Αναμνήσεις

Οκτώβριος 1979: Η αεροπορική τραγωδία 14 νεκρών με αεροσκάφος που μετέφερε 2 εκατομμύρια δολαρίων διαμάντια

Οκτώβριος 1979: Η αεροπορική τραγωδία 14 νεκρών με αεροσκάφος που μετέφερε 2 εκατομμύρια δολαρίων διαμάντια

 

Στις 7 Οκτωβρίου 1979, στις 19:00, το αεροσκάφος τύπου DC-8 της Ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair, κάνοντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο SR 316 Γενεύη- Αθήνα, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στον διάδρομο 15L του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού, άγγιξε τον διάδρομο με 270 χλμ/ώρα, προσπάθησε να επιβραδύνει, ξέφυγε από το διάδρομο και βγήκε από το τέλος του διαδρόμου στη δημόσια οδό μεταξύ αεροδρομίου και Γκόλφ της Γλυφάδας, επί της Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο δρόμος εισόδου στο «Γκολφ») και Αλέκου Παναγούλη.

Αποκόπηκαν από το αεροπλάνο η αριστερή του πτέρυγα και η ουρά του και εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Από τα 154 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα της πτήσης) που μετέφερε, στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα και 30 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες. Οι 100 εξ αυτών ήσαν γιατροί, καθ’ οδόν για ένα ιατρικό συνέδριο στην Κίνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος μετέφερε 450 κιλά ραδιενεργών ισοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου το οποίο ήταν στις αποσκευές ενός από τους επιβαίνοντες γιατρούς.

Οι Αρχές έλεγξαν τους πυροσβέστες και τους άλλους εργαζόμενους στη διάσωση, για τυχόν συνέπειες από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία. Το αεροσκάφος μετέφερε επίσης και δύο εκατομμύρια δολάρια βιομηχανικών διαμαντιών με προορισμό τη Βομβάη. Τα περισσότερα από τα άκοπα διαμάντια βρέθηκαν από την Αστυνομία, αλλά είχαν καταστραφεί από την έντονη θερμότητα της συντριβής.

Κατά την έρευνα αποδείχθηκε πως οι δύο χειριστές, ο 48χρονος κυβερνήτης και ο 38χρονος συγκυβερνήτης, δεν πραγματοποίησαν ελεγχόμενη προσέγγιση –όπως όφειλαν– πριν επιχειρήσουν την προσγείωση και κατέβηκαν με υπερβολικά υψηλή ταχύτητα.

Η δίκη έγινε 4 χρόνια αργότερα, με τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη να κρίνονται ένοχοι, με ποινή φυλάκισης 5 και 2,5 χρόνια αντίστοιχα. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και άσκησαν έφεση.

Στην έφεση, το δικαστήριο αποφάσισε πως μπορούσαν να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Δεν ξαναπέταξαν ποτέ, αν και συνέχισαν να εργάζονται στη Swissair.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτο: Keystone/Getty Images