Αναμνήσεις

Τότε που το Ασκληπιείο Βούλας λειτουργούσε ως Σανατόριο

Τότε που το Ασκληπιείο Βούλας λειτουργούσε ως Σανατόριο

Κάποτε, το Ασκληπιείο Βούλας φιλοξενούσε ασθενείς με φυματίωση και λειτουργούσε ως Σανατόριο.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1921 υπό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ως Σανατόριο για την θεραπεία της φυματιώσεως των οστών, των αρθρώσεων και του ραχιτισμού που προσέβαλε τότε κυρίως τα παιδιά.

Για την φυματίωση η βασική θεραπεία των ασθενών στα σανατόρια ήταν ο ήλιος και ο αέρας. Οι μεγάλες βεράντες των πτερύγων του κάθε σανατορίου ήταν τοποθετημένες με πρόσωπο στον ήλιο.  Γέμιζαν για δύο με τρεις ώρες καθημερινά με κρεβάτια ή ξαπλώστρες τύπου σεζλόνγκ και οι ασθενείς αφήνονταν στις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και του αέρα. Ήταν η λεγόμενη αεροθεραπεία-ηλιοθεραπεία.

Τα σανατόρια έκλεισαν σταδιακά γύρω στο 1950, μετά την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και της στρεπτομυκίνης.

Το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» λειτουργεί από την ίδρυσή του (σχεδόν έναν αιώνα) στη Βούλα σε ένα πευκόφυτο κτήμα 104 στρεμμάτων. Τα περισσότερα Νοσηλευτικά περίπτερα ανεγέρθηκαν από δωρεές ευεργετών και φιλανθρώπων προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Από το 1948 εξελίχθηκε σε ένα Γενικό Ορθοπαιδικό Νοσοκομείο που κάλυπτε ορθοπαιδική χειρουργική και τραυματολογία. Σταδιακά αναπτύχθηκαν και άλλες ειδικότητες όπως Γενικής Χειρουργικής, Νευροχειρουργική, Παθολογική, Καρδιολογική, Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης  όπως και κλινικές για να καλύπτουν τις ανάγκες νοσηλείας

Το 1985 το Νοσοκομείο του Ε.Ε.Σ. "Ασκληπιείο Βούλας" μετατράπηκε σε Ν.Π.Δ.Δ. και εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.)

 

Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφορίες από:  http://www.asklepieio.gr