Αναμνήσεις

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία: Οδός Πιζάνη στο Καλαμάκι

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία: Οδός Πιζάνη στο Καλαμάκι

Η 9η Νοεμβρίου 1927, είναι η γενέθλιος ημέρα της Κοινότητας Καλαμακίου, καθώς εκείνη τη μέρα δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως – υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη και τον Υπουργό Ανδρέα Ζαΐμη – και έγινε μονάδα αυτοδιοίκησης, η «Κοινότης Καλαμακίου Νομού Αττικοβοιωτίας».

Η όλη κίνηση για την ίδρυση της Κοινότητας Καλαμακίου, έγινε από τον πρώτο κτηματικό σύνδεσμο της εποχής, που ονομαζόταν «Αλιμούσιος». Πρόεδρός του ήταν ο Νικόλαος Μαλτέζος – που δικαιωματικά εκλέχτηκε και πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας. Πρώτος Γραμματέας ήταν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

Το 1928 εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο της πόλης από τον μηχανικό Αντώνιο Πιζάνη, που περιελάμβανε την παραλιακή, από την Πικροδάφνη μέχρι το αεροδρόμιο. Στο ίδιο σχέδιο προβλεπόταν για το άμεσο μέλλον και η ένταξη της περιοχής των Τραχώνων.

Ο Αντώνιος Πιζάνης, δημιούργησε επίσης την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πρώτη της μορφή και την τότε Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Λεωφόρο Καλαμακίου) με δαπάνες του.

Αρκετά χρόνια αργότερα, δόθηκε προς τιμήν του το όνομά του σε ένα στενό δρομάκι που περικλείεται από τους δρόμους Θεμιστοκλέους-Κανάρη-Θουκυδίδου και Λεωφόρο Καλαμακίου.Ελισάβετ Μιτσού