Αναμνήσεις

Την εποχή που οι Αθηναίοι κατέβαιναν στο Καλαμάκι για φρέσκο ψαράκι και μαριδούλα

«Τράβα-τράβα-τράβα, καροτσιέρη τράβα. Και στο Καλαμάκι κόψε για ουζάκι! Ε! Ρε ντουνιά...!» τραγουδούσε ο Σπύρος Ζαγοραίος, σε στίχους του ρεμπέτη Απόστολου Χατζηχρήστου  και η διασκέδαση των Αθηναίων κάποιες δεκαετίες παλαιότερα ήταν μία βόλτα στο Καλαμάκι, που εκείνη την εποχή θεωρείτο εξοχή, «για φρέσκο ψαράκι και μαριδούλα», μεζεδάκια, ρετσίνα και ουζάκι.

Το Καλαμάκι πριν από την Γερμανική Κατοχή, αλλά και μετά από αυτήν, ήταν ένα από τα ωραιότερα προάστια των Αθηνών.  Ερχόντουσαν οι Αθηναίοι για να κάνουν το θαλασσινό μπάνιο τους, ερχόντουσαν για να γευθούν τα φρέσκα ψάρια, ερχόντουσαν για έναν περίπατο και να απολαύσουν την θέα της καταγάλανης θάλασσας και του ηλιοβασιλέματος.


Οι Αθηναίοι για να έλθουν στο Καλαμάκι ερχόντουσαν μέχρι το Έδεμ με το Τραμ μέσω Καλλιθέας-Τζιτζιφιών και από κει και πέρα με τα πόδια. Όταν πλέον σχηματίστηκε χωματόδρομος, παραλιακά, ήλθε και το πρώτο λεωφορείο.  Το τέρμα δε του λεωφορείου ήταν στον Ζέφυρο (οδό Ανδρούτσου).

Από το 1920 μέχρι το 1960  όλο το παραλιακό τμήμα από το Έδεμ μέχρι τον Άγιο Κοσμά  ήταν σπαρμένο στη σειρά με φωτάκια από τα κέντρα που ανταγωνίζονταν ακόμη και το Μικρολίμανο.  Πρώτο μαγαζί ήταν ο Φάρος του Μυλωνόπουλου (δίπλα στο ποτάμι Πικροδάφνης).  Άλλα γνωστά ταβερνάκια ήταν το «Σούνιο» (πρώην Δελφίνι) , η «Αίγλη» , ο «Κρητικός» , «Το Μπαρμπούνι» της Καλλιοπάρας , ο «Βλάσης» , ο «Παράδεισος» , ο «Βράχος», ο «Αγιος Κοσμάς» κ.α.

Το Μπαρμπούνι της Καλλιοπάρας,  όπως το ήξερε τότε ο κόσμος, το είχε η Καλλιόπη Πρέκα με τον άντρα της Αντώνη και θησαύριζαν εκείνη την εποχή, γιατί στην ταβέρνα τους έτρωγαν Βασιλιάδες, Πρίγκιπες, Ανακτορικοί, Διπλωμάτες και πολιτικοί.  Σερβίριζε φρεσκότατο και καλομαγειρεμένο ψάρι, θαλασσινά και ζυμωτό ψωμί και υποδεχότανε τους πελάτες της, ντυμένη νησιώτισσα, βαστώντας τη ρόκα της και γνέθοντας μαλλί.

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων, ξεκίνησε την κατεδάφιση των παραλιακών κέντρων, για την αξιοποίηση του όλου χώρου και την διάνοιξη-διαπλάτυνση της Λεωφόρου Βασ. Γεωργίου Β΄ (Παραλιακής) τότε, σημερινής Ποσειδώνος.


Επιμέλεια: Ελισάβετ Μιτσού

Πηγή:  Ρ. Παπαμανώλη: «Το παλιό Καλαμάκι» /  Γ. Σμαράγδη «Το Καλαμάκι»

Φωτογραφία: Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη