Αναμνήσεις

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Ίδρυμα Νιάρχος βρισκόταν ο Ιππόδρομος

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Ίδρυμα Νιάρχος βρισκόταν ο Ιππόδρομος

Στο Φαληρικό Δέλτα, στη συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος, ιδρύθηκε το 1882 –υποτυπωδώς από πλευράς εγκαταστάσεων– η πρώτη Ιππική Εταιρεία της Ελλάδας και το 1884 ξεκίνησαν οι αγώνες.

Μέλη της βασιλικής οικογένειας και πλούσιοι Έλληνες της διασποράς, ήταν οι πρώτοι θαμώνες.

Το 1924, η Προνομιούχος Ελληνική Εταιρείας Ιπποδρομιών, ξεκίνησε τις εργασίες για την ανέγερση ιπποδρόμου, σε έκταση 300 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε από το Δημόσιο.  Γύρω από τον στίβο υψώθηκαν εξέδρες για τους θεατές.  Η εξέδρα των επισήμων είχε ειδικά διαμορφωμένα θεωρεία. Υπήρχαν τρεις χώροι φιλοξενίας των επισκεπτών (Περίπτερο, Α΄ και Β΄ θέση), κυκλική πίστα στίβου ιπποδρομιών και εγκαταστάσεις για τον σταβλισμό των αλόγων. Οι πρώτοι ιπποδρομικοί αγώνες διεξήχθησαν στις 20 Απριλίου του 1925.  Σύντομα ο Ιππόδρομος, ο μοναδικός στην Ελλάδα,  έγινε το αγαπημένο στέκι της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Προνομιούχος Ελληνική Εταιρεία Ιπποδρομιών, ξεκίνησε την επισκευή και ανακαίνιση του εξοπλισμού και των κτηρίων του Ιπποδρόμου. Κάποια από αυτά απέκτησαν ιδιαίτερα περίτεχνη μορφή και χρησιμοποιούνταν για τη διοργάνωση κοσμικών νυκτερινών εκδηλώσεων. Τα χρόνια της Κατοχής, οι ιπποδρομικοί αγώνες διακόπηκαν, καθώς οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου επιτάχθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα, τα οποία προκάλεσαν σημαντικότατες φθορές, ενώ οι Γερμανοί και οι Ιταλοί πήραν μαζί τους φεύγοντας όλα τα άλογα.

Στα μέσα του 1951, ο ιππόδρομος λειτούργησε ξανά και έγινε πολύ γρήγορα στέκι των ευκατάστατων Αθηναίων, όχι μόνο λόγω φανατισμού, αλλά και γιατί ήταν τρόπος επίδειξης οικονομικής ισχύος. 
Το 1954 αγοράστηκε υπερσύγχρονη, αμερικανικής κατασκευής εγκατάσταση, για την εκκίνηση των αλόγων και καταργήθηκαν τα απαρχαιωμένα σχοινιά εκκινήσεων. 

Σταθεροί θαμώνες του Ιππόδρομου ήταν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης (γνωστή η ατάκα του «Ταΐσαμε τα αλογάκια» ), ο Μάνος Κατράκης κ.α.

Τη δεκαετία του 1960, αστέρες του Hollywood κατέφθαναν στην Αθήνα συμμετέχοντας σε θρυλικά πάρτι στην «Αθηναία», η οποία από την οδό Φιλελλήνων, τα καλοκαίρια μετακόμιζε στον Ιππόδρομο. Εκεί επίσης, διοργανώθηκαν τα πρώτα Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ. 

Τη δεκαετία του 1990, ο Ιππόδρομος άρχισε να χάνει την αίγλη που είχε στο ξεκίνημά του.

Το 2003, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, ο Ιππόδρομος μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο και στην θέση του δημιουργήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το διαμάντι των Νοτίων Προαστίων.

 

Ελισάβετ Μιτσού