Αναμνήσεις

Ο Φλοίσβος μιας άλλης εποχής

Ο Φλοίσβος μιας άλλης εποχής

Μία πολύ όμορφη φωτογραφία του Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο.

Δεξιά, βλέπουμε το κτίριο σύμβολο του Παλαιού Φαλήρου, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια του Παλαιού Φαλήρου με – κατ’ εκτίμηση – κατασκευή το 1885-1895.

Πρέπει να είναι ένα από τα ελάχιστα «στρογγυλά» κτίρια της εποχής του και μάλλον το μοναδικό σωζόμενο. Είναι το μόνο κτίριο της ακτής του Παλαιού Φαλήρου, που βρίσκεται κάτω από την παραλιακή οδό. Την εποχή που κτίστηκε, στην δυτική του πλευρά υπήρχε παραλία και η οποία μετά το 1970 άρχισε να επιχωματώνεται για να φτιαχτεί η σημερινή Μαρίνα Φλοίσβου και το παραθαλάσσιο πάρκο του Φαλήρου. Αρχικά, τα 10 πρώτα χρόνια από την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία.

Περί το 1900, λειτούργησε ως «κοσμικόν κέντρον» της εποχής, από τα πρώτα της ευρύτερης περιοχής με την επωνυμία «Luna Park Station». Το παλιό τραμ, τερμάτιζε ακριβώς πάνω από το κέντρο και έφερνε πλήθη Αθηναίων στην αγαπημένη περιοχή, για να «ξεσκάσουν». Στην εξέδρα έπαιζαν ορχήστρες και γίνονταν χοροί.

Στη μέση της παραλιακής Λεωφόρου βλέπουμε το τραμ.  Η αφετηρία του βρισκόταν μπροστά στην Ακαδημία και ήταν η αρχή της αγαπημένης εκδρομής των Αθηναίων.  Διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές και μέσω της παραλιακής λεωφόρου κατέληγε στον Φαληρικό όρμο με την ρομαντική παραλία και τα διάφορα κέντρα αναψυχής.

Τα δρομολόγια για την παραλία ήταν τα εξής: 1Α Ακαδημία – Παλ Φάληρο. 1B Ακαδημία - Νέο Φάληρο και 1Γ Νέο Φάληρο – Παλ. Φάληρο.  Η γραμμή για Παλ. Φάληρο έφτανε μέχρι τον Φλοίσβο.

Το 1928 η γραμμή τραμ του Παλ. Φαλήρου επεκτείνεται μέχρι το χείμαρρο της Πικροδάφνης (σημερινή στάση « ‘ Εδεμ» ) μετονομάζοντας τις γραμμές 1Α  σε Ακαδημία-Παλ. Φάληρο - Έδεμ και 1Γ  σε  Ν. Φάληρο – Παλ. Φάληρο – ‘ Εδεμ αντίστοιχα.

Αριστερά, βλέπουμε όμορφες βίλλες.

 

Ελισάβετ Μιτσού