Αναμνήσεις

Το έγκλημα στο Καλαμάκι που έγινε ταινία με τη Μελίνα Μερκούρη

Το σπίτι που βρίσκεται στη Θουκυδίδου έχει μία ανατριχιαστική ιστορία που τη δεκαετία του 1960 είχε δεκάδες δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο και μερικά χρόνια αργότερα έγινε και ταινία απο τον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Η Νίτα Μπέϊκερ και ο Τζόελ Μπέϊκερ γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν  το 1951 στην North Carolina, των Ηνωμένων Πολιτειών.  Στρατιωτικός εκείνος, παίρνει μετάθεση το καλοκαίρι του 1960 ως λοχίας και έρχονται με τα τρία τους παιδιά, δυο κορίτσια και ένα αγόρι,  στην Αθήνα.  Νοικιάζουν μια μονοκατοικία στο Καλαμάκι, στην γωνία Θουκυδίδου και Μεγίστης.  

Τέλη του 1960, εκείνος γνωρίζει την Βενετία Σιταρά , η οποία εργάζεται  κι εκείνη στην  Αμερικανική Βάση και του κάνει μαθήματα ελληνικών.  Δεν αργούν να κάνουν σχέση. Στις 26 Μαΐου η Νίτα βρίσκει μία φωτογραφία στην οποία είναι ο Τζόελ και η Βενετία αγκαλιασμένοι και το επόμενο βράδυ  εκείνη φωνάζει τα τρία παιδιά της που παίζουν αμέριμνα στον κήπο να μπουν μέσα. Τα ταΐζει πουτίγκα και τα βάζει για ύπνο. Κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας, ανοίγει την Βίβλο στο κεφάλαιο " επί του όρους ομιλία" , υπογραμμίζει την φράση που αναφέρεται στην μοιχεία και την αφήνει ανοιχτή σε εκείνη τη σελίδα.

Μπαίνει μέσα στο δωμάτιο των παιδιών και με ενα κορδόνι τα στραγγαλίζει. Μετά παίρνει ενα μαχαίρι και προσπαθεί να κόψει την καρωτίδα της. Όμως τα χέρια της τρέμουν και λιποθυμάει πριν καταφέρει να αυτοκτονήσει. Εκείνη την στιγμή επιστρέφει ο άντρας της με έναν συνάδελφο του και αντικρίζοντας αυτό το θέαμα παθαίνει νευρικό κλονισμό. Καλείται η αστυνομία από τον συνάδελφο και  οι δύο σύζυγοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο. 

  

Μετά απο λίγες μέρες, στις 31 Μαΐου, η Νίτα απολογείται και ομολογεί οτι σκότωσε τα παιδιά της και ήθελε και η ίδια να αυτοκτονήσει επειδή ο Τζόελ την απατούσε και αυτή "και τα παιδιά της δεν είχαν θέση πια σε αυτόν τον κόσμο". Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς γίνεται η δίκη και την καταδικάζουν σε 16 χρόνια φυλάκιση.  Μετά από δύο χρόνια έλαβε χάρη και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το 1978, ο διάσημος σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν, εμπνευσμένος από την υπόθεση της Ν. Μπέικερ, γύρισε την ταινία «A dream of passion» (ελληνικός τίτλος «Κραυγή γυναικών» ή «Η άλλη Μήδεια»). Η Μάγια (Μελίνα Μερκούρη) μια μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε παράσταση της «Μήδειας» του Ευριπίδη, έρχεται αντιμέτωπη με την Ν. Μπέικερ (Μπρέντα στην ταινία, το ρόλο ερμήνευσε η Έλεν Μπερνστιν), η οποία βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, για το φόνο των τριών παιδιών της. Η Μάγια κερδίζει σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη της Μπρέντα και αναπτύσσει μαζί της μια ουσιαστική σχέση, περισσότερο ψυχολογική.

Αυτή είναι η συνταρακτική ιστορία του εγκλήματος που είχε συγκλονίσει  όχι μόνο το Καλαμάκι, αλλά όλο το Πανελλήνιο. Μετά από λίγο καιρό η μονοκατοικία στην οποία είχε γίνει το έγκλημα δόθηκε αντιπαροχή.  Άρχισε να χτίζεται στην θέση της μία πενταόροφη πολυκατοικία, η οποία όμως έμεινε μισοτελειωμένη.  Ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το χτίσιμό της και ποτέ δεν μαθεύτηκε το γιατί.