Αναμνήσεις

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τον Ραϋμόνδο μισό αιώνα πριν...

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τον Ραϋμόνδο μισό αιώνα πριν...

Στην φωτογραφία αυτή του 1970, βλέπουμε τον γνωστό Καλαμακιώτη Ραϋμόνδο Παπαμανώλη σε σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή να μοιράζει δώρα.

Ο Ραϋμόνδος Παπαμανώλης έτρεφε μία βαθιά αγάπη για το Καλαμάκι και μεγάλο χρόνο από την ζωή του, τον είχε  αφιερώσει στη συγγραφή της ιστορίας του Καλαμακίου και τη  συλλογή  φωτογραφιών από όλες τις περιοχές, τις δραστηριότητες και τη ζωή του Καλαμακίου. Ήταν ο συγγραφέας δύο πολύτιμων βιβλίων για το Καλαμάκι: «Το παλιό Καλαμάκι, Αναμνήσεις από το παρελθόν» και «Καλαμακιώτικες Αναμνήσεις από το παρελθόν».

Ο Ραϋμόνδος Παπαμανώλης, γεννήθηκε στο Καλαμάκι το 1936. Ο πατέρας του Στέφανος, ήταν από τους πρώτους κατοίκους Καλαμακίου (έτος του πρώτου κτίσματος το 1912). Εξέδωσε την πρώτη τοπική εφημερίδα στο Καλαμάκι, με τον τίτλο «Εφημερίς Το Καλαμάκι».

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Ασχολήθηκε με τον Ναυτοπροσκοπισμό Καλαμακίου και έφτασε στον βαθμό του Αρχηγού Συστήματος. Του απενεμήθη ο τίτλος του προσκόπου του Βασιλέως Παύλου, που ήταν ένας εκ των πέντε σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος.

Ίδρυσε την Αθηναϊκή Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου – ΑΛΦΑ – το 1964, που υπήρξε ο πρώτος Σύλλογος Αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετά την ΕΛΠΑ.

Ίδρυσε τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλαμακίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Καλαμακίου.

Δημιούργησε το Αθλητικό Κέντρο Μπάσκετ Καλαμακίου (δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου).

Ίδρυσε το Σύλλογο των Παλαιών Κατοίκων Καλαμακίου.

Δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου συγκέντρωσε το Αρχείο της Ιστορίας του Καλαμακίου.

Ίδρυσε την Αθλητική Λέσχη Φιλάθλων Αλίμου – ΑΛΦΑ το 1985 (τμήμα Μπάσκετ).

Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε Πρόεδρος του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και αναπληρωτής Δημάρχου με τη δημιουργία του Δήμου Αλίμου (μετά τη συγχώνευση των Κοινοτήτων Καλαμακίου και Ελληνικού). Η ονομασία του Δήμου Αλίμου ήταν ιδέα του και η πρότασή του έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μία από τις τελευταίες δραστηριότητές του, ήταν η οργάνωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, που εγκαινιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 στο Καλαμάκι, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ένα πολύ σπάνιο και εντυπωσιακό έκθεμα, την κρυπτογράφηση όλων των ονομάτων των μελών της Φιλικής Εταιρείας.

«Έφυγε» στις 28 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 80 ετών.

 

Ελισάβετ Μιτσού