Αναμνήσεις

Ένα συγκλονιστικό ναυάγιο στον Σαρωνικό

Ο Πάτροκλος, ή το Γαϊδουρονήσι, είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στο νότιο Σαρωνικό, στο δρόμο για το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά απέναντι ακριβώς από την παραλία Χάρακας.

Σε μία απόσταση περίπου 3 χλμ από το Σούνιο.

Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου. Παλαιότερα λειτουργούσε εκεί και μια εξοχική ταβέρνα που μετέφερε τους πελάτες με ιδιόκτητη βενζινάκατο.

Το νησάκι είναι γνωστό στους κατοίκους των νοτίων προαστίων, αλλά αυτό που είναι πολύ λιγότερα γνωστό είναι, το γεγονός ότι τον καιρό της Κατοχής, έγινε εκεί μία ναυτική τραγωδία: Στο ναυάγιο, το οποίο εντοπίστηκε τελικά το 1999, είχαν πνιγεί 4.046 άνθρωποι (για σύγκριση: ο «Τιτανικός» είχε 1.523 νεκρούς) και είχε συμβεί ως εξής: Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.074 Ιταλοί στρατιωτικοί, στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου «Oria», επιταγμένο από τους Γερμανούς και ξεκίνησε με άσχημο καιρό από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά.

Εκείνο το βράδυ όμως, προσέκρουσε στον βράχο Μεδίνα (κοντά στη νησίδα Πάτροκλος), το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για τους 4.046 Ιταλούς που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου. Οι διασωθέντες ήταν μόλις 28! Και όμως, το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο - το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό του Τιτανικού - δεν καταγράφηκε πουθενά. Ούτε στα συμβάντα των ελληνικών λιμεναρχείων, ούτε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε υπήρξε είδηση στις αθηναϊκές εφημερίδες εκείνης της εποχής.

Η ναζιστική λογοκρισία είχε απαγορεύσει την καταγραφή ή την δημοσίευση οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, μιας και οι συνθήκες μεταφοράς των αιχμαλώτων ήταν απάνθρωπες. Για μήνες η θάλασσα ξέβραζε στις γύρω ακτές σώματα πνιγμένων.

Τα επόμενα χρόνια πολλοί δύτες εξερεύνησαν το ναυάγιο του «Oria» και έδωσαν συγκλονιστικές περιγραφές. Τα απομεινάρια του βρίσκονται σε βάθος από 28 έως 42 μέτρα.

 

Ελισάβετ Μιτσού