Αναμνήσεις

Ο Στρατηγός Σαράφης και ο Άλιμος

Πόσοι από εμάς άραγε - περνώντας την παραλιακή στο ύψος των Λουτρών Αλίμου- ξέρουμε για ποιόν έχει στηθεί το άγαλμα που βρίσκεται εκεί;

Τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα  του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, έγιναν τον Ιούνιο του 2001 επί δημαρχείας Αλέκου Αλούκου, στο σημείο όπου είχε σκοτωθεί. Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1890, ο στρατηγός Σαράφης, εισήλθε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και μπήκε στην Σχολή Αξιωματικών. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μάχη του Σαρανταπόρου, στην Μικρασιατική Εκστρατεία κ.α

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 και μετά την αποτυχία του κινήματος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Τελικά του δόθηκε αμνηστία. Στην συνέχεια, στην μεταξική δικτατορία συνελήφθη ξανά και εκτοπίστηκε στη Μήλο. 

Το 1943  προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα. Μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη πάλι και εκτοπίστηκε στη Σέριφο, τη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Το 1952 εκλέχτηκε στην Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ και το 1956 εξελέγη βουλευτής της. Πολέμησε με εθνική περηφάνια και αδιαλλαξία την ξενοκρατία. 

Στις 31 Μάϊου 1957 έχασε την ζωή του σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που πολλοί το χαρακτήρισαν ως στοχευμένη δολοφονία. Στις δύο παρά είκοσι το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής, ο στρατηγός Σαράφης και η σύζυγός του Μάριον (1913-1999), η οποία ήταν αρχαιολόγος, διέσχιζαν την λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου.Το σπίτι τους ήταν στην οδό Σαράφη 6 (το μικρό δρομάκι που βρίσκεται απέναντι από τα Λουτρά Αλίμου) για να πάνε για μπάνιο.  Μία ανοικτή Buick convertible και οδηγό τον Ιταλοαμερικανό υποσμηνία Μάριο Μουζάλι, ο οποίος υπηρετούσε στην Αμερικανική Βάση του Ελληνικού, έτρεχε στην παραλιακή με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κατεύθυνση προς Αθήνα. Το ζεύγος Σαράφη δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Η Buick τους χτύπησε αφήνοντάς τους αιμόφυρτους στην άσφαλτο. Ο Στρατηγός ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στην Κλινική  «Κυανούς Σταυρός» και η σύζυγός του τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε.

Ο θάνατος του Στρατηγού Σαράφη δημιούργησε εκείνη την εποχή ποικίλα ερωτηματικά για τα πραγματικά του αίτια, μιας που η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε μία ιδιόρρυθμη  πολιτική κατάσταση. Είχαν περάσει δέκα χρόνια από την εφαρμογή του «δόγματος Τρούμαν» με το οποίο είχε εγκαθιδρυθεί η αμερικανική παρουσία στην εσωτερική «σκηνή» της χώρας.