Αναμνήσεις

Σπάνιες παλιές φωτογραφίες από τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Καλαμάκι

Σπάνιες παλιές φωτογραφίες από τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Καλαμάκι

Πολύ όμορφες, παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν τον εορτασμό των Θεοφανείων, από το αρχείο της Αλιμιώτισσας Μαγδαλένας Σιδέρη, τραβηγμένες πριν πενήντα χρόνια περίπου.

Ο Αγιασμός των Υδάτων γινόταν εκείνα τα χρόνια, μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου και ο ιερέας έριχνε τον σταυρό από την μικρή εξέδρα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου ήταν ο πρώτος Αθλητικός Σύλλογος του Καλαμακίου και ιδρύθηκε το 1947 από μια μικρή ομάδα Καλαμακιωτών που αγαπούσαν την θάλασσα και το ψάρεμα.

Δημιούργησαν την γωνιά τους εκεί που είναι σήμερα τα γραφεία του ΝΟΚ, κατασκευάζοντας πρόχειρα ένα μικρό ξύλινο μώλο για να δένουν τις μικρές ερασιτεχνικές ψαρόβαρκές τους και να προφυλάσσονται από τα κύματα. Έφτιαξαν ένα μικρό μπαράκι για τον καφέ τους χρησιμοποιώντας ένα παλαιό τσιμεντένιο πυροβολείο, κατάλοιπο των Γερμανικών στρατευμάτων.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο από τους Δημήτριο Ξένο (Πρόεδρο), Παναγιώτη Πικρό (Αντιπρόεδρο), Μανώλη Σαρλά (Γραμματέα), Λεωνίδα Τζανέα (Ταμεία), Παρασκευά Τηνιακόπουλο (Έφορο) και μέλη τους: Σπύρο Σπηλιόπουλο (Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου) και Γεώργιο Τίγκελη.

Το 1954 με την πρωτοβουλία του Προέδρου του Ν.Ο.Κ. Σπύρου Σπηλιόπουλου ιδρύεται το κολυμβητικό τμήμα του. Αργότερα και με προσωπική επιμονή του Κώστα Πικρού δημιουργήθηκε το Ιστιοπλοϊκό τμήμα του ΝΟΚ, όπου σήμερα έχει αναπτυχθεί.

Oι φωτογραφίες είναι από το αρχείο Μ. Σιδέρη για το Αlimos Online: