Αναμνήσεις

Ήξερες πως το θαλάσσιο σκι στην Ελλάδα γεννήθηκε στα Νότια Προάστια;

Ήξερες πως το θαλάσσιο σκι γεννήθηκε στα Νότια Προάστια;

Πρόκειται για ένα σχετικά σύγχρονο θαλάσσιο σπορ. Το θαλάσσιο σκι έκανε τις πρώτες του, δειλές εμφανίσεις το καλοκαίρι της δεκαετίας του 1950 στη θαλάσσια περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Όπως αναφέρει το notiareport.gr, οι λουόμενοι τότε έβλεπαν έκπληκτοι ένα σκάφος να τραβά έναν επίδοξο σκιέρ, ο οποίος ισορροπούσε στην επιφάνεια του νερού με δύο αυτοσχέδια ξύλινα πέδιλα. Ο σκιέρ ήταν ο Αθανάσιος Διακάκης, ένας από τους πρώτους σκιέρ και λάτρεις του αθλήματος. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως η πρώτη καταγραφή θαλάσσιου σκι στην χώρα μας έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα, στον Βόλο.

Ωστόσο, με τη σημερινή του μορφή το άθλημα εμφανίστηκε επίσημα το 1956 στον όρμο της Βουλιαγμένης. Τότε, ήταν ένα άθλημα αναψυχής και με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Διακάκη, ξεκίνησε ανάλογο τμήμα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Τη δεκαετία του 1960, ο ΝΟΒ ξεκινά την αγωνιστική του ομάδα και το 1963 είναι η χρονιά που το θαλάσσιο σκι αναγνωρίζεται ως επίσημο άθλημα. Τότε, ο ΝΟΒ ανέδειξε και τον πρώτο Παγκόσμιο Πρωταθλητή, τον Γιάννη Θωμά. Την ίδια χρονιά, διεξάγονται οι πρώτοι Πανελλήνιες Αγώνες θαλάσσιου σκι, με τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης να ανεβαίνει ξανά στο νικητήριο βάθρο.

Η ανταπόκριση του κοινού στο νέο αυτό άθλημα ήταν μεγάλη και το 1965 ιδρύθηκε η πρώτη σχολή θαλάσσιου σκι στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης, από τον πρώην Δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα.

Ερχόμαστε στο σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά και το θαλάσσιο σκι είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των Νοτίων Προαστίων. Ο 23χρονος αθλητής -και Βουλιαγμενιώτης- Νίκος Πλύτας είναι το νέο αστέρι του θαλάσσιου σκι, ενώ αντίστοιχες σχολές υπάρχουν δεκάδες στην Ελλάδα.

Το θαλάσσιο σκι μπορεί να ξεκίνησε από τον Βόλο, όμως η διάδοσή του ξεκίνησε από τη Βουλιαγμένη.

 

Τατιάνα Τζινιώλη

Με πληροφορίες από Notiareport.gr