Αναμνήσεις

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Α Δημοτικού Σχολείου Καλαμακίου

Το Α Δημοτικό Σχολείο Καλαμακίου ιδρύθηκε το 1926. Στεγάστηκε σε κτίσμα του Νίκου Μαλτέζου, το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Κονδύλη και Αριστοτέλους (νυν Κοτοπούλη).

Το κτίσμα υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια, αλλά σε άθλια κατάσταση όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.

Οι γείτονες μίλησαν στο Alimos Online και μας είπαν πως κάθε βράδυ έμπαιναν διάφοροι αναζητώντας καταφύγιο. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των γειτόνων, το κτίσμα κατεδαφίστηκε.

 

Η ιστορία:

Το 1938 οικοδομείται το κτίριο που βρίσκεται στην παραλιακή Λεωφόρο, στη συμβολή με την οδό Φαν Βάικ. Τότε, όπως είναι φυσικό, οι μαθητές ήταν πολύ λίγοι και υπήρχε μόνο το ισόγειο του σχολείου. Στη Γερμανική Κατοχή επιτάσσεται από τα Γερμανικά στρατεύματα και μετατρέπεται σε στρατώνα. Έτσι αρχίζει για τους μαθητές μία μεγάλη περιπέτεια, καθώς εκμισθώνονταν διάφορα σπίτια της περιοχής για να στεγάσουν το σχολείο.

Στην αρχή, ήταν το σπίτι της επιστάτισσας στη συμβολή Πλούτωνος και Θεμιστοκλέους, στη συνέχεια ήταν το σπίτι του διπλωμάτη Μαγκάκη στη συμβολή Ποσειδώνος και Αθανασίου Διάκου. Στη συνέχεια οι μαθητές πήγαν στο σπίτι του Κονταρίνη στην οδό Μεγίστης (πρώην Παδελοπούλου 3). Μετά στην οδό Κορυτσάς και Μαλτέζου μέχρι την απελευθέρωση. Τότε ξεκίνησε η επαναλειτουργία του παλαιού κτίσματος, αφού πρώτα επιδιορθώθηκε καθώς οι καταστροφές απο τα Γερμανικά στρατεύματα ήταν πολλές.

Πρώτη δασκάλα ήταν η Σοφία Παυλάκη-Σούμα και ακολούθησε ο δάσκαλος Παναγιώτης Χατζηιωάννου.

 

 

Οι πληροφορίες σχετικά με το παλαιό Σχολείο όπως και η φωτογραφία του παλαιού Σχολείου, είναι από το αρχείο του Κου Ραϋμόνδου Παπαμανώλη

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι απο ρεπορτάζ του Alimos Online

 

Ελισάβετ Μιτσού