Αναμνήσεις

Σαν Σήμερα: 41 χρόνια από την παρ όλίγον αεροπορική τραγωδία στον Λόφο Πανί

Σαν Σήμερα: 41 χρόνια από την παρ όλίγον αεροπορική τραγωδία στον Λόφο Πανί

Τον τρόμο έζησαν οι κάτοικοι του Λόφου Πανί, σαν σήμερα το 1978.

Ήταν 9 Αυγούστου του 1978, όταν ένα Boeing B-747 της Ολυμπιακής Αεροπορίας με 418 επιβάτες, εκτελώντας το δρομολόγιο Ελληνικό-Νέα Υόρκη έζησε τον τρόμο στον αέρα. 

Κυβερνήτης ήταν ο ικανότατος – όπως απεδείχθη – Σήφης Μιγάδης και συγκυβερνήτης ο Κ. Φικάρδος. 

Το αεροσκάφος μόλις είχε απογειωθεί από το Ελληνικό, όταν πήρε φωτιά ο Νο 3 κινητήρας και αρχίζει να χάνει έδαφος. Περνάει  ξυστά πάνω από  τον Λόφο Πανί, σε ύψος 209 μέτρα (ο λόφος είναι 200 μέτρα!), ξηλώνει κεραίες στο Φάληρο και παρά λίγο να χτυπήσει το κτήριο της Interamerican στη Λεωφόρο Συγγρού!!!

Όλοι όσοι ζούσανε στην περιοχή εκείνη την εποχή, θυμούνται με τρόμο να παρακολουθούν την τρελή και χαμηλή  πορεία του συγκεκριμένου αεροσκάφους μη ξέροντας τι είχε συμβεί.

Μη χάνοντας την ψυχραιμία του ο κυβερνήτης και ξέροντας ότι ήταν ή «όλα ή τίποτα», αποφασίζει να κατευθυνθεί προς το Όρος Αιγάλεω για να μπορέσει να ρίξει το αεροσκάφος σε μη κατοικημένη περιοχή. Ως δια μαγείας και λόγω του ξαφνικού αέρα, το αεροσκάφος καταφέρνει να κερδίσει ύψος και ο ηρωικός πιλότος καταφέρνει να οδηγήσει το αεροσκάφος πάλι στο Ελληνικό όπου και πραγματοποίησε την αναγκαστική προσγείωση.

 

Ελισάβετ Μιτσού