Αναμνήσεις

Αύγουστος 1973: Το μακελειό στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αθήνας, με τρεις νεκρούς και 58 τραυματίες

Αύγουστος 1973: Το μακελειό στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αθήνας, με τρεις νεκρούς και 58 τραυματίες

Σαν σήμερα, πριν 46 χρόνια, στις 5 Αυγούστου του 1973, στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αθήνας, έγινε επίθεση με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς, από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους.

Οι δύο ένοπλοι  ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» και η επίθεση είχε στόχο τους επιβάτες μιας πτήσης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι δύο δράστες, είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία αεροσκάφους της ELAL, που είχε προορισμό το Τel Aviv. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, επιτέθηκαν σε όσους επιβάτες ήταν έτοιμοι να επιβιβασθούν σε πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη, που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τel Aviv. Στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου της Αθήνας, βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή περίπου 2000 άτομα. Αρχικά έριξαν τέσσερις χειροβομβίδες και ακολούθως άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα. Στη συνέχεια και υπό την απειλή όπλων, κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους, επί δύο ώρες.

Μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, τελικά παραδόθηκαν.  Ο τραγικός απολογισμός εκείνης της επίθεσης ήταν, τρεις νεκροί – δύο Αμερικανοί και μία Ελληνίδα – και 58 τραυματίες.