Αναμνήσεις

Κολοβός: Η παλιά ταβέρνα του Καλαμακίου με το τζουκ μποξ, που λειτουργεί ακόμη

Κολοβός: Η παλιά ταβέρνα του Καλαμακίου με το τζουκ μποξ, που λειτουργεί ακόμη

Την ταβέρνα του «Κολοβού» την είχαμε ακούσει, αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να την επισκεφθούμε.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο παιδευτήκαμε να την βρούμε, μιας και δεν έχει ούτε ταμπέλα στην πρόσοψη και εύκολα την προσπερνάς.

Υπάρχει στο Καλαμάκι από το 1964, 55 χρόνια δηλαδή και κατεβαίνοντας τις σκάλες για να  μπεις  μέσα, αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε αυθεντικό κουτούκι της δεκαετίας του ’60.

Photo credit: Ελισάβετ Μιτσού

 

Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αλλάξει τίποτα. Η διακόσμηση θυμίζει έντονα συνοικιακό μεταπολεμικό κουτούκι, χωρίς καμία διάθεση επιδεικτικής μίμησης ενός στυλ.  Είναι μια μικρή αίθουσα, με λίγα τραπέζια, με βαρέλια στο βάθος και η έκπληξη είναι ένα juke box, το οποίο λειτουργεί, με επιλογές τραγουδιών εκείνης της εποχής.

Το πραγματικό όνομα της ταβέρνας είναι «Η σπηλιά», αλλά κανείς δεν το ξέρει με αυτό το όνομα. Όλοι οι παλιοί Καλαμακιώτες το γνωρίζουν ως «Ο Κολοβός» που είναι το όνομα της οικογένειας.

Photo credit: Ιωάννα Βελέντζα

Λειτουργεί από το μεσημέρι και η σπεσιαλιτέ του είναι τα αμελέτητα, τα παϊδάκια, οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες (δια χειρός  κυρίας Παναγιώτας), κρασί χύμα (το λευκό είναι ρετσίνα, το κόκκινο μας άρεσε καλύτερα)  και αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις ημέρα που η κυρία Παναγιώτα θα έχει φτιάξει υπέροχη καρυδόπιτα. Αλλιώς, θα αρκεστείς σε σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Photo Credit: Ελισάβετ Μιτσού

Την ημέρα που πήγαμε, συναντήσαμε εκεί τον κύριο Δημήτρη, ο οποίος είναι μόνιμος πελάτης πολλά χρόνια και πάει εκεί για να αγοράσει κρασί χύμα το οποίο παίρνει για το σπίτι. «Κρασί διαμάντι» μας είπε.

Photo credit: Ελισάβετ Μιτσού

 

Η ταβέρνα του Κολοβού είναι ένα κουτούκι, σαν να είναι ξεχασμένο από τον χρόνο!

Κολοβός: Νικ. Πλαστήρα 18 - 210 9822033

 

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Μιτσού