Αναμνήσεις

Όταν το «θαυματουργό» νερό του Καματερού έφτασε και στο Καλαμάκι

Όταν το «θαυματουργό» νερό του Καματερού έφτασε και στο Καλαμάκι

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1976, όλη η Ελλάδα άρχισε ξαφνικά να ασχολείται με τον Γιώργο Καματερό και το «θαυματουργό νερό». 

Ο 36χρονος τότε δικηγόρος, υποστήριζε ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου. Σε μία από τις πηγές στην Κω, ισχυριζόταν ότι  ανακάλυψε ένα ραδιενεργό πέτρωμα, το οποίο στη συνέχεια το  διέλυε  σε νερό και έλεγε ότι με αυτόν τον τρόπο παρασκεύαζε το Ήλιον, το νερό δηλαδή που υποτίθεται ότι θεράπευε τον καρκίνο.

Ατελείωτες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται για να προμηθευτούν ένα μπουκαλάκι Ήλιον, το οποίο μοίραζαν βυτιοφόρα στις γειτονιές της Αθήνας και λίγες μέρες αργότερα και στην επαρχία. Άλλοι για να γίνουν καλά και άλλοι για να μην πάθουν προληπτικά.

Φυσικά, το Καλαμάκι, δεν μπόρεσε να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα, όπως φαίνεται και στο απόκομμα της εφημερίδας. Το κείμενο αναφέρει, ότι ακόμη και…ο παπάς στήθηκε στην ουρά για το πολυπόθητο μπουκαλάκι.

Μάταια οι επιστημονικές αναλύσεις ανέφεραν, ότι πρόκειται για απλό νερό, χωρίς καμιά θεραπευτική ιδιότητα. Και όχι μόνο δεν είχε καμιά θεραπευτική ιδιότητα, αλλά ήταν και επικίνδυνο, αφού περιείχε ραδιενέργεια 35-38%. Ο Καματερός όμως, είχε γίνει για πολλούς αντικείμενο λατρείας.

Στις 30 Μαρτίου του 1976 η κατανάλωσή του απαγορεύτηκε και ο Καματερός αντιμετώπισε δικαστικές περιπέτειες. Στις 6 Μαϊου του 1998 , μη μπορώντας τα αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, έβαλε τέλος στη ζωή του.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφία : Νίκος Παπαβασιλείου