Αναμνήσεις

Η θρυλική Λέσχη Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ», που είχε έδρα το Καλαμάκι 

Η θρυλική Λέσχη Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ», που είχε έδρα το Καλαμάκι 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το βιβλίο του Ρ. Παπαμανώλη με τίτλο «Το παλιό Καλαμάκι», η Αθηναϊκή Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου «ΑΛΦΑ» - της οποίας ο Ρ. Παπαμανώλης υπήρξε ιδρυτής - ήταν ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1964 με την επωνυμία αρχικά «Ecurie Auto Explorers”. 

Ξεκίνησε σαν Σύλλογος Αερομοντελιστών με την ονομασία «Κέντρο Ελλήνων Πρωτοπόρων».  Δημιουργήθηκε στη συνέχεια τμήμα Αυτοκινήτου όπου και επικράτησε,  χάριν στο μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα μέλη και έτσι επικράτησε μόνο αυτό το τμήμα και έλαβε  την τελική ονομασία «ΑΛΦΑ». 

Ιδρυτής του Συλλόγου ήταν ο Καλαμακιώτης  Ραϋμόνδος Παπαμανώλης που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος.  Τα πρώτα μέλη ήταν: Νέστορας Χιωτίδης, Κώστας Πρεζεράκος, Γιώργος Λαοπόδης, Τότης Μπατής, Αντώνης Μαστρογιάννης, Κώστας Αντωνόπουλος, Χρόνης Δαλάκος, Τάκης Ρουμπέσης, Βασίλης Αδαμάκος, Βασίλης Τόσκας, Νίκος Οικονόμου.  ΄Ολοι της ίδιας Καλαμακιώτικης παρέας.  H έδρα της Λέσχης ήταν στο Καλαμάκι, στην οδό Κονδύλη 17.

Η αγάπη για το αυτοκίνητο,  τους έκανε να αναπτύξουν πολύ μεγάλη αγωνιστική δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας αγώνες κάθε είδους  (Δεξιοτεχνίας, Κυνήγια Θησαυρού, Πλοηγήσεις Νύχτας και Ημέρας, Ράλλυ, Αναβάσεις, Σπριντ, GYMKANA,  Ταχύτητος κ.α.).

Ήταν η πρώτη Λέσχη αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετά την ΕΛΠΑ.

Οργάνωσε πολλούς αγώνες, ένας από αυτούς ήταν ο Αγώνας ταχύτητας μέσα στην πόλη της Νέας Σμύρνης το 1971 για πρώτη φορά, που το παρακολούθησαν γύρω στις 100,000 φίλοι του αυτοκινήτου.  Η Λέσχη ανέδειξε αρκετούς πρωταθλητές αυτοκινήτου.

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε τους:  Αντώνη Μαστρογιάννη, Ραϋμόνδο Παπαμανώλη, Γιώργο Λαοπόδη, Νέστορα Χιωτίδη, Η. Μπατή, Κώστα Πρεζεράκο, Βασίλη Τόσκα, κ.α.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Κεντρική φωτογραφία: Αρχείο Αντώνη Μαστρογιάννη

Οι φωτογραφίες 2-3:  Αρχείο Ραϋμόνδου Παπαμανώλη