Αναμνήσεις

Όταν η πομπή με τον Εθνάρχη Μακάριο διέσχισε τη λεωφόρο Ποσειδώνος

Όταν η πομπή με τον Εθνάρχη Μακάριο διέσχισε τη λεωφόρο Ποσειδώνος

Τον Απρίλιο του 1957, ο Εθνάρχης Μακάριος επισκέφθηκε με κάθε επισημότητα την Αθήνα και η πομπή διέσχισε τη λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Στη φωτογραφία, βλέπουμε την πομπή στην στροφή του Τροκαντερό, στο Παλαιό Φάληρο.

Στις 28 Μαρτίου 1957, έπειτα από ένα χρόνο εξορίας στις Σεϋχέλλες, ο Βρετανός υπουργός Αποικιών, 'Αλαν Λένοξ Μπόϊντ, ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Είχαν προηγηθεί η προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο του 1957 και η κήρυξη εκεχειρίας εκ μέρους της ΕΟΚΑ στα μέσα Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, τόσο για την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών όσο και για αναδιοργάνωση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Καθώς οι Βρετανοί απαγόρευσαν την επιστροφή του Ελληνοκύπριου ηγέτη στη Μεγαλόνησο, ο Μακάριος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Η είδηση της απελευθέρωσης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προκάλεσε ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.

 Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στην Αθήνα με αεροπλάνο των γαλλικών αερογραμμών τη Μεγάλη Τετάρτη 17 Απριλίου 1957, όπου πλήθος κόσμου ανέμενε να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Eλληνικού. Εκεί ανέμεναν επίσης να τον υποδεχθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή (όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ και ο υπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Τσάτσος), βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δωρόθεος καθώς και μέλη της Εθναρχίας. Τα συνθήματα «Ζήτω ο Μακάριος», «Αυτοδιάθεση», «Κάτω ο Χάρντινγκ», ήταν μερικά από αυτά που το πλήθος φώναζε.

Από το αεροδρόμιο ο Μακάριος μαζί με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό οδηγήθηκαν στην πόλη μέσα σε μια λευκή Κάντιλακ. Οι δύο ιεράρχες στέκονταν όρθιοι στο ανοικτό αμάξι κατά τα αμερικανικά πρότυπα των προεκλογικών περιοδειών και τα ράσα τους που ανέμιζαν δημιουργούσαν μια εντυπωσιακή εικόνα. Σε πολλά σημεία της διαδρομής η πορεία σταματούσε για να μιλήσουν διάφοροι τοπικοί παράγοντες.