Αναμνήσεις

Την εποχή της Αμερικανικής Βάσης στην περιοχή μας

Η συγκεκριμένη φωτογραφία μας θύμισε άλλες εποχές.Είναι τραβηγμένη στον δρόμο της «Μπιφτεκούπολης» στη Γλυφάδα, τέλη της δεκαετίας του ’70.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το περιπολικό της  Αστυνομίας της Αμερικανικής Βάσης που έκανε περιπολία, ειδικά λόγω «Έκτου Στόλου».

Όταν ο «Έκτος Στόλος» κατέφθανε στον Πειραιά, συνήθως οι αμερικανοί ναύτες που έφταναν στην έξοδό τους μέχρι την Γλυφάδα, δημιουργούσαν επεισόδια και καυγάδες. Ενοχλούσαν κορίτσια, έπιναν και μεθούσαν και γενικά ήταν πρόβλημα στην περιοχή. 

Οι αμερικανοί όμως της βάσης, ήταν γενικά ήσυχοι και αφομοιωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα άνθρωποι. Οι γειτονιές (μέσα σε αυτές ήταν και το Καλαμάκι), ήταν γεμάτες από σπίτια νοικιασμένα σε αμερικανούς. Συνήθως όταν έφευγαν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πουλούσαν ή άφηναν τα πράγματά τους στους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Είχαν δημιουργηθεί και οι ονομαστές «Αμερικάνικες Αγορές». Όπου πουλούσαν αμερικάνικα έπιπλα, σεντόνια και ιδιαίτερα δίσκους βινυλίου. Άλλο χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής ήταν ο αμερικάνικος ραδιοφωνικός σταθμός.  Ακόμη ηχεί στα αφτιά μας η φωνή του d.j.  που συνήθιζε να λέει  «This is America’s top 40. Keep your feet on the ground».

Η Γλυφάδα ήταν τότε στις δόξες της, μιας και όλα τα μαγαζιά έκαναν μεγάλο τζίρο. Με το κλείσιμο όμως της βάσης, η Γλυφάδα πέρασε μία εποχή πτώσης. Για αρκετά χρόνια, πολλά μαγαζιά ερήμωσαν και έκλεισαν. Σιγά-σιγά όμως ξαναβρήκε την λάμψη της και σήμερα είναι γνωστή για το lifestyle της, τα ωραία μαγαζιά και τα ακριβά εστιατόρια.

 

Φωτο: Αρχείο G. Kakos