Αναμνήσεις

Μαρμάρινα αγάλματα λιονταριών και ταύρου είχαν βρεθεί στο Καλαμάκι

Μαρμάρινα αγάλματα λιονταριών και ταύρου είχαν βρεθεί στο Καλαμάκι

Βάσει των ανασκαφικών στοιχείων που διαθέτουμε, οργανωμένη ανθρώπινη παρουσία στον Άλιμο έχει διαπιστωθεί από την Τελική Νεολιθική Εποχή (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.). 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα στο Λόφο Πανί, στο Λόφο της Αγίας Άννας (τόπο τέλεσης της γιορτής των «Θεσμοφορίων»), στο Κοντοπήγαδο, στην αυλή του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, στο Κτήμα Γερουλάνου  (Τράχωνες), στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά (Κωλιάς Άκρα).

Eπί της σημερινής οδού Επτανήσου 7, αποκαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια, παρόδιος ταφικός περίβολος του 4ουαι. π.Χ. Στην πρόσοψη του περιβόλου είχαν στηθεί δύο μαρμάρινα αγάλματα λιονταριών και ανάμεσά τους άγαλμα καθιστού ταύρου, συνθέτοντας θέμα αρκετά προσφιλές στο διάκοσμο των αττικών ταφικών μνημείων.

Ευχή όλων μας είναι, να ιδρυθεί κάποτε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Άλιμο, ώστε να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και να πάρουν την θέση που τους αξίζει, στον τόπο όπου βρέθηκαν και ανήκουν.

 

Πληροφορίες από το βιβλίο της Κωνσταντίνας Καζά «Αρχαιολογικοί Περίπατοι στον Άλιμο».

Επιμέλεια: Ελισάβετ Μιτσού