Αναμνήσεις

Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου: Το γνωστό " Χατζηκλάμπ"

Ποιος κάτοικος των Νοτίων Προαστίων δεν θυμάται τα «Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου»;  Το γνωστό Χατζηκλάμπ.

Τα «Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου» (επίσημη ονομασία) ξεκίνησαν το 1928 στο Παλ. Φάληρο. Το Νηπιαγωγείο/Οικοτροφείο ήταν στην γωνία Αμφιτρίτης και Νηρηίδων και το Δημοτικό στην Τερψιχόρης.  Το Γυμνάσιο/Λύκειο βρισκόταν αρχικά στην οδό Μουσών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Τερψιχόρης, έως το  1961-62 που ήρθε στο Καλαμάκι. Το δημοτικό – την εποχή της Γερμανικής κατοχής και για λίγο διάστημα – ήταν στην οδό Ναϊάδων, κοντά στην εκκλησία του Παντοκράτορα. Το σπίτι αυτό υπάρχει ακόμη και σήμερα, πολύ καλά διατηρημένο.

Στο Καλαμάκι το σχολείο στεγαζόταν στην οδό Υψηλάντου και Θεμιστοκλέους. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν αρχικά  το Αμερικάνικο Κολλέγιο. Ένα αεροπορικό δυστύχημα όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τρομοκράτησε τους υπεύθυνους του Αμερικάνικου Κολλεγίου και μετά από αυτό, το Αμερικάνικο Κολλέγιο μεταφέρθηκε στα Βόρεια Προάστια.  To δυστύχημα έγινε ως εξής:  Ένα μικρό αεροπλάνο του ταχυδρομείου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βρισκότανε στον Πειραϊκό όρμο, εκτελώντας πτήση προς το Ελληνικό, παρουσίασε βλάβη και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στους δρόμους Φιλελλήνων και Ανδρούτσου, προσέκρουσε με το ένα φτερό του στο κτήριο όπου στεγαζότανε το Αμερικάνικο Σχολείο, κατέπεσε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας Παπάζογλου και πήρε φωτιά. Και οι δύο επιβαίνοντες πιλότοι σκοτώθηκαν. Μετά από αυτό, το Κολλέγιο μεταφέρθηκε βόρεια  και  το 1961 τα Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου μεταφέρθηκαν από το Παλ. Φάληρο στο Καλαμάκι σε αυτό το κτήριο.

Ιδιοκτήτες των «Εκπαιδευτηρίων Χατζηκωνσταντίνου» ήταν οι αδελφές, Ιουλία και Πόπη Χατζηκωνσταντίνου. Γυμνασιάρχης  ήταν ο κύριος Αντωνόπουλος (γνωστός ως ο «παππούς»), με καρδιά  «από μέλι»  και αγάπη για τα αρχαία ελληνικά.

Στο  τέλος της χρονιάς το έθιμο ήταν τα μπουγέλα! Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις φωνές και τα γέλια των αγοριών και των κοριτσιών στο προαύλιο που κυνηγιόντουσαν για να «μπουγελώσουν»  και να «μπουγελωθούν».

Οι απόφοιτοι του σχολείου διατηρούν ακόμη ένα κλειστό κλαμπ.  Εξακολουθούν και συναντιόνται για εκδρομές, ταβέρνες κλπ.

Το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων στο Καλαμάκι, είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, ευτυχώς όμως δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε πολυκατοικία.

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ακόμη  θυμούνται και  αντηχεί στα αυτιά τους το κουδούνι που σήμανε την έναρξη και το τέλος του μαθήματος.

 

Φωτογραφίες:

Group ΣΧΟΛΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο Facebook

Λία Σ.

Alimos Online