Αναμνήσεις

Οταν το Pierce College ήταν στα Νότια Προάστια 

Οταν το Pierce College ήταν στα Νότια Προάστια 

Μαθήτριες του Pierce College, στο Ελληνικό, σε αγώνα καλαθοσφαίρισης.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο,  φιλοξενήθηκε από το 1932 μέχρι το 1965 στο Ελληνικό, σε εγκαταστάσεις επί της παραλιακής Λεωφόρου (στάση Δικηγορικά).  Kάποιο τμήμα του φιλοξενήθηκε για λίγα χρόνια στο Καλαμάκι, στην γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Υψηλάντου (εκεί που στεγάστηκε αργότερα η Σχολή Χατζηκωνσταντίνου), αλλά ένα αεροπορικό δυστύχημα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τρομοκράτησε τους υπεύθυνους του Αμερικάνικου  Κολλεγίου και το εγκατέλειψαν.  Αργότερα όλο το σχολείο μεταφέρθηκε στα Βόρεια Προάστια.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1939 στο Ελληνικό. 

Η ιστορία του Σχολείου  αρχίζει το 1875, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας.

Η Mary West με εντολή του American Board of Commissioners ανακαίνισε ένα ερειπωμένο αρχοντικό, έγραψε στην πόρτα "Αμερικανική Σχολή για κορίτσια" και ένα πρωινό του 1875 άνοιξε τις πύλες και περίμενε με αγωνία τις πρώτες μαθήτριες.

Η απελευθέρωση της γυναίκας από τη σκλαβιά της αγραμματοσύνης υπήρξε το ιδανικό που ονειρεύτηκε να κάνει πραγματικότητα το Σχολείο της Σμύρνης. Η Χορωδία, το Bazaar, οι Θεατρικές παραστάσεις, οι εορτασμοί του Thanksgiving έχουν την αρχή τους στο Σχολείο της Σμύρνης.

Το χαρακτήρα όμως του Κολλεγίου εκφράζει καλύτερα το ρητό “Non ministrari sed ministrare” δηλ. να υπηρετείς και να μην υπηρετείσαι, που παραμένει σταθερό ιδεώδες και στόχος σε όλη την πορεία του.

Η τραγική μοίρα του Ελληνισμού δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη μοίρα του Σχολείου. Μετά τη καταστροφή της Σμύρνης, επόμενος σταθμός ήταν το Παλαιό Φάληρο και έναρξη λειτουργίας η 15η Οκτωβρίου 1923. Η νέα επωνυμία του Σχολείου ήταν “Junior College for girls” και οι πρώτες μαθήτριες ήταν 89 προσφυγοπούλες από τη Σμύρνη, Αρμενοπούλες, Ελληνίδες και μια Αμερικανίδα. Το 1927 εγκαινιάζεται ο πρωτοποριακός θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Το 1932 εγκαινιάστηκαν στο Ελληνικό τα καινούρια κτίρια του Σχολείου, σε έκταση που παραχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού του έργου.

Το 1936 το Κολλέγιο για να τιμήσει τη μνήμη της Orlinda Childs Pierce, συζύγου του μεγάλου δωρητή του Κολλεγίου William Pierce, αποκτά την επωνυμία που το συνοδεύει μέχρι σήμερα, Pierce.

Στη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου το Κολλέγιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέλη του διδακτικού προσωπικού ίδρυσαν στην οδό Μαυρομιχάλη το "Εκπαιδευτήριο Θηλέων". Έτσι το Κολλέγιο συνέχισε το έργο του.

Μετά την απελευθέρωση, το 1946, το Σχολείο ανοίγει πάλι τις εγκαταστάσεις του με την επωνυμία "Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων". Το 1963 η Ελληνική πολιτεία εκτιμώντας την προσφορά του Κολλεγίου το αναγνώρισε ως ισότιμο με τα δημόσια γυμνάσια του Κράτους.

Το 1965 το Κολλέγιο εγκαταλείπει το Ελληνικό και μετακομίζει στις πλαγιές του Υμηττού, στην Αγία Παρασκευή, όπου κτίζονται υπερσύγχρονα συγκροτήματα.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Πηγή: Από την επίσημη σελίδα του  Pierce, Deree, Alba (The American College of Greece)

Photo:  Esther Grant