Αναμνήσεις

Έλλη Ζουρούδη: Το ερειπωμένο σπίτι της «Ελληνίδας Μάτα Χάρι» στη Γλυφάδα

Έλλη Ζουρούδη: Το ερειπωμένο σπίτι της «Ελληνίδας Μάτα Χάρι» στη Γλυφάδα

Στην οδό Σάκη Καράγιωγα, στη Γλυφάδα  υπάρχει το ερειπωμένο σπίτι της χορογράφου Έλλης Ζουρούδη.   

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια στα κάγκελα  είναι οι φιγούρες της μπαλαρίνας, οι οποίες έχουν μείνει εκεί, για να θυμίζουν μια άλλη εποχή.  

Στο κουδούνι υπάρχει ακόμη το όνομα Zouroudi.  

Η «Ελληνίδα Μάτα Χάρι»

Σε αυτή τη ρημαγμένη μονοκατοικία ζούσε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόρος του χορού και του μελοδράματος.  

Η «Ελληνίδα Μάτα Χάρι», υπήρξε κατάσκοπος των Βρετανών το 1940-41, φυλακίστηκε από τους Γερμανούς και παρασημοφορήθηκε από την Αγγλική κυβέρνηση. 

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, η Έλλη Ζουρούδη υποστήριζε αναφανδόν τον Ελληνικό στρατό. 

Οι παραστάσεις της ήταν υπό την αιγίδα του βασιλιά και οι γνωριμίες της ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ίδια ήταν από τις πρωτεργάτριες του Ελληνικού Μελοδράματος -μαζί με τον Μανώλη Καλομοίρη στη μουσική- που ήταν ο προπομπός της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής.  Στο στούντιό της στην οδό Νίκης 20 δίδασκε χορό σε νέες κοπέλες. 

Γεννημένη στην Αίγυπτο, από καλή, μορφωμένη και εύπορη ελληνική οικογένεια, η Έλλη Ζουρούδη είχε την παιδεία, την οξυδέρκεια αλλά και το ταλέντο να διαπρέψει ακόμη και μέσα στην καταχνιά της Κατοχής. Ωστόσο, η ίδια επέλεξε να γίνει «στρατιώτης» στον πόλεμο κατά των Γερμανών που είχαν καταλάβει την Αθήνα. Και το πλήρωσε. Αντί για τη λαμπρή καριέρα που θα μπορούσε να κυνηγήσει, βρέθηκε στη φυλακή των ναζιστικών δυνάμεων Κατοχής.

Η Έλλη Ζουρούδη έγινε τελικά κατάσκοπος των Βρετανών και, ως άλλη Μάτα Χάρι, φυγάδευσε δεκάδες στελέχη -Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Κύπριους, Γάλλους- των συμμαχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Επίσης, μετέφερε έγγραφα και μηνύματα από και προς άτομα που τα ονόματά τους δεν ήξερε καν, ενώ έκανε μέχρι και… δημόσιες σχέσεις με αξιωματικούς του εχθρού, για να τους απασχολήσει την ίδια ώρα που άλλοι από την οργάνωση έψαχναν το σπίτι ή το γραφείο τους. Για τη δράση της φυλακίστηκε, κακοποιήθηκε και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, οι Βρετανοί αναγνώρισαν το έργο της και την τίμησαν με τα πιο σημαντικά μετάλλια της Βασίλισσας.

«Αισθανόμουν την ανάγκη κάτι να κάνω. Η καλλιτεχνική μου προφορά ήταν μια άχρηστη υπερπολυτέλεια στη δύσκολη αυτή εποχή, την εποχή της καταχνιάς. Ο πόλεμος δεν είναι φεστιβάλ. Εχει ανάγκη μόνο από στρατιώτες κι αυτό ένιωθα την ανάγκη να γίνω: στρατιώτης», θα εξηγούσε χρόνια μετά στον βιογράφο της Δήμο Λεβιθόπουλο, χωρίς να μετανιώσει ούτε στιγμή για την επιλογή της.

Η σύλληψη και η φυλάκιση

 Η Ελλη Ζουρούδη συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 1941.

Οδηγήθηκε κατ’ αρχάς στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στην Ελασσόνα από όπου αποφυλακίστηκε πρωταπριλιά του 1943. Για την προσφορά της τιμήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση με τα υψηλότερα παράσημα τιμής. «Εφυγε» από τη ζωή το 1991.