Αναμνήσεις

Η θρυλική Λέσχη Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ», που είχε έδρα το Καλαμάκι 

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, 19:00
Η θρυλική Λέσχη Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ», που είχε έδρα το Καλαμάκι 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το βιβλίο του Ρ. Παπαμανώλη με τίτλο «Το παλιό Καλαμάκι», η Αθηναϊκή Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ» - της οποίας ο Ρ. Παπαμανώλης υπήρξε ιδρυτής - ήταν ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1964 με την επωνυμία αρχικά «Ecurie Auto Explorers”. 

Ξεκίνησε σαν Σύλλογος Αερομοντελιστών με την ονομασία «Κέντρο Ελλήνων Πρωτοπόρων».  Δημιουργήθηκε στη συνέχεια τμήμα Αυτοκινήτου όπου και επικράτησε,  χάριν στο μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα μέλη και έτσι επικράτησε μόνο αυτό το τμήμα και έλαβε  την τελική ονομασία «ΑΛΦΑ». 

Ιδρυτής του Συλλόγου ήταν ο Καλαμακιώτης  Ραϋμόνδος Παπαμανώλης που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος.  Τα πρώτα μέλη ήταν: Νέστορας Χιωτίδης, Κώστας Πρεζεράκος, Γιώργος Λαοπόδης, Τότης Μπατής, Αντώνης Μαστρογιάννης, Κώστας Αντωνόπουλος, Χρόνης Δαλάκος, Τάκης Ρουμπέσης, Βασίλης Αδαμάκος, Βασίλης Τόσκας, Νίκος Οικονόμου.  ΄Ολοι της ίδιας Καλαμακιώτικης παρέας.  H έδρα της Λέσχης ήταν στο Καλαμάκι, στην οδό Κονδύλη 17.

Η αγάπη για το αυτοκίνητο,  τους έκανε να αναπτύξουν πολύ μεγάλη αγωνιστική δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας αγώνες κάθε είδους  (Δεξιοτεχνίας, Κυνήγια Θησαυρού, Πλοηγήσεις Νύχτας και Ημέρας, Ράλλυ, Αναβάσεις, Σπριντ, GYMKANA,  Ταχύτητος κ.α.).

Ήταν η πρώτη Λέσχη αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετά την ΕΛΠΑ.

Οργάνωσε πολλούς αγώνες, ένας από αυτούς ήταν ο Αγώνας ταχύτητας μέσα στην πόλη της Νέας Σμύρνης το 1971 για πρώτη φορά, που το παρακολούθησαν γύρω στις 100,000 φίλοι του αυτοκινήτου.  Η Λέσχη ανέδειξε αρκετούς πρωταθλητές αυτοκινήτου.

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε τους:  Αντώνη Μαστρογιάννη, Ραϋμόνδο Παπαμανώλη, Γιώργο Λαοπόδη, Νέστορα Χιωτίδη, Η. Μπατή, Κώστα Πρεζεράκο, Βασίλη Τόσκα, κ.α.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Κεντρική φωτογραφία: Αρχείο Αντώνη Μαστρογιάννη

Οι φωτογραφίες 2-3:  Αρχείο Ραϋμόνδου Παπαμανώλη

 

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Δωρεάν καφές και ροφήματα την Κυριακή στον «Αλετρά»

15 Σεπτεβρίου, 09:00

Ο φούρνος «Αλετράς», σας προσκαλεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:30, σε μία μοναδική παρουσίαση του Signature Blend, με motto «Απολαύστε τον καφέ μας, με την δική μας υπογραφή».

 
 

Ξεκίνησε η κατασκευή ξενοδοχείου στο πρώην εργοστάσιο Παπαστράτου στον Πειραιά

15 Σεπτεβρίου, 08:30

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

 
 

Μάγεψε το κοινό ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Αλίμου με τους χορούς του απόψε

16 Σεπτεβρίου, 20:25

Tην ετήσια εκδήλωσή του με τίτλο «Θύμησες» πραγματοποίησε απόψε, ο «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εκτελωνιστών Αλίμου».

 
 

Ενοχλημένοι οι κάτοικοι της οδού Παύλου Μελά στο Καλαμάκι

17 Σεπτεβρίου, 05:30

Δυσαρεστημένοι και κυρίως ενοχλημένοι, είναι οι κάτοικοι της οδού Παύλου Μελά στο Καλαμάκι.

 
 

Λαμπερή έναρξη για το 11ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

15 Σεπτεβρίου, 18:38

Στο πλαίσιο του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Θεάτρου, η Θεατρική Ομάδα του ΘΟΠΑΑ, παρουσίασε χθες βράδυ στην κατάμεστη Δημοτική Θεατρική Σκηνή «Κάρολος Κουν», την διασκεδαστική παράσταση «Ιστορίες σαλονιού … στην οδό Λάσκαρη» του Νικολάου Λάσκαρη.

 
 

Η γλυκιά «Πάστα Φλώρα», Μαίρη Αρώνη, σε σπάνιες στιγμές στο σπίτι της στο Καλαμάκι

16 Σεπτεβρίου, 07:00

Η Μαίρη Αρώνη έμενε στο Καλαμάκι, σε μία βίλλα στην οδό Σαλαμίνος – αργότερα Διομήδη Κομνηνού - 8 (κοντά στο Συμμαχικό Νεκροταφείο).

 
 

Bakelas Art Gallery - Η πρωτοποριακή gallery που άνοιξε στον Άλιμο

17 Σεπτεβρίου, 07:00

Την παρουσία της στην εικαστική σκηνή της πόλης μας έκανε πριν λίγες εβδομάδες μία νέα Art Gallery και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος 50.

 
 

Απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους του Αλίμου

15 Σεπτεβρίου, 07:45

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους της πόλης.

 
 

Ο Διονύσης Σχοινάς έρχεται για ένα live στον Άλιμο

15 Σεπτεβρίου, 06:00

Ο Διονύσης Σχοινάς έρχεται αύριο στον Άλιμο για ένα live, με αφορμή το closing party του Akanthus.

 
 

Πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας και τι θα ισχύει

15 Σεπτεβρίου, 06:00

Οι ώρες κοινής ησυχίες για τη χειμερινή περίοδο θα αλλάξουν από την 1η Οκτωβρίου και θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου.