Αναμνήσεις

Εσείς το ξέρατε ότι το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Φίνου ήταν στο Καλαμάκι;

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Τιθορέα.   Ο πατέρας του - αν και γιατρός - ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς επιχειρηματίες. 

Εκτός των άλλων αιθουσών, ήταν και ιδιοκτήτης του πιο γνωστού θερινού κινηματογράφου εκείνης της εποχής, του Αλκαζάρ. 

 Από τον πατέρα του πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για την 7η Τέχνη.   Λάτρευε να περνάει τις ώρες του στην καμπίνα προβολής του Αλκαζάρ και το 1930 κατάφερε να δημιουργήσει μηχάνημα ήχου στον κινηματογράφο.  Μέχρι τότε, οι ομιλούσες ταινίες ήταν με ντουμπλάρισμα ήχου. 

Ο επόμενος στόχος  του ήταν να γυρίσει μία ομιλούσα  ελληνική ταινία.  Για αυτό το λόγο, το 1938 ίδρυσε τα « Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο» στο Καλαμάκι, στην οδό Αθανασίου Διάκου 4, στον Ζέφυρο, μαζί με τους Σκούρα, Προβελέγγιο, Χλοϊδη, και τους αδελφούς Δριμαρόπουλους.  Στις 15 Απρίλιου του 1940  βγήκε στις αίθουσες η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία « Το Τραγούδι του Χωρισμού» , με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Λήδα Μιράντα.  Διάρκεια ταινίας 68 λεπτά.   Ο Φίνος εκτός από υπεύθυνος των τεχνικών θεμάτων , ήταν και ο σκηνοθέτης της ταινίας.  Η πρώτη και τελευταία φορά που λειτούργησε ως σκηνοθέτης.  Το σενάριο ήταν του Δημήτρη Μπόγρη.  

Τα μελλοντικά του σχέδια ήταν να ιδρύσει μία κινηματογραφική επιχείρηση.  Τα σχέδιά του όμως αυτά, τα διακόπτουν τα σύννεφα του πολέμου.  Την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι Ιταλοί μας κηρύσσουν τον πόλεμο.  Ο Φίνος, ως γνήσιος πατριώτης, παρουσιάζεται μαζί με άλλους στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού προσφέροντας τις υπηρεσίες του.   Συγκροτούν συνεργείο λήψεων επικαίρων στο Αλβανικό Μέτωπο.  Γυρίζουν σκηνές για τα « Επίκαιρα» , μεταφέροντας στον κόσμο που τα έβλεπε,  τον ηρωϊσμό των Ελλήνων που πολεμούσαν.  

Στις 6 Απριλίου του 1941 εισβάλουν οι Γερμανοί στην χώρα μας.  Στις 27 Απριλίου καταλαμβάνουν την Αθήνα.  Καταστρέφουν τα μηχανήματα του Φίνου και ψάχνουν μανιωδώς   τα αρνητικά των  « Επικαίρων»  για ευνόητους λόγους.   Ο Φίνος καταφέρνει να κρύψει και να διασώσει μερικά εξ αυτών, και είναι τα μόνα που υπάρχουν σήμερα από τις σκηνές του  πολέμου.  

Από αυτή την μανία τους, δεν γλύτωσε ούτε το στούντιο της οδού Αθανασίου Διάκου 4 στο Καλαμάκι ,  στο οποίο λεηλάτησαν τον εξοπλισμό και  το κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Το πείσμα του Φίνου όμως ήταν μεγάλο.  Στα τέλη Μαρτίου του 1943, ο Φίνος ιδρύει την «Φίνος Φίλμ» , παρουσιάζοντας την δεύτερη ομιλούσα ελληνική ταινία.   

Στις αρχές του 1944, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον Φίνο και τον πατέρα του, ο οποίος τροφοδοτούσε τους αντιστασιακούς με σιτάρι και κριθάρι από τα κτήματά του.  Καταδικάζουν και τους δύο σε θάνατο, αλλά μετά την επιμονή του πατέρα του Φίνου ότι ο Φιλοποίμην δεν είχε  ανάμειξη στην αντίσταση, οι Γερμανοί εκτελούν μόνο τον πατέρα.

Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί υποχωρούν και φεύγουν από την Ελλάδα.

Ο Φίνος με την « Φίνος Φιλμ» αρχίζει να μεγαλουργεί.   Αυτή  ήταν η αρχή μιας μεγάλης και ένδοξης ιστορίας στον  τομέα του ελληνικού κινηματογράφου.

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους!

Aπόσπασμα απο την ταινία που γυρίστηκε στο στούντιο της οδού Αθανασίου Διάκου:

ΥΓ: "Το τραγούδι του χωρισμού" είναι η μόνη ταινία που γυρίστηκε στο Καλαμάκι