ότι μόλις γίνει, πάντα σύμφωνα με το νόμο, η επέκταση του σημερινού κοιμητηρίου στην Αργυρούπολη θα παραχωρηθεί τμήμα στον Άλιμο, με μνημόνιο που θα υπογραφεί μεταξύ των δυο Δήμων. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άλιμος για την τελευταία κατοικία των ανθρώπων του. Γιατί πάνω από όλα λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας. Αυτό πρέπει και αυτό οφείλουμε να πράξουμε. Αυτή είναι ουσία και ο ρόλος που πρέπει να πράττουν οι αιρετοί. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις, να αφήσουμε το χθες, να κοιτάμε μόνο το αύριο.

Ποιο είναι το όραμά σας και πώς σκοπεύετε να το υλοποιήσετε;

Όραμα μας  και κυρίαρχος  στόχος μας, είναι ο Άλιμος να γίνει  μια όμορφη, έξυπνη και βιώσιμη πράσινη πόλη.

Να ενώσουμε τις γειτονιές και κάθε γειτονιά να γίνει το κέντρο της πόλης. Να ενώσουμε όλο τον Άλιμο.

Μία πόλη που εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής στους ανθρώπους της και όχι φθαρμένα και επικίνδυνα πεζοδρόμια και δρόμους με λακκούβες.

Μία πόλη με προσβασιμότητα για όλους.

Η πρότασή μας ορίζει και δημιουργεί το νέο δημόσιο χώρο του Αλίμου, που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο, δημιουργεί υπεραξία για την πόλη μας και δίνει προοπτική για το παρόν και μέλλον της.

Το στρατηγικό μας σχέδιο περιλαμβάνει μία δέσμη παρεμβάσεων με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους προς την κατεύθυνση:

 • Της διαμόρφωσης ενός αστικού περιβάλλοντος με πράσινο πρόσημο και σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
 • Της δημιουργίας και ανάδειξης δημόσιων χώρων.
 • Της άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης της πόλης και των πολιτών στη θάλασσα.
 • Της απόδοσης ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πολίτες, με ποιότητα και ασφάλεια.
 • Της δημιουργίας πράσινων διαδρομών και της διασύνδεσης γειτονιών, περιοχών, αρχαιολογικών χώρων και πράσινων ζωνών.
 • Της βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας – Κυκλοφοριακή οργάνωση γειτονιών
 • Της εξασφάλισης άνετης και ασφαλούς μετακίνησης πεζών, ποδηλατιστών και ΑμεΑ
 • Της διεύρυνσης του δικτύου και αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των Δημοτικών Συγκοινωνιών. Αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων.

Στην κοσμογονία που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή και στους όμορους δήμους ο Άλιμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής ουσίας και έργων, στο επίκεντρο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Να επιστρέψει στα έργα και στην ανάπτυξη.  Είμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, και είμαστε εδώ για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Στόχος μας όπως έχω ξαναπεί, είναι να συνδεθεί  η θητεία  μας, με μια διοίκηση που νοιάζεται, δημιουργεί και διεκδικεί σε όλους του τομείς. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα για τον Άλιμο του 2030.

Ποια  θεωρείτε πως είναι τα κυριότερα προβλήματα της πόλης και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως προς την αλλαγή τους;

Οι στόχοι μας δίνουν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης.

Πρώτος στόχος: η  επαναφορά της Δημοκρατίας, η Αξιοκρατία, η Διαφάνεια και η Αλλαγή νοοτροπίας:Βάζουμε φρένο στις απευθείας αναθέσεις που έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον κάθε Αλιμιώτη. Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πράξουμε την επομένη των εκλογών είναι ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δήμου. Δεν θα περιμένουμε το ΣΔΟΕ ή οποιονδήποτε άλλο ελεγκτικό μηχανισμό να κάνει ελέγχους και να διασύρετε ο Δήμος μας.

Τηρούμε την αξιοκρατία και απευθυνόμαστε σε όλους τους Αλιμιώτες, ανεξαρτήτως  ιδεολογίας. Γεμίσαμε με προσωπικό, που είναι φίλοι της Δημοτικής Αρχής, σύζυγοι και παιδιά αιρετών. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω για όσους πραγματικά παρέχουν εργασία, αλλά για όσους βρίσκονται σε αλλότρια καθήκοντα από αυτά που έχουν διορισθεί. Γιατί λοιπόν να μην διορισθούν τα παιδιά των Αλιμιωτών και να μην έχουν και αυτά ίσες ευκαιρίες;

Δίνουμε λοιπόν ένα τέλος στις σχέσεις εξαρτήσεων και συμφερόντων. Όποιος ασχολείται με τα κοινά θα πρέπει πρωτίστως, να έχει επάγγελμα και να μην εξαρτάται οικονομικά-βιοποριστικά από το δήμο. Η ομάδα μας αποτελείται από καταξιωμένους Αλιμιώτες  όλων των παρατάξεων, νέους  επιστήμονες με περγαμηνές και αξιόλογα βιογραφικά , που όλοι έχουν ένα κοινό σημείο,  αγαπούν τον τόπο τους, έχουν όρεξη για δουλειά και λειτουργούν σαν μια γροθιά, για να υλοποιήσουμε το όραμά μας .

Εφαρμόζουμε τους νόμους και τηρούμε τη νομιμότητα για όλους:

Δεν γίνεται να λέμε ότι προστατεύουμε τη φυσιογνωμία της πόλης μας, ότι μαχόμαστε εναντίον της καταχρηστικής δόμησης και προστατεύουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας, αλλά η ίδια η δημοτική αρχή να δημιουργεί επιλεκτικά «οικοδομές 2 ταχυτήτων». Ο νόμος ισχύει για όλους και το παράδειγμα το δίνουμε πρώτα εμείς.

Δε γίνεται ενώ μια επιχείρηση της παραλίας, να έχει ανοίξει από το Μάιο να βγαίνει ο κ. Κονδύλης τον Αύγουστο στα κανάλια λέγοντας ότι δεν έχει άδεια. Και όλα αυτά όχι για την ουσία αλλά λόγω του ότι ήρθε στην επικαιρότητα το κίνημα της πετσέτας.

Δεύτερος στόχος: η Ποιότητα Ζωής, να συνδεθεί η θητεία μας, με την  δημιουργία μιας πράσινης πόλης, όπου ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει στο έπακρο την ποιότητα ζωής  στο υψηλότερο επίπεδο.  Ενώνουμε τις γειτονιές με δημοτική συγκοινωνία με ευέλικτα μικρά λεωφορεία και τη δημιουργία πράσινων διαδρομών.

Θέλουμε μία πόλη που εξασφαλίζει ένα ασφαλές, ποιοτικό και βιώσιμο  περιβάλλον στους κατοίκους, με σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

Έναν Άλιμο με ασφάλεια στις γειτονιές, έναν Άλιμο με μέριμνα για δρόμους και πεζοδρόμια, με προσβασιμότητα παντού, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στην πρόταση μας για κατάρτιση συγκροτημένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει α) ψηφιακή αποτύπωση των πεζοδρομίων για εντοπισμό των φθαρμένων και επικίνδυνων πεζοδρομίων και την άμεση αποκατάσταση τους, β) απομάκρυνση εμποδίων και κολωνακίων και οργανωμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και επιδιόρθωσης σημείων ώστε να διασφαλίζεται η ομαλότητα του οδοστρώματος.

Τέλος στο στρατηγικό σχέδιο της κίνησης μας έχουμε ενότητα που αφορά όλες τις γειτονιές του δήμου μας ξεχωριστά. Γιατί για εμάς κάθε γειτονιά μετράει.

Τρίτος στόχος: H Κοινωνική Πολιτική, όπου πιστέψτε με ευχή όλων είναι να μην υπάρχουν κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Είναι χρέος μας λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη, με προγράμματα όπως το Βοήθεια στο σπίτι και την κατ’ οίκον διανομή ειδών παντοπωλείου, στις ευάλωτες ομάδες. Οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μην τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση να έρχονται να παίρνουν την σακούλα με προϊόντα από το Παντοπωλείο αλλά να τους τα πηγαίνουμε εμείς. Εισαγάγουμε για πρώτη φορά Πρόγραμμα «Συμμετέχω ενεργά» στις γειτονιές του Αλίμου και λειτουργούμε κοινωνικά φροντιστήρια σε θέσεις εντός των τοπικών φροντιστηρίων. Κανένα παιδί δεν θα στιγματίζεται, κανένα παιδί δεν θα αισθάνεται μόνο.

Ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, όπως η δημιουργία δημοτικού συμβουλευτικού κέντρου για την οικογένεια.

Σπάμε τα τείχη της μοναξιάς, με δομές και εκδηλώσεις που θα φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Κανένας δημότης  να μην είναι και να μην αισθάνεται  μόνος. Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας και δημιουργούμε ομάδες εθελοντών  “κοινωνικής δικτύωσης” σε κάθε γειτονιά, με επισκέψεις και ενημέρωση των μοναχικών ατόμων, για εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους .

Ενδιαφερόμαστε έμπρακτα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αναδιαμορφώνοντας τη λειτουργία των ΚΑΠΗ και ονομάζοντας τα πλέον Λέσχες φιλίας, ενώ προχωράμε στην ίδρυση γηροκομείου στον Άλιμο. Αξιοπρέπεια στους οικονομικά ευάλωτους, αξιοπρέπεια στον παππού και στην γιαγιά.

Και φυσικά οφείλουμε να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα και αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας. Ιδρύουμε δημοτικό κτηνιατρείο αλλά και γατώνες ενώ στηρίζουμε έμπρακτα τις εθελόντριες μας, όπου με την ψυχή τους τρέχουν ανιδιοτελώς για τους πιστούς μας φίλους.

Τέταρτος στόχος: η Νεολαία όπου οφείλουμε  επιτέλους να κάνουμε τους νέους μας, συμμέτοχους στις αποφάσεις για το αύριο του τόπου μας. Να αξιολογήσουμε τις προτάσεις τους και να πάμε σε μια κοινωνία με σύγχρονα ρεύματα και αντιλήψεις. Συγκροτούμε συμβούλιο νέων και ανοίγουμε τα σχολεία μας για στοχευμένες δράσεις και άθληση. Ακόμη, προχωράμε στην κατασκευή νέων  χώρων άθλησης, κλειστού Γηπέδου, και πάρκων ψυχαγωγίας, Skate Park για όλες τις ηλικίες, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και τον κατάλληλο εξοπλισμό, για άθληση και παιχνίδι. 

Και πέμπτος στόχος : Η Ανάπτυξη – Επιστροφή στα Έργα. Ο Άλιμος δεν θα βλέπει άλλο  τα τρένα να περνούν. Δεν θέλουμε να είμαστε φτωχοί οι συγγενείς στον Νότιο Τομέα. Θα διεκδικήσουμε την ισότιμη ένταξη μας στα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής και από την κυβέρνηση και από τους  ιδιώτες.

Πέρασαν δέκα χρόνια και το μόνο έργο υποδομής που ξεκίνησε επί της τωρινής διοίκησης, δεν υπάρχει πια. Μιλάω για το Αντιπλημμυρικό στην οδό Κανάρη, που από υπαιτιότητα της Διοίκησης διακόπηκε. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες και πάλι καταστροφές κατοικιών στην πόλη μας. 

Όσον αφορά το θέμα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι συμπολίτες μας επί δεκαετίες, με τη δυσοσμία εξαιτίας του κεντρικού δικτύου αποχέτευσης στη Λ. Ποσειδώνος, έχουμε ξεκάθαρα αναφερθεί στις θέσεις και προτάσεις μας: Κατασκευή νέου αγωγού ακαθάρτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Είναι ντροπή να μυρίζει τόσο άσχημα  το πιο κεντρικό κομμάτι της πόλης μας και τόσα χρόνια να μη κάνουμε τίποτα και ως λύση να έχουμε μόνιμα τις μηνύσεις. Ίσως  να μην μπορούν να το μυρίσουν, όσοι βλέπουν τα  ωραιοποιημένα και χρυσοπληρωμένα βίντεο που ανέθεσε η  Δημοτική Αρχή στον εκλεκτό της κύριο Μαστοράκη, τα μυρίζουν όμως οι  δημότες και οι χιλιάδες επισκέπτες που περνούν καθημερινά από την 3η Στάση Καλαμακίου.

Σας καλώ να πάμε μέχρι την περιοχή Γκρώμαν όπου στην κατάσταση που βιώνουν οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος.
Όλες οι γειτονιές μας αντιμετωπίζουν πλέον ορατά προβλήματα και γι΄αυτό το στρατηγικό μας σχέδιο περιλαμβάνει σχεδιασμό για κάθε γειτονιά. 
 
Οι συνεργάτες παίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν συνδυασμό. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής σας;

Πιστεύουμε ότι μια πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που  έχουν εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε συνδυασμό με άτομα άφθαρτα, καταξιωμένα στην κοινωνία του Αλίμου και κυρίως οικονομικά ανεξάρτητα. Αλλά σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ειδικοί των οποίων τις γνώσεις και ζητάμε αλλά και σεβόμαστε. 

Άτομα άξια και ικανά, που εργάζονται σκληρά και γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες  μας. Ένα μπουκέτο ανθρώπων που βλέπουν την ενασχόληση με το Δήμο ως λειτούργημα και βήμα για να προσφέρουν και όχι ως μέσο βιοπορισμού και εξασφάλισης περιουσίας.  

Με αυτές τις αρχές έγινε η επιλογή, με τέτοια άτομα καταξιωμένα στην επαγγελματική τους ζωή και  στην τοπική κοινωνία  συμπορευόμαστε για έναν “Άλιμο για όλους “, γιατί ο πρέπει ο Άλιμος να επιστρέψει στη θέση που πραγματικά  του αξίζει.

Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα των δημοτικών τελών. Ποια είναι η θέση σας και πως θα αναπληρωθούν αυτά τα έσοδα σε περίπτωση που μειωθούν τα τέλη;

Ο Δήμος μας είναι ο ακριβότερος δήμος στα δημοτικά τέλη. Στόχος μας είναι άμεσα να επιβάλλουμε σταδιακή μείωση δημοτικών τελών και κυρίως να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους και τις οικογένειες.

Το έχουμε ήδη εξαγγείλει και στην ανακοίνωση του συνδυασμού μας και αποτελεί από τις πρώτες μας προτεραιότητες.

Με τη χρηστή οικονομική διαχείριση δημιουργούμε σημαντικό οικονομικό όφελος/απόθεμα.

Αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα και φυσικά παρέχουμε τις υπηρεσίες που αρμόζουν στους δημότες μας.

Το απόθεμα αυτό θα προκύψει ειδικότερα, ως κατωτέρω:

 • Τον εξορθολογισμό και την χρηστή οικονομική διοίκηση και διαχείριση των δαπανών.
 • Την χρήση νέων τεχνολογιών όπως είναι οι βυθιζόμενοι κάδοι, η τηλεματική, ο οδοφωτισμός με led κλπ για να μειώσουμε το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 • Την μείωση του κόστους που έχει προέλθει από την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED και άρα έχει ήδη υπάρξει μείωση των δαπανών φωτισμού.
 • Τη συνεχή προώθηση της ανακύκλωσης για μείωση κόστους ταφής απορριμμάτων.
 • Τον έλεγχο ορθότητας των στοιχείων των ακινήτων που τηρούνται στον Δήμο μηχανογραφικά.
 • Την πλήρη και ορθή χρήση των εργαλείων της ψηφιακής διακυβέρνησης και της ψηφιακής αναβάθμισης.
 • Από την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων λόγω έκπτωσης που παρέχει η ΕΔΣΝΑ για την αύξηση της περισυλλογής βιοανακυκλώσιμωνυλικών.
 • Εφαρμόζοντας το Πρότυπο πρόγραμμα σύνδεσης παραγωγής-απορριμμάτων και χρεώσεων (Κερδίζω όσο επαναχρησιμοποιώ και ανακυκλώνω)
 • Την οργανωμένη προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιοτέρων ετών με όποιες διευκολύνσεις προβλέπονται από την τρέχουσα νομοθεσία.

Ποια είναι η θέση σας για το νέο Δημαρχείο; Το είχατε ψηφίσει ως Αντιδήμαρχος και μέλος της παράταξης;

Φροντίδα για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, καθαριότητα, καλύτερες υπηρεσίες.

Η Δημοτική αρχή οφείλει να ακούει την άποψη των δημοτών, να ζητά και να εφαρμόζει την γνώμη των ειδικών και να μην επιμένει στην εγωιστική άποψη του ενός. Αυτά είναι τα βασικά που κάθε πολίτης απαιτεί από τον δήμαρχο του. Η δημοτική αρχή  όμως, φαίνεται έχει διαφορετική άποψη.

Επιμένει να γκρεμίσει τον παιδικό σταθμό στη Θουκυδίδου για να δημιουργήσει εκεί το νέο δημαρχιακό Μέγαρο. Γκρεμίζει ένα σχολείο, το οποίο μάλιστα χαρακτήριζε ως κόσμημα και το μεταφέρει στο κτίριο του υπάρχοντος δημαρχείου. Γιατί όλα αυτά; Γιατί να χαθεί το κτίριο ενός σχολείου; Εμείς θέλουμε να δημιουργούμε σχολεία και όχι να γκρεμίζουμε! Γιατί αγνοούν τους πολίτες; Γιατί δεν γίνεται διάλογος με τους πολίτες και γιατί  θεωρούν αναπτυξιακό έργο ένα νέο δημαρχείο;

Όταν ψηφίσαμε τη σχετική εισήγηση, ο δήμαρχος, δεσμεύτηκε ότι πριν την υλοποίηση της απόφασης θα λάβουμε υπόψιν τις απόψεις των ειδικών.

Γιατί αγνοεί τις απόψεις των ειδικών για τις δυσμενείς επιπτώσεις επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, που θα υπάρξουν από την ανέγερση του δημαρχείου (όπως αυτό έχει επισήμως ανακοινωθεί με βάση τα αναρτημένα σχέδια);

Γιατί διαφημίζει ότι μάχεται κατά της καταχρηστικής δόμησης, αλλά εξαιρεί τον εαυτό του και ανοικοδομεί ένα απαράδεκτο υψηλό κτίριο; 

Για τον παιδικό σταθμό της οδού Θουκυδίδου η ξεκάθαρη πρόταση μας, είναι οτι πρέπει να γίνει οργανωμένη ανακατασκευή σύγχρονου παιδικού σταθμού και να μην γκρεμιστεί.

Θέλουμε έργα παντού, στις γειτονιές, για τις οικογένειες και τα παιδιά. Θέλουμε μια ψηφιακή, έξυπνη και σύγχρονη πόλη.

Γι' αυτά νοιάζονται οι πολίτες του Αλίμου και όχι για το αν θα αποκτήσει ο δήμαρχος ένα γραφείο με φόντο τη θάλασσα.

Θέλουμε έναν δήμο, όπου η δημοτική αρχή  θα ακούει και θα σέβεται τη γνώμη των πολιτών και των ειδικών.

Όταν μιλώ για την Αλαζονεία της εξουσίας και την έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου, κατά  την δεύτερη θητεία, σε τέτοιες ακριβώς συμπεριφορές αναφέρομαι. Την απαίτηση να υποκύπτουμε χωρίς διάλογο σε κάθε προσωπική επιλογή και απόφαση, γιατί αλλιώς  θα θεωρηθεί ότι  σαμποτάρουμε το έργο της διοίκησης.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις, παράλληλα  με τις πρακτικές  της αδιαφάνειας  και  της αδράνειας,  ήταν η κύρια αιτία της αποχώρησής μου, μαζί με άλλα στελέχη που συμμερίζονται  αυτές τις θέσεις και είχαν την  ανιδιοτέλεια και την δύναμη να υψώσουν το ανάστημα τους.

Γιατί ο Αλιμιώτης ψηφοφόρος να ψηφίσει τον συνδυασμό «Άλιμος για όλους»;

Γιατί θέτουμε  τον άνθρωπο στο επίκεντρο του Προγράμματος μας, στο επίκεντρο της πολιτικής και των δράσεων μας,

Γιατί θέλουμε έναν Άλιμο με ασφάλεια στις γειτονιές μας.

Για έναν Άλιμο με μέριμνα για δρόμους και πεζοδρόμια, με προσβασιμότητα παντού, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια.

Δε νοείται να ζούμε στο 2023 και να έχουμε αυτή τη κατάσταση στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις ράμπες διέλευσης των αναπηρικών αμαξιδίων.

Για έναν Άλιμο με διαφάνεια , αξιοκρατία και λογοδοσία των αρμοδίων.

Για έναν Άλιμο όπου η κάθε γειτονιά θα αποτελεί το επίκεντρο της πόλης.

Με μια ομάδα που έχει τη γνώση και την εμπειρία να δημιουργήσει τον Άλιμο του αύριο. Με μία ομάδα που αγαπά τον Άλιμο με πράξεις και όχι λόγια, έχοντας αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια από τις θέσεις που μας τίμησε ο κόσμος οτι αποκλειστικός σκοπός μας είναι να παράγουμε έργο και να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια.

"Άλιμος, η πόλη που θέλουμε να ζούμε " Αυτός είναι ο στόχος μας, που πρέπει να παλέψουμε μαζί με όλους τους πολίτες και τους καλούμε να μας στηρίξουν.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια ωραία εικόνα από την πόλη, έτσι όπως την φαντάζεστε;

Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πόλης.

Ο Άλιμος είναι ένα όραμα. Και όταν αναλύουμε τη διοίκηση, δεν θα αλλάξουν όλα σε μία μέρα. Θέλουμε να συνδεθεί η θητεία μας, με μια διοίκηση που νοιάζεται, δημιουργεί και διεκδικεί σε όλους τους τομείς.

Υποδομές, Τουριστική ανάπτυξη, Πολιτισμό, Παιδεία, Κοινωνική πολιτική, Περιβάλλον, Τρίτη Ηλικία, Ποιότητα ζωής, πραγματική αγάπη και μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, διοικητικές  και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την λογοδοσία  στους πολίτες και  την  χρηστή διοίκηση.

Ο Άλιμος πρέπει να αλλάξει σελίδα και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και οι δημότες του Αλίμου θα εισπράξουν τα οφέλη αυτής της επιλογής.

 

Της ευχόμαστε «Καλή επιτυχία»

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού και στην Τατιάνα Τζινιώλη