Αναμνήσεις

Τέσσερις γενιές οικογένειας Τσόχα στο Καλαμάκι

Η Οδός Τσόχα είναι το μικρό δρομάκι ακριβώς πίσω από τα έπιπλα «Μαρμαρίδη». Λίγοι όμως ξέρουν γιατί και πως ονομάστηκε έτσι. Συναντήσαμε τον κ. Κωνσταντίνο Τσόχα και μας μίλησε για τις τέσσερις γενιές Τσόχα που έζησαν και ζουν στο Καλαμάκι.

Η οικία τους, που υπάρχει ακόμη στον δρόμο αυτό και η οποία κατοικείται από την οικογένεια, είναι από τις λίγες μονοκατοικίες που έχουν παραμείνει ανέπαφες στον χρόνο και που αντιστάθηκαν στην λαίλαπα της αντιπαροχής. Του ζητήσαμε να μας πει την ιστορία του προ-πάππου του, μιας και η οδός Τσόχα (πρώην οδός Τηλεμάχου) πήρε το όνομά του, τιμής ένεκεν για την προσφορά του στην περιοχή.

 «Ο προ-πάππους μου, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΧΑΣ, γεννήθηκε το 1870 στην Αθήνα και  ζούσε με την οικογένειά του στην οδό Βεϊκου. Παντρεμένος με την Άννα Νικητού, είχαν τέσσερα παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Βασιλική, την Ελένη και τον Νικόλαο.  Ράπτης στο επάγγελμα, ήταν ο προσωπικός ράφτης της Βασιλικής Αυλής. Σύντομα αγοράσανε ένα κτήμα στο Καλαμάκι, το οποίο  τότε θεωρείτο «εξοχή», με την προοπτική να χτίσουν εξοχικό.  Το κτήμα αυτό ξεκινούσε από την παραλία, δίπλα στην θάλασσα και έφτανε μέχρι την οδό Κοτοπούλη (πρώην Αριστοτέλους).  Το σπίτι χτίστηκε ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, δίπλα στον τότε « Ζέφυρο» (σημερινή «Ακτή του Ήλιου»). Παραλιακή λεωφόρος τότε δεν υπήρχε και το σπίτι ήταν σε ύψωμα, και επειδή οι προσχώσεις ακόμη δεν είχαν γίνει, υπήρχαν σκαλάκια για να κατέβει κανείς στην θάλασσα. Τα σπίτια στο Καλαμάκι ήταν τότε λιγοστά και ο Δημήτρης Τσόχας πείθει μερικούς από τους τότε εύπορους Αθηναίους, να έρθουν κι εκείνοι να κατοικήσουν στην περιοχή.

Το σπίτι αυτό βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω τοποθεσίας και τελικά το 1943 επί Πρωθυπουργίας Λογοθετόπουλου, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, αυθαίρετα και χωρίς καμιά προειδοποίηση από το Κράτος, το γκρεμίζουν.  Κατ΄ εντολή δε της Κυβέρνησης, όλα τα οικοδομικά υλικά της κατεδάφισης, διατέθηκαν για την ανοικοδόμηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμακίου. Μετά  το γκρέμισμα της παραλιακής βίλας, η οικογένεια χτίζει καινούργια κατοικία, αυτή την φορά στο σημερινό σημείο, δηλαδή στην οδό Τσόχα, που τότε λεγόταν οδός Τηλεμάχου. Υπήρξε εκλεγμένος κοινοτάρχης δύο φορές : Την μία από τις 11.9.1930 έως την 23.8.1931 και την δεύτερη φορά από τις 4.10.1933 έως την 5.4.1934. Απεβίωσε το 1939» .

 

Ο Κωνσταντίνος Τσόχας, γιός του Δημήτριου. Γεννήθηκε το 1897. Ήταν επίσης ράπτης στην Βασιλική Αυλή. Είχε δύο παιδιά, τον Δημήτριο και τον Ευάγγελο. Υπήρξε Κοινοτικός Σύμβουλος  τρείς φορές, το 1960-64, το 1965-68 και το 1974-75. Απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 1976.

- Ο Δημήτριος Τσόχας , γιός του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στις 24.3. 1927. Επιχειρηματίας στο επάγγελμα, στον τομέα της διαφήμισης, της κατασκευής σκαφών αναψυχής και της οινοποιείας. Είχε τρία παιδιά : τον Κωνσταντίνο, τον Νικόλαο και την Ελένη. Απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 1974.

- Και τέλος ο Κωνσταντίνος Τσόχας , με τον οποίο συνομιλήσαμε. Γεννήθηκε το 1952. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Ελληνικού και διετέλεσε Διευθυντής του ιδίου σχολείου μέχρι την συνταξιοδότησή του. Παντρεμένος με τρία παιδιά. Τον Δημήτρη, τον Κωνσταντίνο και την Ιφιγένεια.  Υπήρξε πρωταθλητής στην κλασική Κολύμβηση και αρχηγός της ομάδας πόλο του ΝΟΚ, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία. Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα Α' Κατηγορίας.  Από το 1992 εκλέγεται συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου, έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και από το 2004 έως και το 2013 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. Λατρεύει την θάλασσα, και κολυμπάει ανελλιπώς στην πισίνα Αλίμου, η οποία – όπως μας τόνισε – λειτουργεί πλέον με γκάζι  και έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν. Θεωρεί τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου ως δεύτερο σπίτι του. 

Τον ρωτήσαμε τι του αρέσει στο Καλαμάκι και απάντησε «Φυσικά η θάλασσα, ότι είμαι δύο βήματα μακριά της».

Τον ρωτήσαμε τι δεν του αρέσει στο Καλαμάκι και απάντησε ότι το Καλαμάκι δεν είχε στο παρελθόν τους σωστές ηγέτες ώστε να διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο αυτά που του άξιζαν, όπως είχε η Γλυφάδα και το Παλ. Φάληρο.

Ότι το Καλαμάκι καταστράφηκε με τις αντιπαροχές,  γκρεμίστηκαν τα ωραία σπίτια που είχε και στην θέση τους υψώθηκαν πολυκατοικίες.  Ότι η Αγορά δεν έχει άνεση για να μπορέσει ο κόσμος να κάνει τα ψώνια του, ότι δεν θα έπρεπε να περνάει  το λεωφορείο από εκεί και ότι στενέψανε την Θουκυδίδου στο ύψος της Αγοράς χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Ευχαριστήσαμε τον κ. Κωνσταντίνο Τσόχα για την σύντομη αυτή αναδρομή στο παρελθόν της οικογένειάς του.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού