Αναμνήσεις

Πινακοθήκη Πιερίδη στη Γλυφάδα: Οι δόξες και η εγκατάλειψη

Πινακοθήκη Πιερίδη στη Γλυφάδα: Οι δόξες και η εγκατάλειψη

Το πανέμορφο αποικιακού ρυθμού κτήριο της Λεωφόρου Ποσειδώνος 29 στη Γλυφάδα, στέγασε για αρκετά χρόνια τη Χωροφυλακή Γλυφάδας.

Το 1980, κατοικήθηκε από τον Ελληνοκύπριο συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη, ο οποίος στο πίσω μέρος του οικοπέδου δημιούργησε έναν εκθεσιακό χώρο 1450 τ.μ. για να στεγάσει τα έργα της συλλογής του, που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής κεραμικής. Η πινακοθήκη λειτούργησε επί 23 χρόνια, έδωσε μεγάλη ώθηση στον πολιτισμό της Γλυφάδας, αλλά όπως όλα τα ωραία… τελείωσε και αυτό.

Ο Δημήτρης Πιερίδης, γεννήθηκε το 1937 στην Κύπρο και είναι γνωστός για την έντονη εικαστική δραστηριότητά του. Είναι ιδρυτής και συνιδρυτής επτά μουσειακών χώρων στην Κύπρο και τεσσάρων στην Ελλάδα.  Ήρθε στην Ελλάδα μετά την εισβολή και κατοχή της Αμμοχώστου και το 1980 ίδρυσε την Πινακοθήκη Πιερίδη στη Γλυφάδα.

 Ο χώρος φιλοξενούσε την μόνιμη συλλογή του κ. Πιερίδη με έργα των Σόρογκα, Τσόκλη, Μυταρά, Φασιανού, Λάππα, Μακρουλάκη, Κεσσανλή, Τάκι, Κανιάρη, Ζογγολόπουλου, Δρούγκα, Παύλου, Καρρά, Σταθόπουλου και πολλών άλλων.

 Ο Δημήτρης Πιερίδης επέστρεψε το 1995 στην Κύπρο και παραχώρησε με χρησιδάνειο τη συλλογή του στο Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος συντηρούσε το κτήριο και κάλυπτε όλα τα λειτουργικά του έξοδα.  Την καλλιτεχνική επιμέλεια του χώρου εξακολουθούσε να έχει το Ίδρυμα Πιερίδη. Μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στον εκθεσιακό χώρο εκείνα τα χρόνια, που έμειναν στην ιστορία όχι μόνο της Γλυφάδας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Κάθε φορά που στη Πινακοθήκη γινόντουσαν εγκαίνια κάποιας μεγάλης έκθεσης, η Λεωφόρος Ποσειδώνος γέμιζε από κόσμο και αυτοκίνητα και κατά καιρούς τις εκθέσεις εγκαινίαζαν διακεκριμένα πρόσωπα, όπως η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ο ηθοποιός Sean Connery, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Πολιτισμού και άλλοι.  117 ήταν μόνο οι εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στην κατάλευκη αίθουσα των 1450 τ.μ. Οι λοιπές καλλιτεχνικές διοργανώσεις, αμέτρητες.

Το 2005, καθώς ο Δημήτρης Πιερίδης, ήταν απλά ενοικιαστής,  μπήκε στο όμορφο κτήριο πωλητήριο.

Ο Δήμος Γλυφάδας προσπάθησε να το αγοράσει, αλλά το ποσό πώλησης ήταν αστρονομικό. Ζητήθηκε η οικονομική συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν δόθηκε ποτέ. Το κτίριο πωλήθηκε σε εφοπλιστή. Η δημοτική αρχή ζήτησε από τον εφοπλιστή να της παραχωρηθεί ή, έστω να της ενοικιάσει τον χώρο, ώστε να συνεχιστεί το καταπληκτικό πολιτιστικό έργο της Πινακοθήκης, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η συλλογή του Δημήτρη Πιερίδη παρέμεινε στις αποθήκες του Δήμου Γλυφάδας για μερικά χρόνια και τέλος επιστράφηκε στον ιδιοκτήτης της.

Το όμορφο σπίτι της τέχνης ερήμωσε και τέλος γκρεμίστηκε. Γκρεμίστηκε όμως μαζί κι ένα κομμάτι πολιτιστικής ιστορίας της πόλης, αλλά και της χώρας ολόκληρης.

 Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφοριές από: https://www.emmanuellea.com