Αναμνήσεις

Όταν το Pierce College είχε έδρα το Παλαιό Φάληρο

Όταν το Pierce College είχε έδρα το Παλαιό Φάληρο

Σπουδάστριες του «American College for girls», διασκεδάζουν μέσα σε ένα "εν στάσει" λεωφορείο σε ένα δρόμο του Παλαιού Φαλήρου γύρω στο 1927.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο μιας σπουδάστριας.

Από το 1875, λειτούργησε στη Σμύρνη ο πρόδρομος του «American College for girls», το «American Collegiate Institute for Girls», ένα κορυφαίο σχολείο για νέες γυναίκες σε τόπο και σε χρόνο, κατά τον οποίο η εκπαίδευση των γυναικών αποδοκιμαζόταν.

Το επίπεδο της διδασκαλίας των μαθημάτων, αναβαθμιζόταν συνεχώς και από το 1920, ανταποκρινόταν πλέον σ’ αυτό των Junior Colleges των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1922 συνέβη η τρομακτική καταστροφή της Σμύρνης, κατά την οποία τα περισσότερα κτίρια του Κολλεγίου καταστράφηκε από την πυρκαγιά και έτσι σταμάτησε η λειτουργία του.

Τον Οκτώβριο όμως του 1923, το Ελληνικό και το Αρμενικό τμήμα της Σχολής, μεταφέρθηκε και ξανάνοιξε στο Παλαιό Φάληρο, όπου εγκαταστάθηκε αρχικά σε ένα διώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Νηρηίδων και Τρίτωνος και με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε σε άλλα τρία κτίρια του Παλαιού Φαλήρου.

Η νέα επωνυμία του Σχολείου ήταν “American College for girls” και οι πρώτες μαθήτριες ήταν 89 προσφυγοπούλες από τη Σμύρνη που γλύτωσαν από τον κατατρεγμό και την πυρκαγιά, Αρμενοπούλες, Ελληνίδες και μια Αμερικανίδα.

To 1932 το σχολείο μεταφέρθηκε στο Ελληνικό και ο αριθμός των σπουδαστριών έφτασε στις 180. Οι σπουδάστριες μπορούσαν να είναι είτε ημερήσιες, είτε οικότροφοι.  To Αμερικάνικο Κολλέγιο φιλοξενήθηκε από το 1932 μέχρι το 1965 στο Ελληνικό, σε εγκαταστάσεις επί της παραλιακής Λεωφόρου (στάση Δικηγορικά).  Κάποιο τμήμα του φιλοξενήθηκε για λίγα χρόνια στο Καλαμάκι, στη γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Υψηλάντου, εκεί όπυο αργότρα στεγάστηκα η Σχολή Χατζηκωνσταντίνου.  Ένα αεροπορικό δυστύχημα όμως, στις αρχές του '60, τρομοκράτησε τους υπεύθυνους του Αμερικάνικου Κολλεγίου και το σχολείο μεταφέρθηκε στα Βόρεια Προάστια.

 

Αρχείο: Βασίλη Χατζηκωνσταντίνου