Αναμνήσεις

Κολυμβήτρια με υδρομοτοσυκλέττα το 1930 στο Έδεμ του Παλαιού Φαλήρου

Κολυμβήτρια με υδρομοτοσυκλέττα το 1930 στο Έδεμ του Παλαιού Φαλήρου

Στην όμορφη φωτογραφία του 1930 βλέπουμε μία κολυμβήτρια με υδρομοτοσυκλέττα (έτσι αναγράφεται στο σκαρί της) στο Έδεμ, του Παλαιού Φαλήρου.

Εφευρέτης της συγκεκριμένης υδρομοτοσυκλέττας ήταν ο Βασίλης Χαριτάκης, για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 14 Μαϊου του 1930.

Ο Βασίλης Χαριτάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1901. ΄Ηταν ένας σημαντικός άνθρωπος που εκτός από φωτογράφος και κινηματογραφιστής ήταν και ένας σπουδαίος εφευρέτης με πολλές επιτυχίες.  Υπήρξε επίσης και οδηγός τριών πρωθυπουργών. Διετέλεσε κατά σειρά οδηγός του Στυλιανού Γονατά, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Καφαντάρη.  Είχε πάθος για την έρευνα και διψούσε να προσφέρει με τις ιδέες του στο κοινωνικό σύνολο.

Σκεπτόμενος πάντα, επινόησε και κατασκεύασε το υδροποδήλατο, που αναγνωρίστηκε γρήγορα και απλώθηκε η φήμη του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη συνέχεια κατασκεύασε την υδρομοτοσυκλέττα που βρίσκεται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Ακολούθησε το Ιπτάμενο σκάφος που έμεινε δυστυχώς στα σχέδια. Δει δη χρημάτων και στην περίπτωση αυτή. Συνέχισε με την κατασκευή του ασφαλιστικού χειρομοχλού Γραμμοφώνων. Για όλες του τις εφευρέσεις πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Κάποτε προσπάθησε κάποιος να οικειοποιηθεί την ευρεσιτεχνία του, το υδροποδήλατο. Η δικαιοσύνη αποκατέστησε το Χαριτάκη και μάλιστα επιδίκασε κι ένα ιλιγγιώδες ποσό για την εποχή ως αποζημίωση. Μόνο που ποτέ δεν πήρε αυτά τα χρήματα ο Ρεθεμνιώτης εφευρέτης, αφού ο αντίδικος δεν είχε στον ήλιο μοίρα.

Αυτή η ταλαιπωρία αντί να τον αποθαρρύνει γιγάντωσε τη θέλησή του για κάτι πιο σημαντικό. Στην Αγγλία είχαν ήδη κατασκευάσει υδροποδήλατο. Έτσι προχώρησε στην υδρομοτοσυκλέττα για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 14 Μαΐου 1930.

Η τελειότητα που επιδίωκε πάντα ο Χαριτάκης στις εφευρέσεις του φαινόταν και από το γεγονός ότι οι πλωτήρες της υδρομοτοσυκλέττας ήταν χωρισμένοι σε οκτώ στεγανά διαμερίσματα. Έτσι σε περίπτωση βλάβης η μοτοσυκλέτα δεν μπορούσε να βυθιστεί.

Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ενθουσιώδη σχόλια όταν η εφεύρεση του Βασίλη έκανε τη θριαμβευτική της εμφάνιση στο Έδεμ του Παλαιού Φαλήρου. Αυτή η υδρομοτοσυκλέττα χάρισε πολύ δόξα στο δημιουργό αλλά και αφάνταστη πίκρα.

Δημιουργήθηκε η προοπτική να πουλήσει το προνόμιο αυτής της εφεύρεσης στην Αίγυπτο. Η πρώτη επαφή με το κοινό ήταν όταν η υδρομοτοσυκλέττα παρουσιάστηκε στο Αμπουκίρ και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Ο Βασίλης Χαριτάκης όμως φύση ηθικός και έντιμος άνθρωπος, επιμένοντας να μην έχει σχέση με καιροσκόπους ήθελε να προχωρά με δικές του δυνάμεις, χωρίς να επιδιώκει στήριξη με ανταλλάγματα. Η ευρεσιτεχνία του φαινόταν να έχει μέλλον στην Αίγυπτο. Δυστυχώς όμως ο απροσδόκητος θάνατος ομογενούς που θα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος έδιωξε τη μεγάλη ευκαιρία. Η μόνη του ικανοποίηση ήταν ότι με την υδρομοτοσυκλέττα του έκαναν αργότερα περίπατο ο Φαρούκ και η Φαρίντα.

Κάποια στιγμή απογοητευμένος στράφηκε στο φακό που τον λύτρωσε τελικά. Γύρισε όλη την Ελλάδα απαθανατίζοντας ομορφιές με την Μαρίκα του, πάντα μαζί, την υπέροχη γυναίκα του.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Πληροφορίες από www.rethnea.gr