Αναμνήσεις

To ξενοδοχείο Ακταίον στο Νέο Φάληρο λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του το 1903

To ξενοδοχείο Ακταίον στο Νέο Φάληρο λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του το 1903

Το ξενοδοχείον «Ακταίον» ήταν για πολλά χρόνια ένα σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής των Αθηναίων.

Το ξενοδοχείο ήταν μία μελέτη του αρχιτέκτονα Πάνου Καραθανασόπουλου, είχε πέντε ορόφους και μετρούσε 160 δωμάτια. Η λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 1903 με το όνομα «Aktaion Palace Hotel» και οι χώροι του φιλοξενούσαν επίσημους χορούς και εκδηλώσεις.

Η Lifo έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στο ξενοδοχείο με φωτογραφικό υλικό από την περίοδο που η κατασκευή του ήταν στα τελευταία στάδιά της, και λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει το αφιέρωμα:

Η πρώτη ορχήστρα που έπαιξε μουσική στα σαλόνια του ΑΚΤΑΙΟΝ ήταν η Αυτοκρατορική φιλαρμονική του Ρωσικού Στόλου που τότε ναυλοχούσε μόνιμα στον Πειραιά.  

Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του ΑΚΤΑΙΟΝ ξεκίνησε την λειτουργία της και η Κολυμβητική Σχολή του Πειραιώτη Φαρμακοποιού Παναγιώτη Νάστου, που έκανε εγκαίνια στις 20 Ιουλίου του 1903 και λειτούργησε στην εξέδρα μπροστά από το ξενοδοχείο. Η σχολή αυτή ήταν η πρώτη αυτού του είδους στην Ελλάδα.   Δεξιά από το ξενοδοχείο διακρίνεται η έπαυλη του οικονομολόγου Ευθύμιου Κεχαγιά.

Το «Ακταίον» υπήρξε γι αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί καλοκαίρι και χειμώνα. Από τα σαλόνια του ΑΚΤΑΙΟΝ παρέλασαν όλοι οι Βασιλείς, Πρίγκιπες και πολιτικοί, είτε για την παράθεση κάποιου επίσημου γεύματος, είτε για διαμονή, είτε για την συμμετοχή σε κάποιο τσάι φιλανθρωπικού συλλόγου ή χοροεσπερίδας. Πέριξ του ΑΚΤΑΙΟΝ ο Πεσματζόγλου διαμόρφωσε τον χώρο ώστε να προσδίδει την απαραίτητη αίγλη στο ξενοδοχείο, μεταξύ δε των κατασκευών υπήρξε και η περίφημη "Ταραντέλα" που φιλοξενούσε αρχικώς την μπάντα του ΑΚΤΑΙΟΝ.

Ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος στο Νέο Φάληρο λειτούργησε το 1935, στις δύο τραπεζαρίες του Ξενοδοχείου ΑΚΤΑΙΟΝ μέχρι το 1956, από τον Επιχειρηματία Άγγελο Γκρέκα.

 

— Στοιχεία του Στέφανου Μίλεση, Προέδρου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς