Αναμνήσεις

17 χρόνια χωρίς το Αεροδρόμιο του Ελληνικού

17 χρόνια χωρίς το Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2001 ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτελώντας το τελευταίο δρομολόγιο από το Ελληνικό, πραγματοποιώντας την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πριν 17 χρόνια δηλαδή!

Ύστερα από 63 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών παραχωρούσε τη θέση του στον μεγαλοπρεπή Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

44 χρόνια πριν από την τελευταία πτήση, στις 6 Απριλίου του 1957, οι ελληνικές αεροπορικές συγκοινωνίες, περνούσαν στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Η εταιρεία ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις), όπως αποκαλούνταν, μετονομάζεται σε Ολυμπιακή Αεροπορία και την ίδια μέρα πραγματοποιεί και την πρώτη της πτήση, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ο πανέξυπνος Σμυρνιός επιχειρηματίας μάλιστα, γνωστός για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο «έκλεψε» το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πιο αναγνωρίσιμο σήμα στο κόσμο, χωρίς να μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για αυτήν του την πράξη. Αυτό το κατάφερε, προσθέτοντας στους πέντε κύκλους, έναν έκτο.΄Ολοι οι επιχειρηματικοί κύκλοι και ο τύπος τον αποθέωσαν για αυτήν την τόσο έξυπνη κίνηση.

 

Ποιος νότιος - και όχι μόνον - δεν θυμάται με νοσταλγία το Αεροδρόμιο του Ελληνικού;

Ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής μας, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης , ήταν και το περίφημο «σήμα της Ολυμπιακής». Στο ύψος της Λεωφ. Αλίμου στέκει ακόμα ο παλιός λογότυπος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε τοποθετηθεί από τον αερομεταφορά στις αρχές του `80 για να υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας αλλά και να δηλώσει την ταύτιση της εταιρείας με την γύρω περιοχή του Αεροδρομίου. Κανείς δεν τόλμησε να το μετακινήσει. Παλαιότερα φωτιζόταν τα βράδια.Ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς, όταν θέλαμε να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον, σε ποιο σημείο έπρεπε να στρίψει για να έρθει στην περιοχή μας:"Στρίψε στο σήμα της Ολυμπιακής και πάρε την Αλίμου" λέγαμε.

Όλη η έκταση του Αεροδρομίου δεν θυμίζει πλέον την αίγλη και τις δόξες των περασμένων ετών. Ξεχασμένα βρίσκονται στον χώρο μερικά σκουριασμένα αεροπλάνα και τα μισογκρεμισμένα κτίρια.