Αναμνήσεις

Εσείς θυμόσαστε τον κινηματογράφο «Καλαμάκι» την εποχή που λειτουργούσε

Εσείς θυμόσαστε τον κινηματογράφο «Καλαμάκι» την εποχή που λειτουργούσε

 

Το Καλαμάκι είχε τρία θερινά σινεμά. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία!

Το ένα σινεμά λεγόταν "Αύρα" και βρισκόταν στην Αγορά της Θουκυδίδου, το άλλο ήταν το "Αχίλλειον" που ήταν στην Λεωφ. Ποσειδώνος και το τρίτο ήταν το "Καλαμάκι" το οποίο συνήθως έφερνε ταινίες καράτε με πρωταγωνιστή τον Bruce Lee.

Το Σινέ Καλαμάκι λειτούργησε από το 1965 μέχρι το 1984 και είναι το μόνο που υπάρχει ακόμη και βρίσκεται στην οδό Aρτέμιδος. Δυστυχώς η πλήρης εγκατάλειψη του είναι φανερή.

Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούσε να διατηρηθεί ως ένα αναμνηστικό-στολίδι του Καλαμακίου.

Για την ιστορία να πούμε πως το "Αχίλλειον" ξεκίνησε το 1957, είχε θερινή και χειμερινή αίθουσα, ενώ προς το τέλος το θερινό άλλαξε ονομασία, λεγόταν "Αχίλλειον Havana" και λειτούργησε μέχρι το 2003. Το χειμερινό, την δεκαετία του '90 έγινε strip club με την ονομασία "Diamοnds & Pearls" και μετά, μέχρι σήμερα, λειτουργεί ως  κέντρο "Frangelico".

«Το Αχίλλειον»

 

Το "Αύρα" ήταν μόνο θερινός κινηματογράφος και βρισκόταν στην καρδιά της Αγοράς Θουκυδίδου, δίπλα στην παλιά ταβέρνα του Βαρελά.

Μια παλιά Καλαμακιώτισσα θυμάται:

Τα κορίτσια δεν πηγαίναμε πολύ στο "Σινέ Καλαμάκι". Πηγαίναμε στο "Αχίλλειον" ή στην "Αύρα", ανάλογα με τις ταινίες και την παρέα. Όμως εξίσου όμορφα ήταν και το σινεμά "Απόλλων" στο Παλ. Φάληρο που τις Κυριακές πρωϊ διάφορα συγκροτήματα έπαιζαν live μουσική, αλλά και το σινεμά "Διάνα" στο Παλ. Φάληρο. Στη Γλυφάδα θυμάμαι ήταν το "Αριάν" ( το οποίο λειτουργεί πλέον ανακαινισμένο) και το "Ρίο" που πουλούσε στο μπαρ πολύ νόστιμα  hot dogs. Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει και τις θρυλικές στιγμές που είχαμε ζήσει στο  "'Αννα Ντορ" στην Πλατεία Εσπερίδων, που πλέον έχει μετατραπεί σε κατάστημα. Κρίμα που πια δεν υπάρχουν τέτοια σινεμά, που μύριζαν αγιόκλημα και γιασεμί και άκουγες τον ήχο του πασατέμπου...  Ευτυχώς όμως που πλέον έχουμε το "Cine Alimos" στην παραλία του Αλίμου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.