Αναμνήσεις

H ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου

H ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου ήταν ο πρώτος αθλητικός Σύλλογος του Καλαμακίου.

Ιδρύθηκε το 1947 από μια μικρή ομάδα Καλαμακιωτών που αγαπούσαν την θάλασσα και το ψάρεμα.

Δημιούργησαν την γωνιά τους που είναι σήμερα τα Γραφεία του ΝΟΚ κατασκευάζοντας πρόχειρα ένα μικρό ξύλινο μώλο για να δένουν τις μικρές ερασιτεχνικές ψαρόβαρκές τους και χρησιμοποιώντας ένα παλαιό τσιμεντένιο πυροβολείο κατάλοιπο των Γερμανικών στρατευμάτων.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο από τους: Δημήτριο Ξένο (Πρόεδρο), Παναγιώτη Πικρό (Αντιπρόεδρο), Μανώλη Σαρλά (Γραμματέα), Λεωνίδα Τζανέα (Ταμεία) Παρασκευά Τηνιακόπουλο (Έφορο) και μέλη Σπύρο Σπηλιόπουλο (Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου) και Γεώργιο Τίγκελη.  Εκτός των πιο πάνω αναφερομένων προσώπων που απετέλεσαν και τα ιδρυτικά μέλη του ΝΟΚ, ήσαν: Ηλίας Αντωνόπουλος, Βασίλης Κατσής, Νικήτας Κριμπένης, Κ. Κωνσταντίνου κ.α.

Πρόεδροι που διετέλεσαν στο ΝΟΚ: Παναγιώτης Πικρός, Σπύρος Σπηλιόπουλος, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Γεράσιμος Λιαρομμάτης, Σ. Καψάλης, Γ. Οικονόμου, Γιάννης Γιαννουκάκης, κ.α.

Το 1954 με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΝΟΚ Σπύρου Σπηλιόπουλου ιδρύεται το Κολυμβητικό τμήμα του.

Πρώτοι κολυμβητές γράφτηκαν κατά την επιθυμία του Προέδρου Σπηλιόπουλου οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμακίου.  Μέσα στον πρώτο χρόνο της δημιουργίας του τμήματος αυτού είχαν γραφτεί σχεδόν όλοι οι νέοι και νέες του Καλαμακίου.

Άρχισαν προπονήσεις από τον τότε πρώτο προπονητή Γυμναστή Αλέκο Μεσσήνη.  Αλλά προπονήσεις γίνονταν μόνο το καλοκαίρι στη θάλασσα και σε πρόχειρες εγκαταστάσεις με΄σα στο μικρό λιμανάκι του ΝΟΚ.  Δεν υπήρχαν πισίνες στην Ελλάδα.  Το 1955 έγιναν οι πρώτοι εσωτερικοί αγώνες.  Θυμίζουμε μερικούς από τους πρώτους κολυμβητές που έλαβαν μέρος στους πρώτους εσωτερικούς αγώνες:  Απόστολο Μιχαλάκης, Ραϋμόνδος Παπαμανώλης, Διαμαντής Μανδρίκας, Γιάννης Λιολίτσης, Λουκάς Κουμιτζέλης, Κώστας Οικονομόπουλος, Τάκης Παπαϊωάννου, Σταύρος Χατζηστρατής κ.α.

Την επόμενη χρονιά προπονητής ανέλαβε ο Άγγελος Καμίλος και κατόρθωσε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να αναδείξει κολυμβητές-πρωταθλητές Ελλάδος και να διεκδικήσει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Οι Πανελλήνιοι αγώνες γινόντουσαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, στην Ολυμπιακή και μοναδική πισίνα που υπήρχε στην Ελλάδα. 

Ανέδειξε πρωταθλητές τους Λουκά Κουμιτζέλη, Σταύρο Χατζηστρατή, Γιώργο Τσιτσιλιάνη, Πέτρο Πικρό, Αθηνά Νεοφύτου Ζερβού, Άρη Λουμίδη Καρπούζη, κ.α.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το τμήμα του Πόλο με μεγάλες επιτυχίες.

Αργότερα και με προσωπική επιμονή του Κώστα Πικρού δημιουργήθηκε το Ιστιοπλοϊκό τμήμα του ΝΟΚ όπου σήμερα έχει αναπτυχθεί.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφορίες από : «Το παλιό Καλαμάκι» του Ρ. Παπαμανώλη

Φωτογραφίες: Από το φωτογραφικό αρχείο του Ρ. Παπαμανώλη