Αναμνήσεις

Η βίλλα του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στο Καλαμάκι

Η βίλλα του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στο Καλαμάκι

Η βίλλα του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στο Καλαμάκι θεωρείτο ένα κόσμημα.

Ήταν ακριβώς πάνω στην θάλασσα, δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου, ο οποίος φτιάχτηκε λίγα χρόνια μετά το χτίσιμο της βίλλας.

Η έκταση του κτήματος έφτανε μέχρι ψηλά, στην οδό Μεταμορφώσεως, όπου είχε τους στάβλους του. Ήταν εκ των παλαιοτέρων κατοίκων του Καλαμακίου. Υπήρξε από τους ιδρυτές του Συλλόγου «Κτηματικός Σύνδεσμος – ο Αλιμούσιος» και διετέλεσε Γραμματέας αυτού, με πρόεδρο τον Νίκο Μαλτέζο, που σκοπός του Συλλόγου ήταν η ίδρυση της Κοινότητας Καλαμακίου.

Επετεύχθη αυτό το 1927 αφού αποσπάσθηκε από την Κοινότητα Μπραχαμίου – έκταση τότε 7,5 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η βίλλα γκρεμίστηκε το 1969 από το ελληνικό Κράτος στο πλαίσιο των επιχωματώσεων για την προέκταση της παραλίας, επί δικτατορίας.

 

Ο Κωνστ. Λογοθετόπουλος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1878. ΄Ηταν διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής, αλλά και πρωθυπουργός μιας διορισμένης από τους Γερμανούς κατοχικής κυβέρνησης από τις 2 Δεκεμβρίου 1942 έως τις 7 Απριλίου 1943.

Η γυναίκα του ήταν γερμανίδα, και ανιψιά του στρατάρχη Λιστ, επικεφαλής των δυνάμεων της Βέρμαχτ, που επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Για τη συνεργασία του με τους κατακτητές καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά αργότερα έλαβε χάρη και πέθανε τελικά εκτός φυλακής το 1961, στιγματισμένος και περιφρονημένος. Σήμερα θεωρείται ως μία από τις εξέχουσες μορφές της Ιατρικής στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο η επιστημονική προσφορά σκιάζεται από την πολιτική δράση του.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφίες: Αρχείο Ρ. Παπαμανώλη