Αναμνήσεις

Η ιστορία του Palet

Ποιος Καλαμακιώτης δεν έχει αμαρτήσει με το  προφιτερόλ,  την Pavlova, το mille-feuille , το τσουρέκι, ή το παγωτό του Palet;  Σίγουρα είμαστε τυχεροί που το έχουμε στην πόλη μας, γιατί η  συγκεκριμένη patisserie  είναι γνωστή σε όλη την Αθήνα. Πόσοι όμως ξέρουμε την ιστορία του;

Ο Βασίλης και η ΄Εφη Κορδελίδη διατηρούσαν στην Κωνσταντινούπολη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια μικρή μονάδα παραγωγής σοκολάτας. Το 1977 ήρθαν στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα  άνοιξαν στην Θουκυδίδου 50 (στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα της Cosmote) μια patissserie που έμελλε να αφήσει εποχή.  

΄Ονειρο του Βασίλη Κορδελίδη ήταν να ανοίξει  παράλληλα μία μεγάλη μονάδα παραγωγής σοκολάτας στην Ελλάδα, μιας και η σοκολάτα ήταν η μεγάλη λατρεία της οικογένειας. Το κτήριο βρέθηκε στην Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου,  η προκαταβολή δόθηκε, αλλά δυστυχώς το όνειρο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί η επάρατος νόσος χτύπησε την οικογένεια και συγκεκριμένα τον εμπνευστή αυτής της ιδέας. Επί δύο χρόνια o Βασίλης Κορδελίδης έδωσε την γενναία του μάχη, αλλά το 1984 δυστυχώς απεβίωσε, αφήνοντας πίσω του την σύζυγο του Εφη , με την 7χρονη κόρη τους Μαρία.

Πριν τον θάνατό του είχε ξεκινήσει την παραγωγή σοκολάτας στο κατάστημα της Θουκυδίδου και τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε η σύζυγος, η οποία αν και δεν είχε ασχοληθεί μέχρι εκείνη την ημέρα, εντούτοις δεν ήθελε να αφήσει το όνειρο να χαθεί.  Η επιχείρηση σιγά-σιγά άρχισε να ανθίζει.

Το Palet ήταν και είναι το μοναδικό ζαχαροπλαστείο που παράγει εντελώς μόνο του σοκολάτα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι δεν γίνεται οικονομία στις πρώτες ύλες, «το παζάρι με τον έμπορο δεν είναι το τι είναι το πιο φθηνό, αλλά το τι είναι το πιο καλό». Η φιλοσοφία του Βασίλη ήταν « μην φοβάσαι να πετάς». Και όντως, προτιμούν να πετάνε, παρά να δώσουν στον πελάτη γλυκό το οποίο δεν είναι φρέσκο. 

Το 1990 ξεκινούν μια καινοτομία: τις υπέροχες βιτρίνες, για τις οποίες το Palet είναι φημισμένο.  Ειδικός διακοσμητής ανανεώνει 5 φορές τον χρόνο, ανάλογα με την εποχή, τις βιτρίνες του μαγαζιού με πρωτότυπες ιδέες.  

Το 2004 το ζαχαροπλαστείο  μετακομίζει σε ιδιόκτητο χώρο στην γωνία Θουκυδίδου και Καλαμακίου, με ειδικό χώρο πάντα  για το εργαστήριο. Τη διεύθυνση αναλαμβάνει  η Μαρία, η κόρη τους , υπό την επίβλεψη πάντα της μητέρας. Η Μαρία έχει σπουδάσει Business Administration και συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση.

Δεν είναι τυχαίο που η φήμη του Palet έχει περάσει τα σύνορα του Δήμου μας και διατηρεί τόσα χρόνια φανατικούς πελάτες. ‘Οταν η Μαρία ανακοίνωσε στην μητέρα της ότι ήθελε να μπει στην οικογενειακή επιχείρηση, εκείνη της είπε : «σκούφο και ποδιά» και την προέτρεψε να ξεκινήσει από   το εργαστήριο , ώστε να μάθει όλες τις φάσεις της δουλειάς.

Μεγαλωμένη μέσα στα γλυκά, συνεχίζει επάξια το όνειρο του πατέρα της.  Συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στον σεβασμό προς τον πελάτη. Παρακολουθεί συχνά σεμινάρια στο εξωτερικό γιατί επιθυμεί να είναι ενήμερη  για όλες τις εξελίξεις στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Λατρεύει την δουλειά της ,και αυτό φαίνεται, αλλά εξάλλου ... ποιός δεν θα λάτρευε τέτοια "γλυκιά " δουλειά.

 

 

Το Palet  είναι ανοιχτό καθημερινά 9:00-22:00

Βρίσκεται: Λεωφ. Καλαμακίου 16, τηλ.210 9828154 και 210 9834077