Αναμνήσεις

Στο σπίτι του στη Γλυφάδα περνούσε τα καλοκαίρια του ο Ανδρέας Εμπειρίκος

Στο σπίτι του στη Γλυφάδα περνούσε τα καλοκαίρια του ο Ανδρέας Εμπειρίκος

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Ανδρέα Εμπειρίκο μαζί με τη μητέρα του Στεφανία και τον γιο του Λεωνίδα στον κήπο του θερινού του σπιτιού, στη Λεωφόρο Αθηνών 3, στη Γλυφάδα.

 Τη φωτογραφία τράβηξε η μητέρα του Λεωνίδα, Βιβίκα Εμπειρίκου στις 31 Αυγούστου 1962. Από το 1958 μέχρι τον θάνατό του περνούσε τα καλοκαίρια με την οικογένειά του στο συγκεκριμένο σπίτι.

Στη θερινή του κατοικία, όπως αναφέρει, εμπνεύστηκε και έγραψε ορισμένα από τα αριστουργήματα του Ελληνικού υπερρεαλισμού και συγκλονιστικά μυθιστορήματα. 

Πιο αναλυτικά, έγραψε τους "Αθάνατους" το 1960. Το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρεται στο σπίτι της Γλυφάδας, είναι από την συνέντευξη που έδωσε ο γιός του, Λεωνίδας, στον δημοσιογράφο Τάσο Γουδέλη στις 13 Απριλίου 2000.   

‘’Έχω πολλές μνήμες απ' όσα συνέβαιναν στο εξοχικό σπίτι μας, στην Γλυφάδα (Αθηνών 3 και Ποσειδώνος), που νοικιάζαμε από το 1958 μέχρι τον θάνατο του μπαμπά το 1975. Θυμάμαι τα παιχνίδια στα μπλε και άσπρα πλακάκια του κήπου και στα κόκκινα και άσπρα του εσωτερικού. Με έβγαζε και σ' εκείνο το σπίτι φωτογραφίες. Περνούσαν τα αεροπλάνα για το Ελληνικό και ο μπαμπάς μου μάθαινε τα μοντέλα τους. Ακούγαμε τον θόρυβο και φωνάζαμε μαζί: ''DC 6 της Ολυμπιακής'', ''Lockheed Constellation της Lufthansa'' κλπ.... Ήξερα από 4 ετών όλους τους τύπους των αεροπλάνων’’. 

Σημείωση: Η λεωφόρος Αθηνών έχει μετονομαστεί σε λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου. Η εξοχική κατοικία έχει κατεδαφιστεί και στην θέση της χτίστηκε πολυκατοικία. Είναι το κτίριο στη συμβολή με την κεντρική λεωφόρο που στέγαζε στο ισόγειο τράπεζες. 

Bιογραφικό: 

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (2 Σεπτεμβρίου 1901 - 3 Αυγούστου 1975) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Γεννημένος στη Μπράιλα της Ρουμανίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902 και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Λονδίνου. Την περίοδο 1926-1931 έζησε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο των υπερρεαλιστών και ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση, κοντά στον ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, Ρενέ Λαφόργκ. Το 1931 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα το 1935.  

Ως λογοτέχνης ανήκει στη Γενιά του '30 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού υπερρεαλισμού. Ο Εμπειρίκος υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, πιστός στο κίνημα όσο κανένας άλλος Έλληνας συγγραφέας καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στον ελληνικό χώρο, ασκώντας την ψυχαναλυτική πρακτική κατά την περίοδο 1935-1951. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κατεξοχήν «οραματιστές ποιητές», κατέχοντας περίοπτη θέση στον ελληνικό λογοτεχνικό κανόνα, παρά τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά το έργο του. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Υψικάμινος, ως το πρώτο αμιγώς υπερρεαλιστικό κείμενο στην Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στα πεζά έργα του διακρίνεται το τολμηρό ερωτογράφημα Ο Μέγας Ανατολικός, που προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό του. Σημαντικό τμήμα του έργου του εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έφυγε το 1975 σε ηλικία 74 ετών από καρκίνο του πνεύμονα.  

Πληροφορίες από:  
-Εlias Christeas: Παληά Γλυφάδα  
- Wikipedia