Αναμνήσεις

«Θεμέλιος λίθος» από το παλιό Καλαμάκι

«Θεμέλιος λίθος» από το παλιό Καλαμάκι

Καλαμάκι, δεκαετία του '50. Εκείνη τη δεκαετία χτίστηκαν πολλές μονοκατοικίες στο Καλαμάκι.

Οι Καλαμακιώτες έχτιζαν είτε μονή κατοικία (ισόγειο), είτε διώροφη «για να έχουν τα παιδιά ένα σπίτι».

Η «μικρή τελετή» του θεμέλιου λίθου, γινόταν ευλογούντος του ιερέως της Ενορίας, με το γνωστό σφάξιμο του κόκορα στα θεμέλια. Στο Καλαμάκι, ιερέας του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος, ήταν ο Πατήρ Γεράσιμος (φωτογραφία) για πάρα πολλά χρόνια.

Αργότερα, ελάχιστοι είχαν την δύναμη να πουν όχι στην λαίλαπα της αντιπαροχής και οι περισσότερες από αυτές τις μονοκατοικίες – που πολλές ήταν πανέμορφες και ρομαντικές – γκρεμίστηκαν.

Λίγοι ήταν εκείνοι, που η συναισθηματική αξία μέτρησε περισσότερο από την αξία της αντιπαροχής. Κι έτσι, μετά την καταιγίδα της αντιπαροχής, λίγες μονοκατοικίες έμειναν όρθιες για να θυμίζουν – σε πείσμα των καιρών – το «Καλαμάκι εκείνων των χρόνων».

Στην φωτογραφία επίσης, διακρίνεται (4ος από αριστερά), ο τότε τσαγκάρης του Καλαμακίου, Μανώλης Χανιώτης. Ο «κύριος Μανώλης» είχε για πολλά χρόνια το μαγαζί του επί της Θουκυδίδου (αργότερα εκεί στεγάστηκαν τα εσώρουχα «Έλενα»). Χαρακτηριστικό του ήταν – όταν πήγαινες να πάρεις τα παπούτσια σου – ότι δεν σηκωνόταν να σου τα δώσει, αλλά με την μαγκούρα του, «ψάρευε» τη σακούλα (που είχε μέσα τα παπούτσια σου) από το ράφι και χωρίς να σηκωθεί, σου τα έδινε.Ελισάβετ Μιτσού