Αναμνήσεις

Το τραγούδι «Αστα τα μαλλάκια σου» εμπνεύστηκε από μία βόλτα στα Νότια Προάστια

Το τραγούδι «Ας τα μαλλάκια σου» εμπνεύστηκε από μία βόλτα στα Νότια Προάστια

Το τραγούδι του Αλέκου Σακελλάριου «Αστα τα μαλλάκια σου», πλέον θεωρείται κλασικό. Ήξερες όμως πως αφενός αρχικά δεν ήθελαν να το ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνες και αφετέρου αποτελεί έμπνευση από μία βόλτα του Αλέκου Σακελλάριου στα Νότια Προάστια;

Η ιστορία πάει σχεδόν έναν αιώνα πίσω, το 1930.

Τότε, ο νέος ακόμη δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και μετέπειτα σκηνοθέτης, είχε κατέβει στο Καβούρι για βόλτα με μία νέα κοπέλα. Φυσικά, τότε η Βουλιαγμένη ήταν μία απέραντη εξοχή με κτήματα δίπλα στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, το αεράκι που φυσούσε σήκωσε την άκρη του φουστανιού της και ανακάτεψε τα μακριά μαλλιά της. Εκείνη, προσπαθούσε από τη μία να κρατήσει την άκρη του φορέματος και από την άλλη να στρώσει τα μαλλιά της.

Ο θρύλος λέει πως τότε ο σκηνοθέτης της είπε: «Τι έχουν τα μαλλάκια σου; Μία χαρά είναι έτσι ανακατεμένα». Το απόγευμα που γύρισε στο σπίτι του, φέρεται πως έγραψε αυτούς τους πρώτους στίχους και ύστερα συμπλήρωσε και το υπόλοιπο τραγούδι, αναφερόμενος στα χρόνια που περνάνε και την ανεμελιά της κίνησης αυτής.

Οι στίχοι προτάθηκαν σε αρκετούς συνθέτες ώστε να γίνουν τραγούδι, κανείς όμως δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Αρκετά χρόνια μετά, ο Αλέκος Σακελλάριος έδειξε τους στίχους στον Μιχάλη Σουγιούλ, οποίος ενθουσιάστηκε. Και πάλι όμως, το τραγούδι δεν ηχογραφήθηκε.

Τελικά, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το «Άστα τα μαλλάκια σου» το χρησιμοποίησε ο ίδιος -σκηνοθέτης πλέον της Φίνος Φιλμ- στην ταινία «Εκείνες που δεν πρέπει ν΄αγαπούν». Το κομμάτι φαίνεται να το τραγουδά ο Αλέκος Αλεξανδράκης, όμως η φωνή ανήκει στον Φώτη Πολυμέρη, ο οποίος ντούμπλαρε τον ηθοποιό.

Τατιάνα Τζινιώλη