Αναμνήσεις

Αύγουστος στην Αθήνα του 1976: Ανέκδοτες φωτογραφίες

Αύγουστος στην Αθήνα του 1976: Ανέκδοτες φωτογραφίες

Εκείνος ο Αύγουστος του 1976 ήταν πραγματικά καυτός στην Αθήνα. Καυτός λόγω του αυγουστιάτικου ήλιου, αλλά και καυτός λόγω πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.

Ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες φέρνουν ίχνη αναστατώσεων, χοτ συναντήσεων, διεκδικήσεων έως και απεργιών πείνας.

Στις κολώνες του κτιρίου διακρίνονται αφίσες που διαφημίζουν τις δύο τελευταίες βδομάδες της παράστασης ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, στο Θέατρο ΜΙΝΩΑ. Η παράσταση, σατίριζε μεταξύ άλλων το νερό του Καματερού, που πολλοί Αθηναίοι, από τις αρχές εκείνης της χρονιάς, πίστευαν πως θεραπεύει κάθε ασθένεια. Τελικά, η όλη υπόθεση αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό, και ο Καματερός απατεώνας.

Ο «καταζητούμενος»Κίσιγνκερ και τα συνθήματα με σπρέι στους τοίχους της Αθήνας

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η φωτογραφία με το περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος. Το περίπτερο, εκτός από τον ξένο τύπο, πουλά και αφίσα που εμφανίζει σαν καταζητούμενο τον Χένρυ Κίσινγκερ. Η αφίσα γράφει αγγλικά και ελληνικά: ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ 6000 ΦΟΝΟΥΣ. ΑΜΟΙΒΗ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ.

Ο Κίσινγκερ βγήκε αφίσα τύπου WANTED κατηγορούμενος σαν ο εγκέφαλος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Ιούλιος 1974). Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1976, ο Κίσινγκερ εξακολουθεί να είναι κρεμασμένος στα μανταλάκια, και η αφίσα να έχει ζήτηση όπως δείχνει η φωτογραφία.

Σε άλλη φωτογραφία βλέπουμε στον τοίχο γραμμένο το σύνθημα ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ Ρ.ΠΟΛΕ. Τον Αύγουστο του 1976, στην Αθήνα έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Γερμανό αναρχικό Ρολφ Πόλε που είχε συλληφθεί με πλαστό διαβατήριο στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1976. Στον τοίχο, βλέπουμε ακόμα αφίσες της ΚΝΕ που ανακοίνωναν εκδήλωση επιστημόνων και εργαζομένων στο Θέατρο Ρουαγιάλ στις 2 Αυγούστου 1976.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφικό αρχείο: Μανώλη Νταλούκα