Αναμνήσεις

Την εποχή που το Αστυνομιικό Τμήμα Καλαμακίου βρισκόταν στην οδό Αυξεντίου

Την εποχή που το Αστυνομιικό Τμήμα Καλαμακίου βρισκόταν στην οδό Αυξεντίου

To ΛΕ' Αστυνομικό Τμήμα Καλαμακίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1953, λίγοι θα το θυμούνται.

Μερικοί όμως παλιοί Καλαμακιώτες θα θυμούνται να πηγαίνουν εκεί για να βγάλουν την πρώτη τους αστυνομική ταυτότητα. 

Η Αστυνόμευση του Καλαμακίου γινότανε παλαιότερα από τρεις Αστυνομικές Αρχές.

 α) Η περιοχή του Κάτω Καλαμακίου (από Έδεμ έως και μικρό μέρος του Αλίμου) από το Αστυνομικό Τμήμα Παλ. Φαλήρου (Αστυνομία Πόλεων).

β) Η περιοχή Αλίμου (παλαιός Άλιμος)  υπαγότανε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αεροδρομίου (Αστυνομία Πόλεων)

γ) Η περιοχή του Άνω Καλαμακίου μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, από τα Αστυνομικά τμήματα Αγίου Δημητρίου, Αργυρουπόλεως (Χωροφυλακή).  Αργότερα, στο Κάτω Καλαμάκι δημιουργήθηκε παράρτημα του Αστ. Τμήματος Παλ. Φαλήρου και στεγάστηκε αρχικά στην οδό Ερμού (μετέπειτα Δαβάκη) και κατόπιν στην οδό Αριστοτέλους και Κανάρη (γωνία) στο ενοικιαζόμενο κτίριο ιδιοκτησίας Γιαλελή.  Το 1953 ιδρύθηκε το ΛΕ΄ Αστυνομικό Τμήμα Καλαμακίου και στεγάστηκε στην βίλα Γκρώμαν όπου στεγαζότανε παλαιότερα ο οίκος Τυφλών Πολέμου (δίπλα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο).   Όταν γκρέμισαν το κτίριο Γκρώμαν για να χτιστεί πολυκατοικία, το Αστυνομικό Τμήμα μεταφέρθηκε στην

 στην οδό Αυξεντίου και Μαλτέζου (κεντρική φωτογραφία). Τα εγκαίνια στην οδό Αυξεντίου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 1969, στις 12 το μεσημέρι. 

Στο περιοδικό "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ", τεύχος 398, της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου 1969, διαβάζουμε το κείμενο  με την σχετική φωτογραφία:

ΛΕ' ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ (1969).

Την Πέμπτην 27 Νοεμβρίου 1969 εγένοντο περί ώραν 12ην μεσημβρινήν τα εγκαίνια του ΛΕ΄ Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών εις Καλαμάκιον (Οδός Γρηγορίου Αυξεντίου 15). Των εγκαινίων παρέστη ο Αντιστράτηγος κ. Ψαράκης, κάτοικος της Περιφερείας του Τμήματος, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων κ. Κ. Τσιούγκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Α΄ κ. Ιωάννης Κασίμης, οι Αστυνομικοί Διευθυνταί κ. κ. Κ. Σταυρόπουλος, Γ. Σκουληκάρης, Α. Παπαϊωάννου, Ν. Οικονόμου, Γ. Καραμούζης, ο Δημαρχών εις Παλαιόν Φάληρον κ. Νικόλαος Ψαράκης και ο εις Παλαιόν Φάληρον κ. Α. Μαγείρου. Εις την εικόνα το νέον κτήριον του ΛΕ΄ Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών.

Σύντομα, όμως, το Τμήμα μεταστεγάστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στην οδό Αυξεντίου και Αριστοτέλους. 

Το 1996 καταργήθηκε και μεταστεγάστηκε στο Παλ. Φάληρο με την δημιουργία Πολυδύναμου.

Το 2001 αποσπάστηκε του Πολυδύναμου,  συμπτύχθηκε με το Αστ. Τμήμα Άνω Καλαμακίου και σήμερα στεγάζεται στην οδό Κιλκίς 50, στο Άνω Καλαμάκι,  αποτελώντας αυτοδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου.

 

Ελισάβετ Μιτσού