Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αλίμου Θωμάς Γιούργας μιλάει στο Alimos Online

Συνέντευξη: Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αλίμου Θωμάς Γιούργας μιλάει στο Alimos Online

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των υποψήφιων Δημάρχων Αλίμου στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, συνομιλήσαμε με τον κύριο Θωμά Γιούργα,  Επικεφαλής του ψηφοδελτίου (υποψήφιο Δήμαρχο) της παράταξης «Εμείς στον Άλιμο».

Ο Θωμάς Γιούργας,γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άλιμο. Πήγε σχολείo στο 2ο Δημοτικό, στο 5ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Αλίμου.

Πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007-08 ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική και στην Φιλοσοφία. Αμέσως (το 2008) ξεκίνησε να διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.  Το 2012 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στην Πλατωνική Ηθική και Ψυχολογία. Από το 2018 μέχρι σήμερα, είναι Επίκουρος Καθηγητής και διδάσκει Φιλοσοφία στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Η ειδικότητά του είναι στην Ηθική Φιλοσοφία και στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

Κύριε Γιούργα, είσαστε το νέο πρόσωπο στις τρέχουσες διαδημοτικές διεργασίες. Ποιος είναι ο Θωμάς Γιούργας (για όσους δεν σας γνωρίζουν); Eίσαστε γέννημα-θρέμμα Αλιμιώτης;

Ναι, εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον Άλιμο. Εδώ πήγα σχολείο, στο 2ο Δημοτικό, στο 5ο Γυμνάσιο και αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο. Εδώ έζησα πολύ όμορφα εφηβικά χρόνια, με το μπασκετάκι μας στην Κλούβα και στο γήπεδο του Δία (όπως το λέγαμε τότε) στη Ζωοδόχο Πηγή. Με τις βόλτες μας στο Πανί, στην αγορά της Θουκυδίδου, στην παραλία.

Στα 22 μου αποφοίτησα από τη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και έφυγα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Σκωτία. Εκεί ολοκλήρωσα και την διδακτορική μου διατριβή στην Φιλοσοφία. Έζησα και εργάστηκα για μια δεκαετία στην Σκωτία, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου δίδασκα Φιλοσοφία από το 2008. Το 2015 επέστρεψα στην Ελλάδα και από τότε ζω ξανά στον Άλιμο με τη γυναίκα μου και την κόρη μας.

Σήμερα, είμαι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με ειδίκευση στην Ηθική και στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

Διεκδικείτε τη Δημοτική Αρχή με τον συνδυασμό «Εμείς στον Άλιμο». Ποιο είναι το όραμα σας και πως σκοπεύετε να το υλοποιήσετε;

Το όραμα μας είναι παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, μια πόλη πιο βιώσιμη, πιο οργανωμένη και πιο πράσινη. Οι βασικοί πυλώνες του οράματός μας είναι: (1) να επαναφέρουμε την λογοδοσία και την απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, (2) να προστατεύσουμε τη φυσιογνωμία της γειτονιάς μας από την καταχρηστική δόμηση η οποία θα υπονομεύσει δραματικά την ποιότητα της ζωής μας, (3) να χαράξουμε ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης για τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης μας, (4), να επενδύσουμε στον δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο και στη σχολική στέγη, (5) να ενισχύσουμε το πράσινο με καταγραφή δέντρων, κατάλληλη φύτευση ανά περιοχή και ορθό κλάδεμα, (6), να δημιουργήσουμε νέες, σύγχρονες υποδομές στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, (7) να δημιουργήσουμε σοβαρές δομές Κοινωνικής Πρόνοιας (Παιδικούς Σταθμούς και Δημοτικό Γηροκομείο). Να γίνουμε ένας Δήμος που νοιάζεται αυθεντικά και οργανωμένα για τους κατοίκους της με απόλυτη προτεραιότητα στα έργα ουσίας που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Πότε πρωτοασχοληθήκατατε με τα κοινά του Αλίμου; Τι σας προέτρεψε σε αυτό;

Όταν ήμουνα φοιτητής ακόμα, εκδίδαμε με φίλους μια μηνιαία εφημερίδα αποκλειστικά για την πόλη μας με τον τίτλο «ΑΛΙΜΟΝΟ». Μάλιστα, παρακολουθούσαμε και Δημοτικά Συμβούλια ώστε να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι για τα θέματα που καλύπταμε.

Η βασική προτροπή ώστε να ασχοληθώ με τα κοινά ερχόταν από το σπίτι μου. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου είναι βαθιά πολιτικοποιημένοι άνθρωποι που νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους. Μάλιστα, η μητέρα μου, Βιολέττα Γιούργα, ασχολήθηκε πολύ ενεργά με το γονεϊκό κίνημα και ήταν η πρώτη Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αλίμου, ενώ είχε θητεύσει και ως Δημοτική Σύμβουλος. Με αυτές τις εικόνες από το σπίτι, αλλά και την προσωπική μου τάση να ασχολούμαι με κοινωνικά ζητήματα, η πιο ενεργή ενασχόληση μου με τα κοινά του Αλίμου ήρθε ως φυσική εξέλιξη.

Η επιθυμία σας και η επιλογή σας να ασχοληθείτε και μάλιστα δυναμικά, με τα κοινά του Δήμου μας έχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο; Εδράζεται σε κάποια εμπειρία σας με τα πολιτικά;

Η απόφαση μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αλίμου πηγάζει από δύο βασικές σκέψεις: Η πρώτη είναι ότι ο Άλιμος έχει την προοπτική και τις δυνατότητες να γίνει μια πιο λειτουργική, πιο βιώσιμη, πιο πράσινη πόλη. Πιστεύω ότι με την ομάδα που δημιουργήσαμε "ΕΜΕΙΣ στον Άλιμο", μπορούμε να αναβαθμίσουμε αισθητά την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής σοβαρού έργου στον Δήμο μας. Η δεύτερη σκέψη είναι πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο μια κατάσταση ελλιπούς λογοδοσίας σχετικά με την διαχείριση του κοινού μας ταμείου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με μια δημοτική αρχή που νοιάζεται σχεδόν αποκλειστικά για το φαίνεσθαι και την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Τι σας συνδέει περισσότερο με τον Άλιμο;

Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι μνήμες του παρελθόντος και η προοπτική του μέλλοντος.

Ποια είναι τα βασικά -κατά τη γνώμη σας-  προβλήματα της πόλης μας που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να δρομολογηθούν λύσεις; Ποια θεωρείτε
πρώτη προτεραιότητα; Ποιο κρίνετε σημαντικότερο;

Η καταχρηστική δόμηση που αλλοιώνει την φυσιογνωμία της πόλης μας και υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας. Η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία μας. Η αυξανόμενη κίνηση στους δρόμους μας και η δυσκολία στη στάθμευση, ειδικά στην αγορά της Θουκυδίδου και γύρω από το μετρό Αλίμου. Η ελλιπέστατη φροντίδα για τους δρόμους και τα πεζοδρόμιά μας. Η αδυναμία της παρούσας διοίκησης να φτιάξει το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που υπόσχεται από το 2014. Το ότι δεν έχουμε Δημοτικό Κοιμητήριο.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι πως δεν δημιουργούμε νέο, ποιοτικό δημόσιο χώρο ώστε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την υπερβολική δόμηση και από τη δημιουργία –ουσιαστικά- μιας νέας πόλης δίπλα μας, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ποια είναι η πρότασή σας (επιγραμματικά) για έναν καλύτερο Άλιμο;  Ποιο νομίζετε ότι είναι το κύριο στοιχείο, το κλειδί αλλαγής;

Το κλειδί της αλλαγής για έναν καλύτερο Άλιμο, είναι η εμπιστοσύνη των Αλιμιωτών σε μια ομάδα με τεχνοκρατική γνώση, αξιακή συγκρότηση, εμπειρία και φρέσκες ιδέες. Αυτή η ομάδα είμαστε "ΕΜΕΙΣ στον Άλιμο". Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά τα σοβαρά έργα υποδομών, να επαναφέρουμε την απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών μας, να γίνουμε κέντρο παραγωγής Πολιτισμού, να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τι δεν σας αρέσει; Είναι κάτι που σας πληγώνει, που δεν μπορείτε να ανεχτείτε και πως θα το διαχειριστείτε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Δύο πράγματα δεν μπορώ να ανεχτώ. Το πρώτο είναι υλικό και το δεύτερο άυλο. Πρώτον, δεν μπορώ να ανεχτώ την σπατάλη και την κακοδιαχείριση του κοινού μας ταμείου. Δεύτερον, δεν μπορώ να ανεχτώ την υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας και την προσβολή των ανθρώπων που προσφέρουν στον τόπο μας. Όπως για παράδειγμα ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του κ. Κονδύλη ο οποίος αποκάλεσε «ναζί» τον Δημήτρη Δόγκα και μέλη δημοκρατικών παρατάξεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμα χειρότερα, ο κ. Κονδύλης δεν ένιωσε καν την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη. Τον καλώ, έστω και τόσο αργοπορημένα, να απολογηθεί δημόσια για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Οι συνεργάτες παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο για να υπάρξει αποτελεσματικότητα. Ποια είναι τα  κριτήρια επιλογής σας;

Ήθος, αξίες, ανιδιοτέλεια, εμπιστοσύνη, γνώση, το εγώ, κάτω από το ΕΜΕΙΣ.

Στην παρουσίαση του συνδυασμού σας είχατε αναφέρει ότι κρίνετε αναγκαία την μείωση των δημοτικών τελών. Από που προτείνετε να αναπληρωθούν τα χρήματα που θα μειωθούν από μία τέτοια κίνηση;

Με 1,83 ευρώ / τ.μ. έχουμε τα πιο ακριβά Δημοτικά Τέλη για τις κατοικίες σε όλη την νότια Αττική και από τα πιο ακριβά σε όλη την Ελλάδα! Όλοι οι ακριβοί Δήμοι μείωσαν σημαντικά τα Δημοτικά Τέλη την τελευταία δεκαετία. Εδώ στον Άλιμο δεν έγινε η παραμικρή μείωση. Ο Δήμος μπορεί να είναι καθαρός και καλά φωτισμένος χωρίς να πληρώνουμε υπέρογκα Δημοτικά Τέλη. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αναπλήρωσης, τίθεται όμως ένα απλό ερώτημα: Γιατί ο Άλιμος δεν μπορεί να είναι καθαρός με φθηνότερα Δημοτικά Τέλη, ενώ άλλοι Δήμοι μπορούν; Παραθέτω έναν ενδεικτικό πίνακα. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

 

Γιατί να σας εκλέξουν ως δήμαρχο οι συνδημότες μας; Πού διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

Καταρχάς, "ΕΜΕΙΣ στον Άλιμο", έχουμε μακράν την πιο καταρτισμένη και έτοιμη ομάδα ώστε να αναλάβει την διοίκηση της πόλης μας. Το έχουμε ήδη αποδείξει αυτό με την τεκμηριωμένη κριτική μας αλλά και με τις συγκεκριμένες θετικές προγραμματικές προτάσεις που δημοσιεύουμε. Άρα η μία σημαντική διαφοροποίηση είναι η ποιότητα του στελεχιακού μας δυναμικού.

Τώρα, προσωπικά, αν με εμπιστευτούν οι συνδημότες μου για την θέση του Δημάρχου, θα επαναφέρω άμεσα την απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Θα υπάρχει δημόσια λογοδοσία ακόμα και για το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουμε. Έτσι, θα τακτοποιήσουμε το κοινό μας ταμείο και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα έργα υποδομών που τόσο έχουμε ανάγκη. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια φρέσκια πνοή, νέες ιδέες, ανθρώπους που δεν έχουν δεσμεύσεις και δεν τους βαραίνει το παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε μια πεντακάθαρη επιλογή για την διοίκηση του Δήμου κι εγώ προσωπικά δεσμεύομαι και εγγυώμαι για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.

Πως χαρακτηρίζετε την σημερινή δημοτική αρχή; Που πέτυχε και που υστέρησε;

Η σημερινή Δημοτική αρχή είναι ήδη 9 χρόνια διοίκηση. Τα πρώτα χρόνια έκανε κάποια θετικά βήματα στο κομμάτι της καθαριότητας και της περιποίησης στις παιδικές χαρές.

Δυστυχώς όμως, η τελευταία θητεία, από το 2019 μέχρι σήμερα είναι, χωρίς υπερβολή, καταστροφική.

Η διοίκηση Κονδύλη προσπαθεί να γκρεμίσει τον 5ο Παιδικό Σταθμό στην Θουκυδίδου για να χτίσει ένα Δημαρχιακό μέγαρο 22 μέτρων. Προσπαθεί να γίνει η μόνη Δημοτική Αρχή που όχι μόνο δεν δημιούργησε μία σχολική στέγη, αλλά γκρέμισε κιόλας! Οι κάτοικοι κι ΕΜΕΙΣ μαζί τους, δεν θα επιτρέψουμε την κατεδάφιση του 5ου Παιδικού Σταθμού. Επίσης, η παρούσα δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς στα έργα υποδομών. Το αντιπλημμυρικό στην Κανάρη σταμάτησε, το 2ο γυμναστήριο δεν έχει ξεκινήσει καν, βρέφη και νήπια στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικίας (!) χωρίς αυλή.

Η σημερινή δημοτική αρχή θα μείνει στην ιστορία ως το τέλειο παράδειγμα επιφανειακής διαχείρισης, ελλιπούς λογοδοσίας και επικοινωνιακής υποκρισίας.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια ωραία εικόνα από την πόλη, έτσι όπως την φαντάζεστε;

Ναι, πολλές ωραίες εικόνες!

Να παίζουμε μπάσκετ με φίλους σε ένα καινούργιο γήπεδο.

Να κάνουμε βόλτα με τα παιδιά μας σε ένα πιο πράσινο Πανί την ώρα που πέφτει ο ήλιος.

Να παίρνουμε το ποδήλατό μας και να διασχίζουμε έναν ασφαλή ποδηλατόδρομο (όχι αυτόν που σχεδιάζει η διοίκηση Κονδύλη με 70 πόντους πεζοδρόμιο στην Αλίμου!) για να δούμε μια όμορφη ταινία στο Cine Alimos.

 

Του ευχόμαστε "Καλή επιτυχία"

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού και την Τατιάνα Τζινιώλη