Αναμνήσεις

Μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος κάτω από Γερμανικό πολυβολείο είχε βρεθεί στο Καλαμάκι

Μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος κάτω από Γερμανικό πολυβολείο είχε βρεθεί στο Καλαμάκι

Στο νότιο υπόγειο άκρο της Λεωφόρου Αλίμου, στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Ποσειδώνος (δίπλα στα Λουτρά Αλίμου), κατά τις εργασίες διαπλάτυνσης της παραλιακής και του κόμβου με την Λεωφόρο Αλίμου το 2003, αποκαλύφθηκε Μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος.

Ο τάφος – ο οποίος είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή από την κατασκευή υπερκείμενου γερμανικού πυροβολείου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – φαίνεται ότι ανήκε σε μεγαλύτερο ταφικό σύνολο και μπορεί να αποδοθεί στον αντίστοιχο οικισμό του Αγίου Κοσμά.

Στον τάφο βρέθηκαν αρκετά αγγεία, ένα ενδιαφέρον σύνολο ειδωλίων, κοσμήματα και δύο σφραγιδόλιθοι. Από τον ίδιο χώρο πρέπει να προέρχεται και ένα σύνολο αγγείων και κοσμημάτων, τα οποία, αφού παραδόθηκαν, στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ως προς την προέλευσή τους, έχει καταγραφεί η πληροφορία ότι τα βρήκαν Γερμανοί στρατιώτες όταν κατασκεύαζαν το πολυβολείο, στην ακτή Καλαμακίου και ήρθαν στο φως ύστερα από 65 χρόνια.

Το πυροβολείο, το οποίο ήταν στο σύνολό του από συμπαγές σκυρόδεμα, αποξηλώθηκε και απομακρύνθηκε, μιας και δεν υπόκειται στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου.
Αλλά κι οι «σπηλιές», που θυμούνται οι παλιοί, στα λεγόμενα «Λουτρά Αλίμου», στην ακτή Καλαμακίου, πρέπει να σχετίζονται με θαλάμους οργανωμένου νεκροταφείου, που ανήκε στην «Κωλιάδα Άκρα».

Η «Κωλιάς Άκρα» είναι ένας ακόμα ιερός τόπος του Δήμου Αλιμούντος και είναι ταυτισμένη με το ακρωτήρι του Άγιου Κοσμά. Περιοχή ξακουστή στην αρχαιότητα για την «κεραμική» γη της, τα ποιοτικά κοιτάσματα πηλού δηλαδή, από τα οποία κατασκευαζόντουσαν εξαιρετικά αγγεία. Στην «Κωλιάδα Άκρα» – σημερινό Άγιο Κοσμά – εντοπίστηκαν σημαντικές πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις και Νεκροταφείο. Βρέθηκαν κρύπτες (λάκκοι) για αποθήκευση τροφίμων, χαλικόστρωτος δρόμος, σπίτια με στενούς δρόμους… Οι τότε κάτοικοι του οικισμού είχαν στενές σχέσεις με τις Κυκλάδες και υπήρχε μεταξύ τους ανταλλαγή ιδεών και προϊόντων.

Στη Μυκηναϊκή εποχή ιδρύθηκε εκεί σημαντικός οικισμός και μάλιστα στην κορυφή του ακρωτηρίου βρέθηκε μικρό τείχος, ίσως για προστασία από πειρατικές επιδρομές.
Πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα είναι η περιοχή μας. Ευχή όλων μας είναι, να ιδρυθεί κάποτε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Άλιμο, ώστε να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και να πάρουν την θέση που τους αξίζει, στον τόπο όπου βρέθηκαν και ανήκουν.Με πληροφορίες από το βιβλίο της Κων. Καζά «Αρχαιολογικοί περίπατοι στον Άλιμο»

Ελισάβετ Μιτσού