Αναμνήσεις

Αρζεντίνα: Το κοσμικό κέντρο στο Καλαμάκι όπου διασκέδαζε όλη η Αθήνα (Μέρος 1ον)

Το «Κοσμικόν Κέντρον» Αρζεντίνα του Καλαμακίου ήταν για αρκετά χρόνια το «in» μέρος διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιλάμε για την δεκαετία του ’50 και του ‘60. 

Βρισκόταν πάνω στην παραλιακή, απέναντι από το Ξενοδοχείο Tropical (εκεί που σήμερα είναι το κατάστημα Casa di Patsi).

 Εκεί διασκέδαζε η υψηλή κοινωνία της  Αθήνας! Αυτή ήταν η θερινή  Αρζεντίνα (ξεσκέπαστη), γιατί η χειμερινή βρισκόταν στην Πλάκα. 

Είχε πρόγραμμα τύπου Βαριετέ, με κονφερανσιέ, τραγουδιστές, μπαλέτα, ταχυδακτυλουργούς κλπ.  Αν προσέξετε στην αφίσα γράφει «Πρώτη Εμφάνισις προ του αθηναϊκού κοινού της Ελληνίδος ντιζέζ ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ»!

Από το 1953 η Αρζεντίνα φιλοξενούσε εκεί κάθε προ-τελευταίο ή τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου τα καλλιστεία, για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς. Τα πρώτα καλλιστεία εκεί, έγιναν στις 27 Ιουνίου του 1953 (την προηγούμενη χρονιά είχαν γίνει στο Ξενοδοχείο Μεγ. Βρετανία), αλλά ήταν άκρως επεισοδιακά. Οι διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών οργανώσεων έξω από το κέντρο, με πρωτοστάτη τον Αυγουστίνο Καντιώτη ενάντια στον θεσμό των καλλιστείων ήταν έντονες. Μαζί με περίπου 500 πιστούς και κρατώντας πανό τα οποία έγραφαν συνθήματα τύπου «Κάτω η σωματεμπορία των καλλιστείων» και άλλα πολλά, προσπαθούσαν από την προηγούμενη ημέρα να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή των καλλιστείων.  Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος και προέβη και σε 50 συλλήψεις.

Ήδη, πριν την έναρξη του διαγωνισμού, η Ιερά Σύνοδος είχε στείλει υπόμνημα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο, ζητώντας την ακύρωσή των, αποκαλώντας τα «ειδωλολατρική και σαρκολατρική αρχή που θίγει το κοινόν αίσθημα της αιδούς». 

Την ημέρα των καλλιστείων, η Αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο για να αποφευχθούν επεισόδια και οι ιερείς προσπάθησαν να πλησιάσουν με πλωτά μέσα, δηλαδή με καϊκια από την θάλασσα! Την  μοναδική αυτή μαρτυρία  την έχει το AlimosOnLine από τον κύριο Ραϋμόνδο Παπαμανώλη, κάτοικο Καλαμακίου, ο οποίος κατοικούσε κοντά στο κέντρο Αρζεντίνα και ήταν παρών σε αυτό το τόσο αστείο θέαμα, δηλαδή να προσπαθούν οι ιερείς να πλησιάσουν μέσα σε καΐκια φωνάζοντας μαινόμενοι!

Εκείνη την χρονιά λοιπόν, το 1953 δηλαδή, έξω από το κέντρο Αρζεντίνα, όχι μόνο υπήρξαν επεισόδια από τους ιερείς, αλλά και μέσα στην αίθουσα.  

Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ντορέττα Ξηρού, αλλά από ότι φαίνεται,  οι θεατές υποστήριζαν την Αλεξάνδρα Λαδικού, η οποία ανακηρύχτηκε αναπληρωματική Σταρ Ελλάς και γι αυτό τον λόγο, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα άρχισαν να πετούν παγάκια και σάντουιτς προς την κριτική επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα.

Τις επόμενες χρονιές τα καλλιστεία συνέχισαν να διοργανώνονται στην Αρζεντίνα. 

Το 1954 τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν  στις 26 Ιουνίου. Για άλλη μια φορά πιστοί και μέλη  της Εκκλησίας, οπαδοί του Αρχιμανδρίτη συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο.  Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη.  Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ρίκα Διαλυνά. Ευτυχώς αυτή τη φορά το κοινό συμφωνούσε με τα αποτελέσματα και η κατάσταση μέσα στην αίθουσα ήταν ήρεμη.

Το 1955 τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουνίου. Το ίδιο σκηνικό με τους ιερείς και τους οπαδούς εκτυλίχτηκε έξω από το κέντρο, αυτή τη φορά μάλιστα έκαναν και λιτανεία!  Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η Σόνια Ζωίδη.

Το 1956  έγιναν στις 23 Ιουνίου. Εξελέγη η Ρίτα Γκούμα. Οι ιερείς μάλλον το  πήραν απόφαση και οι διαμαρτυρίες είχαν κοπάσει.

Το 1957  έγιναν  στις 22 Ιουνίου. Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η Λυγία Καραβία.  Έξω από το κέντρο επικρατούσε ηρεμία.

Το 1958, τα καλλιστεία πραγματοποιηθήκαν την 21 Ιουνίου και ήταν η τελευταία χρονιά που έγιναν στο κέντρο Αρζεντίνα. Τις επόμενες χρονιές γινόντουσαν στα « Αστέρια» της Γλυφάδας.

To 1964 ο ιδιοκτήτης είχε μία διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Tropical λόγω του θορύβου και το μαγαζί μετονομάστηκε σε «Ηλιοβασιλέματα». Το γεγονός αναφέρεται στη βιογραφία του Ζαμπέτα «Βίος και πολιτεία» από τις εκδόσεις Ντέφι. 

(Συνεχίζεται)

Με πληροφορίες από :  Όλα τα καλά (Γιώργος Πρεβελάκης)